students-1-1800x1200

O altfel de prelegere

Author:

6 februarie 2020 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

              Studenților mei

 

În toamnă am fost invitată la un seminar informal pentru a le vorbi ”altfel” celor care tocmai se pregăteau să înceapă viața de student. Pregătirea pentru acel seminar (deși informal!) a fost didactică, însă în mintea mea s-a tot dezvoltat din acel moment ideea că ”altfel” se poate referi și la viață, nu doar la programa școlară. De fapt, ideea acestui articol s-a conturat mai bine la finalul examenului din acest semestru când, unul dintre studenți mi-a spus că ”i-am schimbat total modul de gândire”!

 

o-altfel-de-prelegere

 

De pe piedestalul formatorului îmi permit să le ofer ”beneficiarilor direcți ai muncii mele” (așa cum îmi place mie să le spun) câteva sugestii pentru viață. Evident, nu-mi atribui aroganța de a le ști pe toate, recunosc că uneori mai fac greșeli (din care învăț!), iar alteori devin mai ”curajoasă” decât mi-ar permite vârsta. Însă, am observat că inspir, iar asta îmi dă curaj! Așadar, dragă studentule:

 

Zâmbește!

O zi bună poate începe cu un zâmbet, iar o zi mohorâtă poate fi schimbată de un zâmbet! Persoanele care zâmbesc sunt considerate mai atrăgătoare de către cei din jur! Și apoi, nici tu nu ți-ai dori în preajmă o persoană căreia îi tot plouă, nu-i așa? Tu ți-ai alege un prieten ca tine?

 

Fii curajos!

Înfruntă lumea! Schimbă lumea, începând cu tine! Și ce dacă îți sunt puse piedici? Demonstrează că vrei acel ceva! Și totul începe din sala de curs… Ce s-ar putea întâmpla rău dacă pui întrebări, dacă prezinți tema în maniera ta, dacă răspunzi greșit? Cât de mult va mai conta peste cinci ani nota primită azi? Cât de mult te definește pe tine, ca om, faptul că, la un moment dat, răspunsul tău a fost ”o tâmpenie”? Câți dintre oameni sunt strălucitori 100% din timp? Cum privești tu greșeala? Și dacă ți-ai schimba punctul de vedere? Ce te limitează? Cât de departe poți ajunge?

 

Cere ajutor când ți-e greu!

Da, știu, cu toții ne-am dori să fim competenți în propria noastră viață! Numai că… știi ce?! Trăind în ea, suntem prea implicați, deci subiectivi, așa că ajungem uneori să nu mai vedem pădurea de copaci! Știai că un chirurg eficient nu-și operează niciodată persoanele apropiate? Cu atât mai puțin, nu se poate opera pe sine! Astfel, a cere ajutor unei persoane din exterior, neimplicată emoțional în viața ta, poate fi uneori cea mai bună soluție! Depinde de tine să alegi persoana care ți se potrivește, cu care simți că ești ”pe aceeași lungime de undă”!

 

Fii atent la ce postezi pe rețelele de socializare!

Știi deja că un potențial angajator poate avea obiceiul să verifice pagina de socializare a viitorului angajat, asta deoarece acolo nu te promovezi doar pe tine, ci și instituția pe care o reprezinți! Așa că… atenție la pozele făcute la ultimul chef, atenție la limbaj, atenție la selfi-urile postate obsesiv (denotă neîncredere în sine și nevoie de validare), atenție la… a nu transforma o faptă valoroasă într-un teatru ieftin!

 

Evită disputele care nu duc nicăieri, dar și încrâncenarea de a demonstra cuiva ceva!

Oamenii se schimbă doar dacă vor. Fii inspirație în viața lor! Trăiește în așa fel încât să le trezești curiozitatea și dorința de schimbare în ei înșiși!

 

Trăiește!

Bucură-te de soare, de flori, de omul de lângă tine! Bucură-te de fiecare zi! Caută-L pe Dumnezeu! Vorbește-I! Acceptă suferința! În lipsa ei, nu vei putea evolua! Cercetează lecțiile pe care ți le oferă viața! Învață din ele! Fă-ți curaj să greșești! Perfecționismul nu aduce decât nemulțumire și anxietate!

 

Împacă-te cu tine!

Acceptă-te așa cum ești! În fiecare zi ai o nouă ocazie de a deveni mai bun! Lasă trecutul la locul lui, adică în trecut! Greșelile tale nu te definesc, privește-le doar ca pe niște lecții, din care poți extrage ce-ți lipsește și ce mai ai nevoie pentru a evolua! ”Dacă din mucegai s-a putut face penicilină, cu siguranță și din tine se poate face ceva” (Muhammad Ali).

 

Fii optimist!

Dacă ești debusolat și încă îți cauți calea, adu-ți aminte că ai o menire pe lumea asta (pe care nu ai descoperit-o încă!). Dacă lucrurile din jur îți sunt potrivnice, gândește-te cum ai putea face să strălucești mai tare… Sau… unde în altă parte ai putea să strălucești mai tare decât aici? Ce activitate te împlinește? Cât de mult consideri că te afli pe calea greșită? Ce oportunități îți poate aduce ziua de mâine? Și, nu în ultimul rând, ai încredere că, dintr-un motiv sau altul (pe care îl vei înțelege, poate, mai târziu) ești exact în locul în care trebuie să fii!

 

Atenție la relațiile în care intri doar de dragul de a fi cu cineva!

Dacă nu există deschidere reciprocă și posibilitatea de a crea conexiuni emoționale profunde cu cealaltă persoană, mai gândește-te o dată! Calculele raționale sunt potrivite pentru buget, nu pentru relații de durată! Bucură-te de liniște! Când vei avea copii, aceasta îți va lipsi!

 

Învață exercițiul recunoștinței!

Măsoară viața cu ceea ce ai, nu cu ceea ce îți lipsește! Alții ar da orice să fie în locul tău! Fii recunoscător pentru tot ceea ce există în viața ta, inclusiv pentru lucrurile negative! Toate acestea te ajută să devii omul care trebuie să fii! O viață doar ”în roz” ar fi teribil de anostă și nu te-ar ajuta în niciun fel să te dezvolți, ba dimpotrivă! Piedicile și obstacolele apărute în calea ta te fac mai puternic! Un drum lin nu duce nicăieri! Fii bun cu cei din jur! Fiecare iși duce propria povară! Și, nu în cele din urmă, amintește-ți că banii reprezintă doar un mijloc prin care ne atingem unele scopuri și nu un scop în sine!

 

Cu drag, coach-ul din profa de pedagogie!

Camelia Onu, Life Coach

 

Custom Design
x