coach-monica-ichimescu

Interviu cu Monica Ichimescu

Author:

24 februarie 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Monica Ichimescu.

Care este citatul tau favorit?

 „Suntem ceea ce facem in mod obisnuit, prin urmare, excelenta nu este un act, este un obicei”, Aristotel

Cum ai descoperit coachingul?

Eram in cautarea unei metode de dezvoltare pe care sa o utilizez pentru mine in primul rand, cautam o metoda care sa ma ajute sa ma cunosc mai bine, sa imi fructific atuurile, sa invat din greselile personale, sa imi ofere directie si claritate.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Procesul de coaching se  bazeaza pe existenta dialogului deschis, onest, in care se construieste un climat de incredere reciproca. Climatul astfel cladit permite celor doi interlocutori sa spuna ceea ce gandesc si doresc sa obtina. Un astfel de dialog este critic pentru succesul procesului de coaching.

Care este filozofia ta de coaching?

Pregatesc managerii pentru succes. Clientii sunt mereu in centrul atentiei mele, in tot ceea ce fac pun clientii pe primul loc utilizand o serie de abordari care aduc beneficii celor cu care lucrez, fie ca e vorba de orientare spre rezultate, analizarea valorilor personale, centrarea pe obiective, pe solutii…

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Ca si in orice alt proces de invatare, ne evaluam, re-evaluam constant, analizand ceea ce stim si ceea ce consideram ca este necesar sa stim pentru a ne dezvolta continuu si a deveni mai buni. Mi-ar fi greu să enumar doar 3 ingrediente importante pentru a fi un coach de succes. Pot spune ca este importanta capacitatea de auto-observare si reflectare, capacitatea de a-i inspira pe cei din jur,  de a construi legaturi, de a fi flexibil, orientat spre rezultate, a pune interesele clientului pe primul loc, disciplinat, de a recunoaste si gestiona eficient frontierele coachingului, a avea capacitatea de a face un proces de diagnoza si orientare spre solutii.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

M.M. este director financiar in cadrul unei companii de productie. A urmat un program de coaching care a avut ca scop pregatirea pentru noile provocari:Imi setasem ca si pas urmator in dezvoltarea carierei, sa promovez pe postul de director financiar in compania in care activez. Spre marea mea bucurie s-a ivit acest moment  dar bucuria s-a risipit in momentul in care am realizat ca urmeaza o serie de situatii noi carora va trebui sa le fac fata, simteam presiune mare pe umerii mei, din toate directiile,  nu stiam cu se sa incep, aveam impresia ca lucrurile scapa de sub control. Nu vroiam sa ma dezamagesc pe mine si nici pe cei care au avut incredere in capacitatea mea, propunandu-ma pe acest post.

Sesiunile de coaching m-au ajutat sa imi inving teama de schimbare, de necunoscut, m-au ajutat sa am mai multa incredere in mine, in abilitatea de a obtine ceea ce imi doresc, sa depasesc obstacolele si sa le previn.  Faptul ca am discutat deschis despre temerile mele, le-am analizat, am constatat ca sta in puterea mea sa actionez, sa imi controlez si coordonez ideile astfel incat sa reusesc ceea ce mi-am propus, a fost un foarte mare castig pentru mine.

Avand in vedere faptul ca postul implica si coordonarea activitatii membrilor echipei, prin coaching am gasit resursele necesare pentru a gestiona cat mai eficient relatia cu colegii mei din departament.

Cu ajutorul tehnicilor de coaching am generat idei noi, constructive, care sa corespunda situatiei de schimbare in care ma aflam, mi-am pus ordine in idei, am stabilit un plan de actiune care pas cu pas sa ma directioneze inspre ceea ce pentru mine este important. Mi-a oferit claritate, incredere in mine, lucrurile mergeau inspre directia dorita si obtineam rezultate.”

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Certificarea, acreditarea, experienta, implicarea coachului in procesul personal de dezvoltare continua

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Prin coaching am invatat sa constientizez obiceiurile mele pozitive care ma ajuta sa progresez, sa reactionez pozitiv la schimbare, sa caut solutii, sa percep schimbarea ca pe o provocare, sa reflectez, sa imi acord timp pentru introspectie, sa pretuiesc echilibrul si sa il mentin.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Succes

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Categoric o crestere.

 

 

 

Custom Design
x