relatii-1_mic

RELATII

Author:

30 ianuarie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Resurse

 

Pfff…. Cand mi s-a propus aceasta tema de discutie, m-am bucurat si, in acelasi timp, am ridicat din numeri usor neajutorata, pentru ca, fiind atat de vast acest domeniu, in mod sigur nu voi putea acoperi subiectul in doar un articol.

DAR, este una din temele mele preferate de lucru in life-coaching.

 

Relatiile le putem defini ca modalitatea de interactiune, sau conexiune a doua sau mai multe elemente: om-om, om-grup, om-animal, om-natura, om-sinele sau, fapte, idei, concepte, lucruri s.a.m.d.

 

Relatia definitorie din viata noastra, care ne va influenta decisiv relatia cu ceilalti, este relatia cu sinele. Care, din pacate, este si cel mai greu de gestionat. Dar deloc imposibil. Relatia cu sine presupune rabdare cu tine insuti, incredere in tine insuti, compasiune pentru tine insuti, atentie catre tine insuti, in general, comportamentul tau fata de tine. Daca este precar sau bun acest comportament, spre bucuria noastra, putem vedea aceste detalii ajutandu-ne de oglinzile din afara, daca suntem atenti.

 

Ce oglinzi? – ai sa intrebi. Simplu: uita-te la oamenii cu care interactionezi si care iti plac de nu mai poti, si apoi la oamenii cu care ai o interactiune de iti vine sa ii arunci pe geam. Fa o lista cu ce iti place sau nu la persoanele respective si deja ai o prima idee despre ce iti place si ce nu iti place la tine, cu ce parti din tine esti sau nu in armonie. Si de aceste aspecte poti fi sau nu constient.

relatii-3_mic

Te indemn sa tii minte un concept simplu: intr-o relatie sunt mereu cel putin DOUA parti. si ambele sunt RASPUNZATOARE pentru calitatea acestui raport. AMBELE parti contribuie in mod negativ sau pozitiv la calitatea acestui raport. Cand vei incepe sa arati cu degetul spre celalalta si sa spui ca el/ea este de vina, uita-te cu atentie la mana ta. Desigur, un deget va fi indreptat spre celalalt. Dar celelalte trei catre cine sunt indreptate?

 

Intelegand ca responsabilitatea pentru calitatea unui raport nu este unilaterala, si ca ce investesti intr-o relatie, aia culegi, atunci vei putea aborda acest concept dintr-o perspectiva mult mai sanatoasa.

 

Relatiile cu familia – parinti, frati, surori – sunt iarasi un generator de relatii sanatoase cu ceilalti, sau nu. Gandeste-te la dansii ca la radacinile tale, din care pleaca atitudini si comportamente in viata de adult.

 

Domeniul relatiilor este unul complex, si pleaca de la simpla observatie a comportamentelor noastre. Noi suntem cei care le facem fluide si sanatoase, sau sincopate si defectuoase. In momentul in care tratam aceasta tema in life-coaching, inainte de orice, cautam radacina problemei, acel “De ce?” despre care vorbeam in articolul trecut.

 

De regula, venim cu comportamente “programate” din frageda copilarie, pana in jurul varstei de 7-8 ani. Nu degeaba se spune ca “cei 7 ani de acasa” sunt atat de importanti. Partea cea mai frumoasa este ca un comportament poate fi inlocuit cu un alt comportament, oricand dorim si gasim calea optima sa facem o schimbare de abordare.

 

Schimband comportamentul, creem altfel de relatii. Schimband calitatea relatiilor, obtinem alte rezultate din aceste interactiuni familiale si/sau sociale. Cu cat rezultatele sunt mai frumoase, cu atat credinta ca acel comportament este unul corect si benefic se impamanteneste in noi si continua sa genereze imbunatatiri vizibile in viata noastra. Si asa EU-l nostru din viitor devine mai fericit.

 

Deci, dragii mei, influientati viitorul astazi schimband paradigma gandirii.

Creierul este un muschi, nu uitati asta.

Continuati sa antrenati pe cel care va da solutii in orice problema din viata!

 

relatii-2_mic

 

Custom Design
x