Toata lumea face Coaching! Dar stim ce facem?
30 martie 2012 Coaching
Acum cateva luni un prieten mi-a spus: „Daca nu ai cont de Facebook nu existi!”
dupa care a urmat povestea lui…. Recunosc ca, timp de mai multe zile, afirmatia
lui m-a urmarit, indiferent unde ma aflam il auzeam obsesiv, repetitiv. Asa ca m-am
hotarat sa intru in lumea celor care ”exista” nu din convingere proprie ci mai mult
pentru ca o”aliniere” la mersul general.
In momentul in care am dorit să ma ”inspir” din cum s-au prezentat altii inaintea mea am constat ca sunt cateva SUTE de coachi; aproape toti cei care fac training se prezintă ca si coachi, cei care acum cativa ani faceau consultanta acum se declară specialisti in coaching, unii psihologi, psihoterapeuti isi declara disponibilitatea pentru serviciile de tip coaching.
După cateva ore de navigat prin lumea virtuală am avut, pentru cateva momente, tentatia să renunt sa-mi mai fac pagina, am avut un sentiment vag de inutilitate…..brusc, m-am trezit singura din iluzia in care alunecam. Mintea mea logică si ratională m-a facut sa-mi revin, sa fac un calcul simplu: absolventi ai unor cursuri, cu durate variabile, este posibil sa fie mai multi fata de CEI CATIVA care si-au obtinut acredetările internaționale. Atunci m-am gandit, cu aceeasi confuzie cu care m-am confruntat eu pot face cunostiinta si managerii. Cum poate cineva care nu s-a specializat in acest domeniu sa mai creada in utilitatea, necesitatea si eficienta COACHING-ului ? Dupa ce criterii poate alege un COACH care chiar sa-l ajute? De unde ar putea sti ca ceea ce i se promite este chiar ce doreste sa cumpere?
Poate ca o definire si delimitare a cadrului in care discutam ar fi utila.
Counselling este un proces orientat spre învăţare, mediat într-o manieră simplă, de unu la unu. Obiectivele sunt de a ajuta clientul sa invete sa dobandeasca abilitati noi cu care să fie capabil sa faca fata vietii de zi cu zi sau sarcinilor de la serviciu, sa se poata adapta la viata cotidiana. Centrarea se realizeaza pe a ajuta persoana de a ajunge la maximum de potential, sa devina pe deplin functionala ca persoana oferindu-i variante de solutii.
Psihoterapia este un proces in care terapeutul participa la reorganizarea personalitatii pacientului. Terapeutul ajută clientul la integrarea noilor intelegeri de pe parcursul terapiei in comportamentul zilnic. Psihoterapia poate fi definită ca „mai mult ca o reeducare individuală”.
Mentoring este un termen general folosit pentru descrierea relatiei dintre o persoană mai puţin experimentata, numita si protejat, si o persoană cu mai multă experienta denumita mentor. In mod obisnuit mentoring-ul este vazut ca un proces de „fata in fata” si in acelasi timp, ca un proces pe termen lung intre cel ce supervizează si cel supervizat, proces in care cel supervizat modeleaza ceea ce primeste ca informatie.
Informatiile din mediul exterior ajung in mintea noastră prin intermediul celor 5 organe de simt si realizează o imagine despre lumea înconjurătoare denumită ”harta”. Toate deciziile pe care noi le luăm se bazeaza pe aceasta imagine a lumii aflata in mintea noastră. Dar, ”harta” este diferita pentru fiecare dintre noi, experientele noastre de viaţă sunt si ele diferite ceea ce face ca noi sa avem ”harți” diferite. Astfel, ”harta” este unică si imposibil de a se repeta la doua persoane. Daca aceasta este realitatea, este normal ca sistemele prin care altcineva vine sa ofere solutii, rezolvari sunt, uneori greu de aplicat, acceptat. Tocmai pornind de la aceste realitati si necesitati s-a dezvoltat Coaching-ul.
Sir John Whitmore, fondatorul Coaching-ului, spunea in cartea sa Coachingul performant: „Coaching este ca si cum ai descatusa potentialul unei persoane si ii maximizezi propriile performante. Este un proces de a ii ajuta sa invete „cum sa..” mai degraba decat sa „sfatuiesti sa..”. Ceea ce inseamna, de fapt, sa:
– accesezi potentialul persoanei
– facilitezi persoanei sa realizeze schimbarile pe care el doreşte
– maximizezi performantele actuale
– îi ajuti oameni sa dobandeasca calitatile dorite pe care ulterior, ei sa le dezvolte
– utilizezi tehnici de comunicare eficiente intre membrii echipei.
Coaching-ul poate fi util in unele situaţii, ca de exemplu:
– ceva merge bine: orice succes este o sansa de a construi increderea si garantia succeselor viitoare
– ceva nu merge bine: greselile si erorile creează bune oportunitati pentru dezvoltarea ulterioara
– invatarea procesului de delegare
– pentru un nou loc de munca sau pentru schimbarea atributiilor in cadrul celui prezent
– managementul propriilor aptitudini
– proiecte speciale
– fixarea obiectivelor.