computer_vision_81696500

Tu unde fugi de viață atunci când fugi?

Author:

1 iulie 2020 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Cu toții trăim deseori clipe care ne dorim să nu fi existat! Poveşti care ne sfârşie, bucăţi de viaţă peste care am fi vrut să sărim, fragmente din noi pe care le pierdem, fără speranţa de a le mai regăsi vreodată! În aceste momente, tindem să ne găsim supape de salvare, guri de oxigen sau locuri în care ne refugiem ca să uităm! În fond, ce avem de uitat? O realitate prea crudă, o viață care se desfășoară altfel decât am fi vrut, lucruri pe care nu ni le doream lângă noi! Cât este de probabil să uităm? Păi… nu prea este, de vreme ce realitatea respectivă nu se poate topi în neant! Și atunci, ce facem? Ne ”anesteziem” mai mult sau mai puțin cu ceea ce avem la îndemână, pentru a uita ”pe termen scurt”. La îndemână, e adevărat, dar și… benefic?

 

Deoarece realitatea nu este doar în alb și negru, iar uneori de la alb la negru pot fi ”șaptezeci de mii de nuanțe” (vorba unui client), uneori poate fi benefic, doar dacă fuga e pe termen scurt! Adică… ne oferim un răgaz, o pauză de la vălmășugul gândurilor, care stau să ne inunde, de la prezența noastră într-o realitate extrem de dureroasă.

 

Depinde unde fugim, aș spune… În ce ne refugiem? Căci… refugiul poate fi în lucruri / situații ”neutre” (care nu au un impact puternic pe termen lung – o înghețată de moment, un film bun sau o discuție incitantă) sau în lucruri mai puțin benefice, cu efecte răvășitoare pe termen lung (alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc) și care ne pot aduce, de fapt, o problemă în plus!

Tu ce faci când ți-e greu? Care e supapa ta de salvare? De unde îți iei oxigenul necesar? Cum te descarci? Cum e mai benefic pentru tine? Cum ar fi mai potrivit sa o faci?

 

Evident, cea mai ”sănătoasă” opțiune ar fi confruntarea cu ceea ce ne ține pe loc. Să privim adânc în noi înșine și să țintim adevărata ”problemă”! Numai că… uneori obosim și căutăm mecanisme de supracompensare, internetul, cu tot ceea ce presupune el, fiind o opțiune mereu la îndemână!

Să ne amintim, totuși, că nu putem fugi la nesfârșit de noi înșine! Că e important să ne confruntăm cu propriul suflet!

 

Ce lipsește din poza vieții tale? Dacă ai putea avea orice în viață, care ar fi acel lucru? Dacă ar fi să-ți trăiești viața ideală, ce ai face?

 

Dacă reușim să privim adânc în noi înșine, vom observa că, uneori, ne lipsește acțiunea, curajul chiar, aș putea spune, iar alteori… acceptarea realității, care nu poate fi schimbată! Ambele presupun efort, energie și lucru cu sine! Iar în vârtejul amețitor, numit viață, care seamănă adeseori cu un carusel venețian, avem tendința de a sări, fie și numai pentru o clipă…

 

Așadar… tu unde fugi de viață atunci când fugi? Cât timp îți permiți să evadezi? Dar, cel mai important, după aceea ce faci?

 

Camelia Onu, Life Coach

 

Custom Design
x