coach-loredana-vladareanu

Despre Coaching – VALORILE – un articol de Loredana Vladareanu

Author:

9 mai 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

“DESPRE COACHING” este o tematica pe care invit toti coachii sa adauge opinii (in masura in care doresc si considera util pentru vizitatorii/cititorii acestui site). Eu mi-am propus sa abordez aspectele pe care le consider IMPORTANTE atunci cand ”vorbim despre” sau ”facem” coaching, adica: VALORILE pe care trebuie sa le aiba un coach, ABILITATILE/COMPETENTELE pe care trebuie sa si le dezvolte pentru a practica coachingul corect, dar si aspectele de ETICA in coaching.

Si am sa pornesc de la baza: VALORILE. Pentru foarte multi dintre noi, daca ni s-ar cere sa le enumeram pur si simplu, nu ne-ar fi foarte clar care sunt toate valorile. Si mai mult, poate ca ar fi dificil sa le si ierarhizam in vreun fel. Insa, este important sa le identificam si sa le constientizam. Pentru ca valorile ne determina comportamentul in tot ceea ce facem. Cu alte cuvinte, sistemul propriu de valori determina standardele noastre pentru ceea ce consideram bun sau rau, corect sau gresit, valoros sau lipsit de importanta etc.

Pe de alta parte, de cele mai multe ori o persoana poate simti/detecta intentiile altei persoane, de genul „aceasta persoana imi vrea binele” sau „omul acesta vrea sa imi faca rau”. Realitatea este ca intentiile noastre fata de ceilalti sunt determinate de valorile si convingerile noastre. Din acest motiv, in cadrul relatiei de coaching, este esential ca cel care vine sa faca coaching (coachee) sa se simta in siguranta cu coachul. Altfel, o parte din implicarea si atentia coachee-ului se vor canaliza catre nevoia de a se proteja pe sine si numai o parte catre procesul de dezvoltare.

Cu alte cuvinte, coachul trebuie sa fie SINCER INTERESAT DE CEILALTI, SA LE DOREASCA BINELE acestora si sa faca ceva in aceasta privinta.

Totodata, in relatia de coaching, sistemul de valori al coachului este extrem de vizibil. Insa, conditia etica cea mai importanta in aceasta relatie este ca acesta (coachul) SA NU ISI IMPUNA PROPRIILE VALORI asupra coachee-ului. Aceasta deoarece coachul poate face eroarea de a emite judecati de valoare referitoare la coachee (personalitatea acestuia, modul de relationare etc.) si atunci cand aceste judecati sunt negative, va fi dificil sa se creeze o relatie de incredere si empatie intre coach si coachee. Impunerea propriilor valori ale coachului poate duce si la dezaprobarea alegerilor si telurilor coachee-ului – in acest caz, este putin probabil sa existe un sprijin neconditionat din partea coachului pentru atingerea acelor teluri. Si nu in ultimul rand, se poate ajunge la situatia in care coachul sa se afle intr-un conflict de interese atunci cand valorile si scopurile coachee-ului sunt divergente fata de cele ale coachului.

O alta realitatea este aceea ca se poate intampla ca uneori sa pierdem din vedere propriile valori si chiar sa actionam in mod incompatibil cu acestea. De aceea, este important ca inca de la inceputul procesului de coaching, coachul SA CLARIFICE SISTEMUL DE VALORI AL COACHEE-ULUI si chiar sa il puna sub semnul intrebarii. Apoi, pentru a reusi in stabilirea obiectivelor si a planurilor de actiune pentru coachee, coachul trebuie sa faca apel constant la valorile acestuia. Aceasta deoarece telurile isi au radacina in sistemul de valori al fiecaruia.

In concluzie, un coach care isi doreste sa fie cu adevarat bun, trebuie SA REFLECTE CONSTANT ASUPRA VALORILOR SI CONVINGERILOR PROPRII. Cu cat este mai CONSTIENT de acestea, cu atat va identifica mai rapid in ce masura dispune de capacitatea de a oferi coaching de calitate.

FB1

Custom Design
x