coach si mentor

Modul in care functioneaza coaching-ul

Author:

28 martie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

Întrebarea pe care majoritatea potenţialilor clienţi o au este: cum se desfasoara procesul de coaching?

 

Procesul de coaching – Coaching-ul incepe in general printr-un interviu personal ( fie fata in fata, fie prin intermediul videoconferintei) pentru a evalua oportunitatile si provocarile curente ale clientului, pentru a defini scopul acestui parteneriat, pentru a identifica prioritatile de realizat si pentru a stabili rezultatele dorite specifice. Ulterior sedintele de coaching pot fi derulate fata in fata, cu ajutorul Skype sau prin intermediul telefonului, fiecare sesiune intinzandu-se pe o durata de timp prestabilita.

 

Intre sesiunile de coaching programate, clientul poate fi rugat sa efectueze anumite actiuni care sprijina indeplinirea obiectivelor prioritare personale. Coach-ul poate oferi resurse suplimentare sub forma unor articole relevante, liste de verificare, evaluari sau modele pentru a sprijini mentalitatea si actiunile clientului. Durata unui parteneriat de coaching variaza in functie de nevoile si preferintele personale individuale.

 

Evaluari: O multitudine de evaluari sunt disponibile pentru a sprijini procesul de coaching, in functie de necesitatile si circumstantele specifice clientului. Evaluarile ofera informatii obiective care pot spori constiinta individului privitoare la sine insusi si la cei din jur, precum si circumstantele acestora, oferind un punct de referinta pentru crearea obiectivelor si a strategiilor de atac si ofera o metoda pentru evaluarea progresului.

 

Concepte, modele si principii: O multitudine de concepte, modele si principii extrase din domeniul stiintelor comportamentale, din literatura de management, din traditiile spirituale si/sau din arte sau din stiintele umaniste, pot fi incorporate intr-o conversatie de coaching in vederea sporirii constientizarii de sine si a celor din jur, incurajarii modificarii de perspective, oferiri de noi fundamente pentru studierea oportunitatilor si provocarilor, energizarii si inspirarii actiunilor progresiste ale individului.

 

O abordare favorabila: Coaching-ul incorporeaza o abordare favorabila. Abordarea aceasta se bazeaza pe ce este corect, ce functioneaza, ce se doreste si ce este de facut pentru a ajunge la punctul dorit. Utilizand o abordare favorabila, coach-ul modeleaza aptitudini de comunicare constructive si metode pe care individual sau echipa le pot utiliza pentru a spori eficacitatea comunicarii personale. Abordarea favorabila incorporeaza  intrebari bazate pe descoperire, modalitati proactive (spre deosebire de cele reactive) de gestionare a oportunitatilor si provocarilor personale, un cadru constructiv de observatii si feedback in vederea obtinerii celor mai pozitive raspunsuri de la cei din jur si prefigurarea succesului in contrast cu concentrarea pe probleme. Abordarea favorabila este simplu de inteles si de intrebuintat, dar efectele sale de valorificare a posibilitatii de gandire si a actiunilor orientate pe scop pot fi profunde.

 

In mod concret, iata etapele care se parcurg, in general, in cadrul unui parteneriat de coaching:

Initial veti discuta cu coach-ul dumneavoastra in cadrul unei sesiuni de cunoastere, moment in care va veti cunoaste mai bine, veti stabili obiective, asteptari, va veti ocupa de procesul administrativ si de instrumentele care vor fi utilizate in timpul procesului de coaching.  Exista in general o taxa de intalnire initiala pentru a colecta informatii, a determina necesitatile si a stabili obiectivele desi mai sunt coachi care ofera aceasta sesiune gratuit.

 

Impreuna cu coach-ul, veti schita programul dumneavoastra specific si veti stabili structura pentru parteneriatul de coaching. In mod normal, acesta presupune mai multe intalniri cu o frecventa stabilita de comun acord si comunicare telefonica daca este cazul. Ca si client, sunteti un partener responsabil al relatiei de coaching si complet responsabil pentru viata dumneavoastra. In timp ce coach-ul dumneavoastra este dedicat succesului dumneavoastra, dumneavoastra singur sunteti responsabil pentru crearea vietii pe care o doriti (indiferent de domeniul de coaching).

 

De obicei, oamenii ajung la coaching deoarece doresc rezultate mai bune sau rezultate pe care nu le pot obtine singuri. Ei doresc o modificare majora in viata. Acest lucru inseamna ca miza este mare. Parteneriatul de coaching poate fi energizant, captivant si inspirational. Coach-ul dumneavoastra este dedicat scopurilor dumneavoastra fundamentale, ceea ce inseamna ca coaching-ul va fi provocator, incitant, motivational, incurajator si va facilita trecerea la fapte. Coaching-ul ajunge la substanta problemei. Nu este o conversatie ocazionala cu un prieten. Impune intrebari dificile si solicita angajamente in moduri care va vor schimba viata.

 

Parteneriatul de coaching este unul de incredere profunda, onestitate si confidentialitate. Chiar de la inceput, veti descoperi ca coach-ul este complet dedicat dumneavoastra si incercarii dumneavoastra de a crea o viata mai bogata si implinita.

 

Iti recomand sa citeste si articolul acesta: click aici.

Custom Design
x