intreaba un coach

Life Coach

Author:

29 martie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Life coachul este persoana care asigura suportul pentru dezvoltarea personala, stabilirea si atingerea obiectivelor plecand de la premisa ca oamenii isi pot atinge obiectivele daca sunt sprijiniti in mod corespunzator catre acestea.

 

Life coachul se ocupa de o gama larga de aspecte specifice ale vietii, de la proiecte personale, succesul in afaceri, conditiile generale si tranzitorii din existenta oamenilor, relatii interpersonale sau profesionale prin analizarea a ce se intampla, ajutandu-i pe acestia sa descopere obstacolele si provocarile prezente sau viitoare si sa aleaga directia catre viata pe care si-o doresc.

 

Prin urmare, rolul unui life coach este de a construi o punte de legatura intre momentul prezent al vietii asa cum este si cel al proiectiei vietii, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, asa cum o persoana si-ar dori sa fie.

 

Procesul de life coaching este o interventie personalizata in functie de nevoile individuale ce presupune, in principiu, trei etape: clarificarea a ceea ce oamenii vor, realizarea unui plan de actiune pentru a obtine ceea ce isi doresc si acordarea sprijinului pentru a-i ajuta sa isi realizeze propriul vis sau obiectiv.

Acest proces se deruleaza plecand de la alte trei ipoteze fundamentale: (1) oamenii detin propriile raspunsuri la provocarile lor individuale, (2) oamenii au puterea pentru a face ca raspunsurile lor sa devina realitate, iar cea de-a treia considera ca (3) oamenii si organizatiile isi pot vedea visurile sau obiectivele realizate.[1]

 

Toate aceste elemente arata faptul ca life coachul se concentreaza asupra implinirii personale a clientului sau. Un life coach se comporta ca un observator extern care scoate in evidenta zonele cu dificultate cu scopul de a ajuta o persoana sa isi atinga obiectivul, fie el personal sau profesional.

El este pregatit pentru a asculta, observa si elabora stategii inspirate din nevoile oamenilor. El nu se plaseaza in trecut pentru a analiza evenimente trecute sau esecuri. El aminteste care sunt punctele forte ajutand la imbunatatirea perceptiei despre sine si asigura suportul pentru a merge mai departe, insa cel mai important element este recunoasterea realizarilor[2].

 

Cat de important este acest ultim element ne putem da seama daca ne gandim, spre exemplu, la retelele de socializare care au evoluat uimitor in ultima perioada. Motivatia oamenilor de a se alatura acestora reiese tocmai din dorinta de a primi feedback si recunoastere din partea comunitatii din care fac parte 😉 .

 

Oamenii cauta echilibrul si satisfactia in toate domeniile vietii, insa echilibrul nu este un obiectiv fix, care poate fi atins odata pentru totdeauna, ci presupune un proces evolutiv. Un life coach ii ajuta pe oameni sa aiba o viata mai echilibrata care sa reflecte valorile personale si prioritatile lor prin cresterea gradului de constientizare si incurajarea asumarii responsabilitatii asupra propriei vieti.

 

Coachul lucreaza cu clientii sai pentru a-i ajuta sa se cunosca pe sine si pentru a identifica dezechilibrele din viata lor. Impreuna, ei identifica cele mai importante nevoi care sa reflecte propriul sistem de valorii, precum succesul profesional sau familia.[3] Sarcina coachului nu este numai aceea de a-i ajuta sa-si stabileasca prioritatile in privinta valorilor lor, ci sa si inteleaga ca echilibrul implica decizii si ca alegerea unei alternativa exclude o alta.

 

In esenta, life coachul ii ajuta pe oameni sa se repozitioneze fata de sine si sa inteleaga ce este cu adevarat important pentru ei. Parteneriatul de life coaching este unul modelat de nevoile individuale iar acest lucru face life coachingul unic.

 


[1] Transformational life coaching: creating limitless opportunities for yourself and others, C. Carter-Scott, L. U. Stewart, pag.7

[2] Transformational life coaching: creating limitless opportunities for yourself and others, C. Carter-Scott, L. U. Stewart, pag.13

[3] Coaching in organizatii, Ghid complet, P. Zeus, S. Skiffington, Ed. Codecs pag. 142

Custom Design
x