monica-barbulescu_mic

Nu crede – Gandeste cu capul tau

Author:

27 octombrie 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

“Poti sa-mi imprumuti magarul tau in aceasta dupa amiaza?” l-a intrebat un fermier pe invatatul satului. “Draga prietene” a raspuns invatatul, “tu stii ca eu sunt gata intotdeauna sa te ajut atunci cand ai nevoie. Inima mea vrea sa-ti imprumute magarul. Ochii mei se bucura sa te vada aducand acasa roadele campului cu ajutorul magarului meu. Dar ce pot sa iti spun, draga prietene? Magarul meu este acum la altcineva.”
Miscat de sinceritatea invatatului, fermierul i-a multumit cu generozitate spunand: ”Ei bine, chiar daca nu m-ai putut ajuta, cuvintele tale de prietenie m-au ajutat mult. Dumnezeu sa fie cu tine, o, nobile, bunule si inteleptule invatat”. Dar chiar in timp ce fermierul se afla inca in nemiscare intr-un gest de profunda reverenta, dinspre grajd s-a auzit un raget puternic. Speriat, fermierul s-a uitat in sus cu uimire, si in cele din urma a intrebat cu neincredere: “Ce aud? Pana la urma magarul tau este totusi aici. Aud vocea lui de magar.”
Invatatul s-a facut rosu de furie si a strigat: “ Tu, nerecunoscatorule! Ti-am spus ca magarul meu nu este aici. Tu pe cine crezi mai mult? Pe invatat sau strigatele stupide ale unui magar si mai stupid?”

 

Pe cine crezi? Pe cel care vorbeste cu forta si patos? Pe cel care-ti aduce dovezi? Pe cel care are experienta mai mare? Pe cel pe care il simpatizezi? Pe cel de care iti este teama?
Fiecare dintre ei te-ar vrea ca adept. Acceptarea ta inseamna validarea gandirii lor.
Capacitate ta de a observa, a analiza, a face rationamente logice, a discerne si a trece la actiune este dovada faptului ca ai un tip de gandire critica. Nu iei de-a gata parerea, solicitata sau nu, a nimanui! Iti asumi actul cercetarii intentionate a situatiei prezentate si comportamentul pe care independent il alegi.
Pentru a fi capabil sa treci prin acest proces de respect de sine, pana la urma, este necesar sa detii informatii relevante in legatura cu subiectul in discutie sau sa stii sa ajungi la ele, sa ai incredere in capacitatea ta de a face insiruiri logice ale acestor informatii, sa fii onest cu tine si cu ceilalti astfel incat sentimentele avute sa nu-ti distorsioneze deciziile. Poti avea incredere si in intuitia ta! Acel “ceva” interior si indescriptibil care te avertizeaza in legatura cu ce vezi si auzi.
Gandirea critica te ajuta sa ajungi la propriile pareri si argumente, te elibereaza de povara alegerilor intre peroratiile altora.

Un punct de la care sa pornesti este sa te indoiesti de afirmatiile celorlalti si chiar de ale tale (retine ca emotiile iti pot afecta judecata!). Descartes a ajuns la celebra “Cuget, deci exist” aplicand “metoda indoielii”.
Autenticitatea ta depinde de abilitatea de a gandi critic pentru ca acest tip de gandire te determina sa faci alegerile care te reprezinta si implinesc.

 

Fugi de tendinta de a alege varianta pe care o cunosti cel mai bine în locul variantei celei mai bune. Renunta la a face anumite lucruri numai pentru ca mai multi oameni le fac. Tine cont de faptul ca oamenii actioneaza sub presiunea afectelor. Autoechilibreaza-te atunci cand observi ca dai atentie mai mare informatiilor negative decat celor pozitive. Fii atent ca cea care reactioneaza sa nu fie vanitatea ta. Nu permite experimentelor negative din trecut sa-ti blocheze optiunile prezente si viitoare.
Gandirea critica se exerseaza.

critical-thinking-1
Iti propun o metoda prin care poti lucra pentru dobandirea acestei abilitati: PMI. Folosind aceasta metoda te vei obisnui sa-ti orientezi atentia asupra aspectelor pozitive, negative si cele interesante ale unui subiect.
P inseamna plus sau aspectele pozitive in legatura cu subiectul propus
M inseamna minus sau aspectele negative in legatura cu subiectul propus
I inseamna aspectele interesante relevate de subiectul propus

Te invit sa exersezi PMI pentru urmatorul topic:
Cum ar fi sa se introduca o regula prin care, in ultima duminica a fiecarei luni, sa se interzica circulatia cu automobilele?
Completeaza ideile tale in legatura cu fiecare aspect – pozitiv, negativ si interesant – dupa exemplul urmator, acordand acelasi timp (doua minute) fiecarui element PMI:
P – reducerea poluarii, … (continua tu cu alte 2-3 idei)
M – disconfort, … (continua tu cu alte 2-3 idei)
I – de observat cate persoane adera la aceasta initiativa, … (continua tu cu alte 2-3 idei)

Dupa ce ai evidentiat aspectele relevante pentru tine, adauga in dreptul fiecaruia un argument PENTRU CA – avand rolul de a sustine parerea ta.
Urmarind exemplul dat, vei continua astfel:
P – reducerea poluarii pentru ca pentru 24 de ore toate masinile din oras vor ramane parcate
(adauga cate un pentru ca fiecarui aspect gasit de tine mai sus)
M – disconfort pentru ca ma voi deplasa pe jos pana la magazin
(adauga cate un pentru ca fiecarui aspect gasit de tine mai sus)
I – de observat cate persoane adera la aceasta initiativa pentru ca, in general, romanii nu sunt ecologisti
(adauga cate un pentru ca fiecarui aspect gasit de tine mai sus)

Cand ai terminat de argumentat fii atent la ce anume ai observat atunci cand ai facut exercitiul:
• Ai completat echilibrat toate aspectele (PMI)?
• Care aspect (PMI) l-ai evidentiat mai greu?
• Argumentele ti-au aparut cu usurinta?
• Ce emotii ti-au afectat gandirea critica? Le-ai depasit?
• Cum este sa observi ca lucrurile nu sunt nici bune, nici rele 100%?

Continua sa aplici metoda PMI in diferitele discutii particulare din familie sau de la serviciu. Exersand, dupa un timp vei observa, cu siguranta, ca:
• ti-ai dezvoltat capacitatea de a analiza
• constientizezi care sunt emotiile care-ti blocheaza judecata
• reusesti sa faci conexiuni logice intre informatiile avute
• esti creativ
• iti este usor sa-ti argumentezi opiniile
• esti curios sa asculti parerile celorlalti
• inveti sa adresezi intrebari
• esti pregatit sa ai o prezenta distincta intr-un context

Altfel, risti sa ramai anonim in marea masa de manevra pe care manipulatorii, de diverse anverguri, o folosesc dupa cum interesul lor o cere.

dilema
Ofera-ti un ’’spatiu’’ privat din care sa privesti holistic procesele ce se desfasoara in fata ta.
Indoieste-te cu detasare matura si decide-ti comportamentul dupa ce ti-ai raspuns la intrebarile:
Ce am observat?
Ce simt in legatura cu ce observ?
Care sunt nevoile mele in legatura cu acest subiect?
Care imi sunt solicitarile?
Cum voi actiona?

Monica Lacramioara Barbulescu
Coach & Trainer

 

 

Custom Design
x