supermans_classic_pose

Tu esti Superman / Superwoman!

Author:

26 ianuarie 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Recunoaste, ceva din tine este obisnuit sa astepte: sa-l astepte pe Fat-Frumos sau pe Superman/Superwoman, sa astepte jobul perfect, momentul ideal, oportunitatea
mult visata, varsta cea mai potrivita. O serie intreaga de amanari si de asteptari, de lasat pe maine si pe poimaine, pe alta data cand voi avea timp, bani, oricand dar nu acum. Ghici ce? Fat-Frumos nu exista! Si nici jobul perfect sau varsta potrivita pentru a avea un copil, a incepe o afacere sau a te apuca de cursuri de tango sau de scrima. “Maine”, ei bine, nici “maine” nu exista. Avem doar “acum”.

girl-waiting-for-train

Si stiu, toata lumea vorbeste mai nou despre a trai in prezent, a prinde trenuri si a face, in sfarsit, ce simti! Dar cum? Cum, cand am invatat

sa fim tinuti de mana sau impinsi de la spate, sa ne ridicam la nivelul asteptarilor, sa multumim si sa bifam o lista intreaga de “to do”? Cum, cand reperele noastre

au fost tot timpul in exterior, colegii de scoala, parintii, seful, societatea? Cum, cand habar n-avem ce putem daca nu ne-a spus deja cineva asta intr-o evaluare sau cand eram mici si mergeam la gradinita? Cum, cand lipsa de incredere in sine pare a fi o boala mai des raspandita decat guturaiul de iarna? Intr-un proces de coaching, exact asta poti sa afli: CUM.

Dar pana atunci, primul pas ar fi sa admiti ca nu exista Fat-Frumos si ca urmare nici nu va veni vreodata sa te salveze. Si privind in fata acest adevar sa incepi sa te intrebi ce faci de-acum inainte. Alegi sa ramai in continuare in asteptare, lasand ca viata sa ti se intample, sa te traiasca intre a-ti multumi seful si lista de casute de bifat sau decizi sa treci la actiune? Iar a trece la actiune nu inseamna sa-ti dai impulsiv demisia si sa pleci cu rulota la Vama Veche pentru o vara, desi poate parea foarte tentant si aproape de ideea (altora) de a-ti trai viata din plin.

A trece la actiune presupune in primul rand a sti ce vrei. Tu stii ce vrei? Nu chiar? Ei bine, atunci poate este cazul sa afli. Si nu, nu e vorba de casa, masina, vacante exotice. Ar fi prea simplu. E vorba de misiunea ta. Deci, care este misiunea ta in aceasta viata? Pe principiul “daca nu stii unde vrei sa ajungi, nu vei ajunge niciodata acolo”, urmatorul lucru pe care ar fi bine sa-l faci e sa porti un dialog cu tine – da, dialog pentru ca vei primi si raspunsuri – si sa afli ce-ai decis sa faci in viata asta. Un indiciu ti-l pot da fluturasii din stomac la ideea ca ai putea face acel lucru care ti-a trecut la un moment dat, brusc, prin minte, urmati aproape imediat de o frica paralizanta: frica de esec sau poate frica de succes. Amandoua fac ravagii. In tot acest timp se activeaza mintea care incepe sa-ti aduca argumente de ce sa nu faci acel lucru: ce-o sa spuna lumea/mama/seful/sotul/sotia? Si bani, de unde bani ca doar n-am spart o banca? Dar cum sa fac schimbarea asta acum, dupa atatia ani de munca in alt domeniu? E absurd! N-am sa reusesc! Sunt atatia altii mai buni/mai experimentati/mai tineri ca mine! Suna cunoscut? Atunci inseamna ca esti pe-aproape, altfel, cauta fluturasii!

Ce faci cand incepi sa ai o idee vaga despre ce-ti doresti? Poate la inceput iti aduci toate argumentele pro si contra pana simti ca ai epuizat subiectul si pe tine odata cu el. sertar-1Mai tarziu il pui la pastrare intr-un sertar si din cand in cand mai arunci un ochi asupra lui. Daca-l lasi prea mult in sertar, risti sa il uiti acolo si sa te reintorci in faza de asteptare a lui Fat-Frumos. Iti tii mintea ocupata cu dosarele de la serviciu, e-mailuri, urmatoarea aniversare, cheltuielile de luna asta, vacanta, reduceri de iarna sau de vara, ce se mai intampla la televizor sau pe facebook si in tot acest timp astepti sa ti se schimbe viata. Si daca esti destul de norocos, ti se si schimba, dar nu asa cum te-ai gandi, pentru ca universul tot trimite semnale pana intr-o zi cand da cu tine de pamant sa te trezesti: “Hei, ai treaba, iti amintesti?”.

Si daca totusi te decizi sa accepti provocarea si sa schimbi ceva, cat de mic, atunci ti se deschide o alta lume. Da, vor fi sabotori care vor incerca sa te impiedice, din nou mama, tata, diferiti prieteni care in esenta vor ca tu sa fii in siguranta. Dar vor aparea si tot felul de situatii care sa te sprijine. Multe erau oricum acolo, sub nasul tau, insa nu aveai ochi sa le vezi fiind prea ocupat sa te uiti pe geam ca sa-l pandesti pe Superman. Si incet, incet, pas cu pas incepi sa construiesti o noua realitate. Faci un curs, incepi sa pictezi, decorezi apartamentul unui prieten, joci tenis sau studiezi bucataria asiatica inventand noi retete. Intai este pasiune si tot vorbind despre ea, o sa se gaseasca cineva dispus sa te plateasca pentru un tablou, o lectie de dans, un proiect, o sesiune foto, orice iti face tie placere sa faci si asta doar pentru ca te simte atat de implicat, de prezent si fericit cu pasiunea ta, incat vrea si el. Ei, cum suna acum? Parca te tenteaza, nu? Atunci hai la treaba!

17-finding_joe

Important este ca in tot acest proces sa stii de unde pleci, unde vrei sa ajungi si sa iti setezi obiective intermediare. Iar cand simti ca te-ai blocat, sa cauti frica pentru ca in mod cert este una acolo care te-a agatat pe drum. Pentru ca frica este o iluzie care se hraneste cu energia ta. Si cu cat ii acorzi mai multa atentie, cu atat mai mare se face pana te paralizeaza. Daca alegi insa sa iti descoperi resursele interioare, sa le cresti, sa le hranesti si sa le pui la bataie pentru a-ti atinge obiectivele, atunci lupta cu fricile tale devine mai usoara pentru ca esti inarmat. Un coach poate oricand sa-ti fie sprijin in procesul acesta, daca ai nevoie. Trebuie doar sa-l lasi.
In esenta, inseamna ca scoti de la naftalina costumul lui Superman/Superwoman si te imbraci cu el constatand ca este masura ta. Si n-ai stiut niciodata asta pana acum. Odata ce imbraci acest costum n-o sa-l mai poti da jos pentru ca iti vine perfect, este al tau, esti in sfarsit tu! Si nu mai poti fi altul atunci cand incepi sa simti cum este sa fii tu si sa traiesti propria ta viata, sa-ti implinesti propriile dorinte si asteptari si sa simti cum pasiunea iti curge prin vene, in loc de sange, si te face sa te trezesti in fiecare dimineata cu nerabdare. Pentru ca tu esti Superman/Superwoman si ai lucruri de facut si o misiune de implinit! Deci, treci la actiune!

 

Custom Design
x