lucia popescu iubirecunostinta

iubiREcunostinta

Author:

21 februarie 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

 un articol de Lucia Popescu, psiholog, coach, psihoterapeut

De ce recunoștința vine după iubire? vei întreba. Deoarece în viață mai întâi am iubit, apoi am știut să fim recunoscători. Întâi am iubit părinții, cerul, păsările, copacii, furnicile, animalele, jucăriile de pluș… Îți amintești? Chiar dacă n-ai recunoscut atunci, acum poți recunoaște și, mai ales, poți re-cunoaște prin a re-iubi.

Cum ai iubit furnicile? Atunci când ai dus un deget spre ele, fără să știi care este rolul lor pe lumea asta, doar pentru că vroiai să simți și să cunoști. Ce este aceasta care mișcă pe jos? Ce face dacă o ating? Dar dacă apăs? Căci la un an așa cunoșteai, prin a simți. Și o făceai simplu, cu încredere în gestul tău.

De ce spun că ai iubit furnicile? Pentru că le-ai studiat cu inima deschisă, fără să te intereseze dacă ele îți pot da ceva la schimb. Le-ai observat simplu, le-ai simțit pur, fără așteptări sau resentimente. Le-ai cunoscut și, apoi, recunoscut. Despre această atitudine de ”a iubi” îți vorbesc.

Acest ”a iubi” te invit să îl re-cunoști. Peste tot în jurul tău – în familie, la locul de muncă, în spațiile tale de recreere. Cum?

Cu colegii tăi, de exemplu. Îi cunoști bine? Ceea ce știi despre ei are legătură în primul rând cu rolul? Cu siguranță – și este firesc să fie așa. Dar fă re-cunoștință cu ei! Și nu din punctul de vedere al nevoilor lor, căci parcă numai despre ele am ajuns să vorbim… Din alt punct de vedere – speranțele lor, familiile lor, hobby-urile lor.

Transformă re-cunoștința în obiectivul tău de relație cu cei din jur – alege-l pe cel pe care-l dorești tu și bucură-te că poți să o faci în ritm de coaching! De exemplu, alege hobby-urile. Re-cunoaște-ți colegii prin această perspectivă. Cum? Cu întrebări precum

–          unde și cu cine își petrec timpul prin hobby-uri

–          ce alte activități le-au fost influențate în bine prin acele hobby-uri

–          care sunt abilitățile care-i ajută în hobby-uri

–          cum se re-cunosc ei prin acele hobby-uri și ce-i motivează să continue

–          cine altcineva mai beneficiază de pe urma acelor hobby-uri

Cunoști toate acestea despre ei? Atunci caută altă formă de re-cunoaștere. Și, când găsești ceva nou, recunoaște! Iar dacă reușești să o faci public, această recunoaștere va rămâne în inima persoanei recunoscute și-ți va oferi recunoștință.

Încearcă și-ai să vezi! Ai încercat deja? Atunci ești de apreciat și înseamnă că e cazul să devii un model. Unde? Oriunde – la muncă, în familie, cu prietenii, la școală, în magazine, în vacanțe. Dacă deja ai făcut acest lucru cu oamenii pe care îi cunoșteai deja, fii modelul lor și al celor care nu te cunosc dar te vor recunoaște în ei, deoarece orice om pe lumea asta are nevoie de iubiREcunoștință.

Prea siropos, acest articol? Poate, pentru unii… dar prea suntem înconjurați de limbaj ”de lemn”, deși consider expresia o jignire la adresa lemnului. Dacă, însă, ai ajuns cu cititul aici, te invit să faci exercițiul de mai sus căci înseamnă că ai recunoscut ceva din el în tine.

Mai multe informații găsești pe mai-bine.ro

 

Custom Design
x