coach-gabriela-gruianu-gambra

Coaching-ul generativ, sau rezultate pe care nici nu indrazneai sa le visezi

Author:

28 martie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

Coaching-ul generativ presupune implicarea persoanei intr-un proces evolutiv la nivel de identitate si presupune rezultate care de obicei sunt complet noi, si nu doar imbunatatiri ale unor performante anterioare. Se concentreaza in special pe schimbari de gradul trei, la nivel de identitate. „Generativ” inseamna a crea un rezultat (la nivelul identitatii, organizarii sistemice, al tiparelor de comportament, al nivelului de constiinta, al culturii organizationale) care nu a existat pana atunci in lume.

Coaching-ul clasic este in mod tipic focusat pe imbunatatirea unui comportament, a unei performante, tinzand sa se orienteze spre schimbari de gradul unu si doi, fara a implica neaparat schimbari radicale la nivelul identitatii, al constiintei de sine.

Coaching-ul generativ se concentreaza pe transformare personala profunda si functioneaza doar cu clienti care sunt pregatiti si capabili la momentul participarii in procesul de coaching sa realizeze o schimbare de acest nivel. Uneori, rezultatele nu se vad imediat insa procesul de coaching generativ isi face efectele in timp, pe masura ce clientul isi aliniaza toate planurile vietii cu propriile sale valori si cu noua sa identitate. Coaching-ul generativ utilizeaza in special urmatoarele repere:

1. valorile fundamentale ale clientului, obiectivele sale marete, chemarea sa profunda spre implinirea misiunii personale;

2. pasiunile clientului, resursele sale, conexiunile sale energetice (prieteni, familie, comunitate, haruri);

3. crize non-rationale si non-traumatice care par sa afecteze identitatea clientului (breakdowns, etc.), ale caror simptome incapsuleaza de fapt resursele pentru schimbare, sub aparenta de „asa nu se mai poate”.

Coaching-ul generativ cauta sa creeze conditii specifice pentru schimbari la nivelul identitatii, pentru o stare de constiinta mai inalta (somatica, cognitiva si a campului), schimbari care utilizeaza resursele de mai sus  pentru a crea realitati noi, uneori radicale, intr-un mod sistemic si organic. Resursele noi sunt descoperite, eliberate si dezvoltate intr-un mod natural si fara efort.

Se spune in NLP ca harta nu e teritoriul. Sa fii intr-o stare generativa presupune in mod paradoxal sa ai harta la tine si sa o abandonezi in acelasi timp; sa stii totul despre ceea ce faci, si in acelasi timp sa nu stii nimic; sa constientizezi vechile repere, sa iti dai seama in ce fel te-au ajutat sa ajungi in punctul in care esti, si sa fii dispus sa renunti la ele pentru a descoperi repere noi, sau pentru a le re-interpreta pe cele vechi intr-un mod paradoxal. Generativitatea autentica solicita o prabusire a structurii curente, devenita rigida si limitativa, ceea ce produce o regresie catre stari mai autentice, primordiale si neintegrate inca, punand clientul in contact atat cu umbra sa cat si cu resursele sale inca neconstientizate si neutilizate. Ceea ce l-a adus pana in acest punct nu il ajuta sa treaca mai departe, spre urmatorul nivel. Orice blocaj aparut la un nivel se rezolva prin accesarea unui nivel superior de contiinta.

In coaching-ul generativ, clientii lucreaza simultan pe niveluri multiple: misiune personala, identitate, valori, convingeri si actiuni concrete, crescandu-si prin procesul de coaching nivelul de constienta asupra simultaneitatii si a cauzalitatii acestor niveluri.

Schimbarea generativa implica si structurile profunde ale fiintei, spre deosebire de coaching-ul „comportamental”, orientat spre actiuni rapide, care acceseaza doar structuri de suprafata.

In raport cu modelul Disney de excelenta, care presupune integrarea  armonioasa si echilibrata la nivel personal sau de grup a celor trei parti: visatorul, realistul si criticul, coaching-ul generativ  faciliteaza aducerea in realitate a unor vise indraznete care pareau sa fie doar fantezii fara sanse, dar care sunt profund conectate cu misiunea personala a clientului. Visatorul din noi, cel care se simte liber sa aspire, este conectat la lumea cuantica; realistul din noi, cel care actioneaza, care aduce visele in realitate, este conectat la lumea reala. Coaching-ul generativ are misiunea de a repune in echilibru visatorul, realistul si criticul, astfel incat aceasta echipa interna compusa din rei roluri sa functioneze armonios.

Prin indepartarea de la misiunea sa, de la valorile sale profunde, clientul poate veni in coaching in plina criza de identitate, manifestata latent sau sub forma brusca, neasteptata.

Prima conditie pentru coaching-ul generativ este constientizarea de catre client a unei stari, a unei nevoi, a unei chemari, a unui obiectiv care sa necesite o schimbare generative la nivel de identitate si/sau valori. Abordarea generativa este un model foarte puternic de dezoltare a viziunii unei persoane sau a unui grup, insa nu produce rezultate majore atunci cand clientul are deja „raspunsul corect” la tema cu care vine in coaching.

Apoi, esentiala in coachingul generativ este gestionarea starilor interioare. Pentru ca o relatie de coaching sa ajunga pe taramul generativitatii, este necesar ca ambii protagonisti, clientul si coach-ul, sa stie sa acceseze si sa mentina pentru propria persoana o stare generativa. De aceea, o parte din timpul sesiunii de coaching precum si intre sesiuni este alocata tehnicilor de relaxare si destindere, de reconectare cu propria fiinta, astfel incat starea generativa sa sustina procesele de coaching.

Sunt prima absolventa din Romania a formarii de coaching generativ, pe care am parcurs-o timp de un an cu creatorii acestui concept, Robert Dilts si Steven Gilligan, in cadrul institutului Repere din Paris. Aceasta formare a fost cladita pe fundamentul solid al parcursului de formare in licensed practitioner, master si coach NLP cu master-trainerul Daniel Bichis in scoala Competent Consulting din Bucuresti, cu tripla acreditare SNLP, IN si IANLP.

Inchei cu un citat, desigur generativ, din Arthur C. Clarke : “The Future just isn’t what it used to be.” Universul evolueaza, noi evoluam. Depinde in mare masura de noi sa ne dam voie sa evoluam dincolo de limitele pe care le credem a fi propriile limite. Cand ajungem la un „capat de drum”, este doar un semn ca exista ceva si dincolo de drum…

Custom Design
x