Dan Dragos Joldes

Interviu cu Dan-Dragos Joldes

Author:

28 mai 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Dan-Dragos Joldes.

 

Care este citatul tau favorit?

Avem nevoie de o calitate superioara a gandirii pentru a ne putea utiliza la maximum inteligenta si experienta.” („People are seeking quality everywhere except in the most important area – the quality of thinking. We need better thinking methods in order to make full use of our available intelligence and experience. – Edward de Bono)

 Cum ai descoperit coaching-ul?

Nu-mi dau seama exact… Cred ca o banuita complementaritate cu training-ul (prieten drag) si anumite imprejurari au gadilat curiozitatea din dotare. Drept urmare am ajuns la un seminar “Cum devenim coachi” cu Raluca Mohanu. Astfel s-au mai pus ceva paie pe foc. Ajunsesem la un punct in care trebuia sa gust coaching-ul. Cum sa fie? Dulce, acru, iute, sarat, piperat, amar? Si asa am ajuns in bucatarie si am descoperit reteta si ingredientele de baza ale coaching-ului. Si am mai descoperit ceva: ca exista mai multe retete, ca proportiile ingredientelor nu sunt batute in cuie si ca bucatarul are ultimul cuvant.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Daca e sa pastrez acelasi decor… parerea mea este ca „bucatarul” trebuie sa convinga clientul ca nu vrea sa-i provoace indigestie, nu e vrajitorul cel rau si nu-l otraveste cu cine stie ce potiune. INCREDEREA e ca o fata de masa. Chiar daca uneori i se pune in farfurie ceva amar, clientul trebuie sa fie incredintat ca desertul e dulce. Lucruri care nu ne placeau cand eram mici ne-au facut mari. Dar, conteaza si mana care ne intinde o prajitura sau lingura cu untura de peste. Si, daca fata de masa e patata sau nu-ti place culoarea ei, daca sortul bucatarului e murdar, meniul e scris in chineza sau tacamurile nu sunt cele potrivite, ai motive sa te temi de gustul bucatelor si de „caloriile” acumulate. Daca clientul are incredere in el insusi si in chef, se va putea bucura de arome din cele mai savuroase, fara frica de a deveni obez, ci bine-facut; cred ca aici e acea chimie.

Care este filozofia ta de coaching?

Eu plec de la premisa ca importante sunt: RESPECTUL = convingerea ca fiecare fiinta umana are dreptul sa vada lumea si sa traiasca in felul ei, si credinta ca OAMENII POT SA SE SCHIMBE si ca pot sa-si faca viata mai frumoasa, ca OAMENII CONTEAZA SI POT SA SCHIMBE O STARE DE FAPT, ca A INCERCA CEVA SI A INVATA VALOREAZA TOT ATAT DE MULT CA SI REALIZAREA PROPRIU-ZISA. Cum incerc eu sa le aduc in realitate? Printr-un coaching care sa induca REFLECTIE asupra celor existente si a celor care s-ar putea intampla, un coaching care sa stimuleze GANDIREA LATERALA, un coaching cu INTREBARI DECLANSATOARE, deschizatoare de perspective, revelatoare de oportunitati, un coaching care sa duca la REZULTATE PALPABILE, la BOGATIE interioara.

Care sunt cele mai importante 3 calităti ale unui coach?

 1. Prezenta; 2. Prezenta si ascultare activa; 3. Prezenta, ascultare activa si capacitatea de a stimula.

Care este/a fost impactul coaching-ului in viata ta?

Dupa ceva coaching cu diversi oameni aflati in diverse situatii si cu mine insumi, ma vad acum mai sigur pe propriile picioare, mai adaptabil, mai deschis, mai pregatit pentru relatia cu ceilalti, mai concentrat pe realizare, implinire personala. Cred ca toti vrem sa fim mai buni in ceea ce traim, facem zi de zi si sa avem macar o viata placuta, daca nu chiar fericita.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

IMPLINIRE

 

Custom Design
x