Prieteni… ”cu beneficii”?!
30 mai 2020 Coaching
În lumea actuală, sintagma din titlu își face din ce în ce mai des simțită prezența, și nu doar sintagma, ci și tipurile de relații pe care aceasta le presupune. Chiar mă întreba un client prin toamnă dacă aceste tipuri de relații aparțin doar generației actuale sau au existat dintotdeauna. Cu siguranță, nu este nimic nou sub soare, însă dezvoltarea tehnologiei și concepțiile pe care le presupune lumea în care trăim, le amplifică!
Dincolo de sensul clasic cu care ne-a obișnuit filmul cu același titlu, care îi are ca protagoniști pe Justin Timberlake și Mila Kunis, aș vrea să aduc în discuție un alt înțeles al sintagmei ”prieteni cu beneficii”. Specialiștii pot riposta că este vorba de tipuri diferite de relații, însă ambele presupun un punct comun: obținerea unor beneficii, în lipsa asumării responsabilității! Doar vrem cu toții libertate, dar și beneficii! Și… nu ne plac constrângerile! Într-o astfel de relație, nu ești obligat să oferi nimic sau să faci vreun efort, dacă nu vrei! Dacă celălalt începe să te constrângă… e simplu! Îți iei tălpășița! Doar așa a fost ”contractul” inițial, beneficiul principal fiind chiar… lipsa angajamentului!
Sensul despre care vreau să vorbesc astăzi este cel de prietenie platonică strânsă între două persoane adulte de sex opus, de cele mai multe ori, ambele implicate în alte relații. Hmmmm! Oare cât este de platonică o relație dintr-asta?! Fizic, nu mă îndoiesc că lucrurile nu evoluează de cele mai multe ori, însă o relație presupune și o conexiune emoțională și intelectuală… Așadar, cât de mult o astfel de relație rămâne platonică și la nivelul gândurilor și emoțiilor?
Dacă e să fim realiști, bărbații se simt întotdeauna atrași de prietenele lor (nici nu le-ar alege dacă n-ar fi atrăgătoare pentru ei!). Invers (ca femeia să nu fie atrasă de bărbat) este posibil, dar să ne amintim că femeile sunt ființe emoționale prin definiție! Așa că… uneori ”mai puțin devine mai mult”!
Scuza pe care o găsesc majoritatea oamenilor implicați în astfel de relații este aceea că ”nu se întâmplă nimic; suntem doar prieteni!” Însă… cum v-ați simți dacă partenerul vostru real ar avea un asemenea ”prieten”? Mai mult… câte din gândurile voastre zilnice se duc către așa-zisul ”prieten”? Câte secrete îi împărtășiți? Cât de intime sunt glumele voastre? Câte ”mici secrete comune” aveți? Cât de des vorbiți? Iar dacă ar fi să vă detașați puțin, v-aș întreba: Ce căutați, de fapt? Ce lipsește din relația voastră de bază?
Așa cum am spus în introducere, aceste tipuri de relații sunt, în mod evident, facilitate de mediul online. Dincolo de un ecran (fie că știi persoana și în realitate sau nu), totul pare ideal! Cât din tine dezvălui? Cât de mult îți expui defectele? Cât de mult pozezi în partenerul ideal? Care este probabilitatea ca și celălalt să procedeze la fel? Ce șanse îi dai unei astfel de relații în lumea reală, acolo unde diferențele sunt evidențiate, unde apar rate de plătit, copii de crescut și alte lucruri… raționale și pragmatice? Ce s-ar întâmpla dacă, de pe norișori ați coborî pe teren?
Într-un final… cât de ”nevinovate” sunt astfel de prietenii? Cât de mare este riscul implicării afective într-o iluzie? Cât de mult regulile și limitele impuse te protejează de o suferință inutilă? Ce spune despre tine faptul că te afli într-o astfel de relație? Dar despre celălalt? Care este raportul real beneficii – investiție?
Și, nu în cele din urmă, cât este de posibilă o astfel de prietenie… ”cu beneficii”? ”Posibilă? Da! Dar… între noi va rămâne întotdeuna o enormă cantitate de tensiune sexuală rămasă neconsumată!” este răspunsul unui asemenea protagonist.
Ce se întâmplă, totuși, când o astfel de prietenie ”cu beneficii” se materializează într-o relație normală? Păi… așa cum am anticipat prin întrebări, realitatea diferă de imaginație! Mult! Apar des remarci de genul: ”are niște obiceiuri dezgustătoare” sau ”mă rănește intenționat” sau ”nu e în stare să facă asta… sau cealaltă”!… Și, în final, știți ce rămâne? Nu doar sentimentul că te-a dezamăgit iubitul(-a), ci și sentimentul pierderii unui prieten bun!
Merită?