Life Coaching in stil japonez – Cum sa folosesti KAIZEN in viata personala.
20 februarie 2015 Coaching
Filosofia este simpla: “Marile schimbari sunt facute cu pasi mici.”
In aceasta perioada in care traim vrem ca totul (aici am exagerat putin) sa se intample repede: sa castigam intr-o zi cat in tot anul sau mai mult, sa ne teleportam in celalalt capat al orasului daca este posibil, absolventii de facultate vor sa ajunga imediat manageri si nu au rabdare sa capete experienta, vrem sa facem atat de multe lucruri incat nu mai incap in 24 de ore. La fel este si la job unde sefii vor ca lucrurile sa fie facute „ieri” si in cel mai bun caz „acum” vor informatiile si rezultatele. Suntem asaltati de indemnuri de genul „Think big” , construim imobile cat mai mari, ne cumparam masini mari, cumparam cat mai mult si de multe ori lucruri care nu ne sunt de un real folos, totul tinde sa fie cat mai mare sau cat mai mult.
Unii oameni s-au desteptat din aceast somn hipnotic indus de mass media, colegi, profesori, parinti, societate, organizatii oculte, etc si au inceput sa o lase mai usor cu agitatia, cumparaturile inutile, mancarea si bautura care nu le face bine, au inceput sa faca sport, yoga, meditatie si sa se preocupe de dezvoltarea lor spirituala.
Faimosul Coach Anthony Robbins promite “Record sales, immediate results” si indeamna „Think big and take massive actions!”. Sunt perfect de acord cu Tony insa acest indemn functioneaza pentru putini oameni, pentru prea putini. Marturisesc ca am discutat cu persoane care au participat la intalnirile organizate de Tony, acelea in care se aduna sute de oameni. Au venit de acolo super entuziasmati, cu obiective si planuri marete. Ce s-a intamplat dupa aceea? Dupa 3 luni nu mai era nici urma de entuziasm, toate planurile mari si frumoase au fost spulberate de mintea lor. Creierul a declansat mecanismul de aparare impotriva schimbarilor mari si aceste persoane au acum o lista intreaga de „motive”pentru care nu si-au pus in aplicare planurile.
Daca ceva se schimba prea repede mintea noastra crede ca suntem in pericol. Corpurile noastre incep sa reziste la schimbare, mintile noastre incep sa caute modalitati de a lupta sau de a fugi si dorim sa ne intoarcem la confortul cu care suntem familiarizati.
Desi exista metode de a face schimbari mari intr-un mod rapid si extrem as putea spune, este nevoie de cantitati incredibil de mari de resurse, efort, energie, sprijin si disciplina pentru a avea succes. In caz contrar modificarile nu vor fi permanente; de exemplu, rata de esec in randul celor care incearca diete stricte, extreme pentru pierderea in greutate este de aproximativ 97 %.
Cum poti sa faci astfel incat mintea sa nu declansez mecanismul de aparare impotriva schimbarilor? Foarte simplu. Nu iti mai propui sa faci schimbari majore intr-un timp scurt.
Stiinta a dovedit ca facand pasi mici impiedici creierul sa construiasca rezistenta la noul comportament. Despre neuroplasticitate si modul de schimbare a comportamentelor vom vorbi in alt articol.
Avandu-si radacinile in vechea intelepciune asiatica „Calatoria de o mie de mile incepe cu un singur pas” – Kaizen este arta de a face schimbari mari si de durata prin cresteri mici, de echilibru. Un pas mic este modul bland si puternic pentru a efectua schimbarea.
Kaizen, este termenul japonez pentru „Imbunatatire” sau „schimbare in bine” si se refera la o filozofie care se concentreaza pe imbunatatirea continua a proceselor, afacerilor, calitatii vietii, etc.
Kaizen isi are originile in principiile de management, menite sa conduca o companie catre succes, enuntate de W. Edwards Deming: „Imbunateste in mod constant si permanent sistemul de productie si servicii” (Deming, 1982, p 49)
Desi este cel mai frecvent utilizat in lumea afacerilor pentru a elimina pierderile si a creste eficienta, conceptul Kaizen are o valoare imensa pentru persoanele care urmaresc o imbunatatire continua la nivel personal si doresc sa-si construiasca obiceiuri bune ca sa-si atinga scopurile.
Kaizen este unul dintre acele concepte magice care este in acelasi timp o filozofie, un principiu, o practica si un instrument. Aplicata la nivel individual, pentru atingerea obiectivelor, dezvoltare personala si cresterea calitatii vietii, putem numi acesta metoda „Kaizen personal”.
Unul dintre principiile de baza in Kaizen este continuitatea, faptul ca preocuparea este zilnica, continua si constanta. Pentru a reusi prin abordarea „Kaizen personal” este nevoie de o viziune si un angajament pe termen lung. Kaizen necesita, de asemenea, un angajament si o dorinta puternica de a schimba. Interesant lucru despre Kaizen este ca imbunatatirile mari si bruste nu sunt necesare. In schimb, ceea ce este important este ca sa fiti mereu in cautare de idei pe care le puteti folosi la imbunatatirea continua. Imbunatatirile mici sunt OK. Pe termen lung, acestea se cumuleaza si progresul va fi semnificativ. Progresul gradual, cu pasi mici si constanta in actiune este recomandat, inca de acum cateva mii de ani, in practicile de Hatha Yoga. Practic Yoga de peste 15 ani si pot spune din proprie experienta ca acumularile realizate in pasi mici si constanti sunt de durata, au efecte pe termen lung.
In sustinerea principiului esential al continuitatii si perseverentei vine si afirmatia unuia dintre cei mai intelepti oameni din antichitate si anume Confucius care spunea ca ‘’Nu conteaza cat de incet mergi, atata vreme cat nu te opresti.” Este subliniata aici ideea de progres si de imbunatatire continua.
Sa faci astazi ceva mai bine decat ai facut ieri si maine ceva mai bine decat ai facut astazi si sa nu te opresti. Acesta este secretul! Exista un proverb vechi care spune ca „Dupa ce crezi ca ai ajuns, ai inceput deja coborarea.” Daca te gandesti ca ai ajuns acolo unde ti-ai propus si ti-ai atins obiectivul mintea ta va da comanda de relaxare si ceea ce ai obtinut pana atunci cu efort, concentare si disciplina intr-n timp lung vei putea pierde relativ repede pentru ca universul nu se opreste daca tu anunti ca ti-ai atins obiectivul, lumea este intr-o continua crestere si dezvoltare, schimbarea este permanenta ca urmare si tu ar fi bine sa faci la fel. Daca te opresti nu inseamna ca iti vei pastra pentru mult timp nivelul atins ci inseamna ca foarte curand o sa regresezi si apoi vei stagna iar stagnarea inseamna moarte.
In domeniul tehnic, uneori mai folosim si afirmatia „Daca nu este rupt (stricat), nu-l repara.” Spiritul Kaizen sugereaza ca exista intotdeauna ceva de invatat si noi modalitati de a imbunatati. Este mai bine sa prevenim problemele decat sa le rezolvam.
Deci, indiferent cat de bune ar parea lucrurile acum, exista intotdeauna loc pentru mai bine. Cauta sa imbunatatesti in fiecare zi cate ceva. Acesta este spiritul “Kaizen personal”. Nu este vorba numai despre cat de departe ai ajuns sau cat de departe vrei sa mergi, este vorba despre acest moment in care sa fii deschis pentru a vedea ce se intampla in jurul tau, pentru a invata lectiile pe care, cu generozitate, ti le ofera viata si a face ceva, cat de mic, pentru imbunatatirea continua a calitatii vietii tale.
Filosofia este simpla: “Marile schimbari sunt facute cu pasi mici.” Un pas mic este modul bland si puternic pentru a efectua schimbarea.
Esti interesat sa pornesti pe drumul “Kaizen personal”- arta de a face schimbari mari si de durata prin cresteri mici? Simti nevoia de a avea un insotitor, coach, mentor pe acest drum?
Te invit sa ma contactezi numai daca esti hotarat sa incepi calatoria catre viata pe care ti-o doresti cu adevarat. Eu voi fi alaturi de tine. Apasa butonul ACUM!