STOP CONFUZIEI – interviu cu Costel Coravu PCC ICF
6 august 2014 Carti,Coaching,Interviuri
Cum a aparut ideea de a scrie aceasta carte si ce te-a determinat sa o scrii?
Ideea de a scrie o carte a pornit la inceput ( in urma cu mai bine de doi ani ) din dorinta de a avea un vehicul care sa ma sprijine in promovarea activitatii mele de coaching. Pe parcurs ce am evoluat si nivelul meu de constientizare a crescut, am ajunsa sa o vad ca pe o modalitate de implinire a misiunii mele, prin a pune la dispozitia cat mai multor oameni distinctii si perspective care pe mine m-au ajutat sa devin cine sunt acum. Asa cum am scris si in cuvantul inainte de la inceputul ei, aceste moduri de a intelege fiinta umana si felul in care se raporteaza la universul ei nu le-am regasit nicaieri stranse laolalta si in acest fel. Asa ca m-am gandit sa alcatuiesc un ghid simplu si scurt care sa le dea oamenilor acces la bucurie, succes si libertate.
Cum ai ales acest titlu: STOP CONFUZIEI?
Am facut un sondaj de opinie printre prieteni si cunoscuti, propunandu-le mai multe titluri, rugandu-i sa il aleaga pe cel care i-ar determina sa cumpere cartea. In proportie de mai mult de 60% au ales titlul acesta.
Care este legatura dintre aceasta carte si ceea ce faci tu in mod curent, adica coaching?
Asa cum vor observa cei care o vor citi, cartea este scrisa plecand de la intrebari , zic eu, importante pentru noi ca fiinte umane, cum ar fi:
Cine sunt?
Care sunt modalitatile de verificare a adevarului ?
Ce putem spune ca stim cu adevarat ? etc
Am scris-o ca un dialog cu cititorii, carora le pun intrebari, ii invit sa raspunda si apoi sa faca comparatia cu raspunsurile si concluziile mele.
Deci este in mare parte un proces de coaching , diferenta fiind ca eu vin si cu niste concluzii pe care le propun spre reflectie.
Cum a fost procesul prin care ai trecut pana la forma finala a cartii?
A fost minunat!. La inceput de drum partenera mea Ana Maria Alexandru a jucat un rol important prin conversatiile avute, fie in programele create si derulate impreuna, fie in particular.
Apoi, pe parcurs ce scriam, a avut loc un proces de rafinare, de reformulari, adaugiri si eliminari de text si notiuni, care a durat mai bine de un an. Este adevarat ca am avut si momente in care mi se parea ca nu o s-o mai termin si chiar de nemultumire ca nu reuseam sa ma tin de termenele pe care mi le fixam pentru finalizarea ei. Au mai fost de asemenea dificultati legate de modul de prezentare si promovare, de noul website, de modalitati de plata …. A fost o calatorie formatoare, in care increderea, consecventa si rabdarea au jucat roluri importante.
Cu ce se deosebeste cartea scrisa de tine de celelalte tone de carti de pe piata?
Intentia mea a fost sa scriu cat mai simplu si pe intelesul oamenilor obisnuiti si sa ofer intr-un text cat mai scurt cea mai mare valoare posibila. Asa cum am precizat anterior, nu am regasit nicaieri in alte lucrari tratate impreuna, intr-un mod logic si coerent, teme importante pentru noi ca fiinte umane. Nu in ultimul rand, invitatia mea pentru cititori este sa nu se limiteze la a o citi, ci sa aplice in practica cele invatate de acolo. Scopul ei nu este „academic „ ( de a face cunoscute niste cunostinte/teorii ), ci foarte practic, ca oamenii, plecand de la noile moduri de a se intelege pe sine si felul in care se raporteaza la cele din jur, sa intreprinda acele actiuni prin care sa isi imbunatateasca viata.
Cui recomanzi sa citeasca aceasta carte?
Tuturor celor care vor sa aiba o calitatea a vietii cu mult peste ceea ce ei cred ca este posibil acum. Celor care vor sa aiba claritate in legatura cu cine sunt si ce este posibil pentru ei in aceasta viata. Odata avuta aceasta claritate, succesul nu va intarzia sa apara, pentru ca „claritatea aduce succesul „.
Cred de asemenea ca poate fi utila si persoanelor care intentioneaza sa se specializeze intr-o activitate de sprijin pentru oameni, de genul coaching, mentoring, consiliere …
Cum se citeste aceasta carte?
Cred ca cel potrivit raspuns la aceasta intrebare poate veni din ce mi-a transmis o participanta la unul din programele mele, care dupa ce a citit-o, mi-a trmis un e-mail cu urmatorul feedback:
„Am terminat cartea. N-am putut s-o las. E fascinantă. E eliberatoare. Cred că aceasta o defineşte: eliberarea!”
Recomandarea mea este sa isi acorde momentele de reflectie la care ii invit prin intrebarile puse si sa gaseasca singuri raspunsuri la ele inainte de a citi mai departe, ca si cum am avea un dialog fata in fata.
Cine te-a ajutat, sprijinit in scrierea acestei carti?
Sunt multe persoane, din domenii aparent fara legatura cu subiectul ei, care au jucat roluri in masuri diferite, direct sau indirect, in ducerea acestui proiect la bun sfarsit. Le-am mentionat in cuvantul meu de recunostinta de la inceputul cartii.
Da-mi exemplu de un lucru, idee, pasaj inedit care apare in cartea ta.
CAPITOLUL 5 A STI SI A CREDE
„Un grup de cercetatori (britanici) a descoperit ca …. „.
Asa incepe de multe ori o informare despre ceva pe care alţi oameni spun ca l-au experimentat, fie direct, fie prin intermediul unor aparate ( care nu sunt altceva decât o prelungire a celor cinci simţuri ale noastre ) si că au descoperit o concordanţă intre felul in care gandesc ( teoriile pe care le-au elaborat) si realitatea obiectiva, sau altfel spus “adevarul” despre acel fenomen ( vetí vedea mai tarziu de ce am pus intre ghilimele cuvantul adevarul ) .
Explorarea stiintifica se face dupa un proces bine stabilit:
- observarea unui fenomen
- emiterea unei teorii/ipoteze despre cauzele lui
- verificarea experimentală ( prin experienţă ) a teoriei si constatarea reproductibilităţii fenomenului pe baza teoriei
- transformarea teoriei in dogmă/adevar stiintific.
In acest proces intervine o altă distinctie importanta: cea dintre probe si dovezi.
Aşa cum puteti constata, etapa decisivă in validarea unui „ adevăr „ o reprezinta verificarea experimentala a teoriei formulate. In acest proces, oamenii de ştiinţă descopera si/sau observa diferite manifestari ale realitatii, pe care le mentionează ca atare ca elemente in legatura cu fenomenul cercetat. Pana cand oamenii de stiintă nu stabilesc felul in care ele sunt legate de fenomenul cercetat, orice astfel de observatii constituie doar PROBE , evidente ale realitatii manifestate intr-un anumit fel.
In cazul în care probele sunt în concordanţă cu teoria emisă, atunci ele se transforma in DOVEZI, care demonstreaza valabilitatea teoriei in cauza.”
Pentru cei interesati sa afle mai multe sau sa cumpere cartea click aici.