coach-izabella-mathe

Interviu cu Izabella Mathe

Author:

9 aprilie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Izabella Mathe.

 

Care este citatul tau favorit?

Unul dintre citatele mele favorite este de la Arthur C. Clarke, care spune ca: „Singura cale de a descoperi limitele posibilului este de a le depasi pana la imposibil”.

Cu totii avem limitarile noastre: frica, lipsa de increderere in fortele noastre proprii, ingrijorarea de cum vor reactiona oamenii din viata noastra la deciziile pe care le luam, deznadejdea, lipsa perspectivelor clare, gandurile si convingerile adanc inradacinate care ne blocheza si lista poate continua.

Ceea ce insemna acest citat pentru mine este faptul ca lucrurile trebuie sa se schimbe, fara schimbare evoutia nu este posibila. Daca ne uitam din perspectiva istoriei, toti cei care au avut ceva de zis sau au facut descoperiri care nu se potriveau cu paradigma general acceptata la momentul respectiv au infruntat intotdeauna dezacordul societatii in prima faza. Dupa primul impuls de renegare si de multe ori batjocura, ideile noi devin din ce in ce mai pregnanate si incep sa se impuna, dupa care devin acceptate ca si lucruri de la sine de inteles. De exemplu, prima persoana care a zis ca pamantul face parte din sistemul solar si nu este in centrul lumii a fost acuzat de eretism si acuzat „vehement suspect de erezie”, fortat să retracteze si si-a petrecut restul vietii în arest la domiciliu. Azi, ni se pare ca sistemul solar si felul in care este alcatuit acesta este de la sine de inteles si nici nu putea fi altfel.

Cu totii traim in paradigmele vietii noastre proprii, invatate pe parcursul vietii de la parinti, de la persoane influente in viata noastra sau din propriile noastre trairi si evenimente. Avem nevoie de curaj sa schimbam ceva daca ni se pare ca viata pe care o traim nu mai este ceea ce ne dorim. Curajul inseamna pe de o parte sa recunoasteam situatia ca fiind inacceptabila si sa gasim cel putin o cale prin care situatia actuala se poate schimba, apoi sa ne depasim propriile noastre limitari pentru a ajunge acolo unde ne-am propus. Pe de celalta parte avem nevoie de curaj pentru a infrunta opiniile sau chiar rezistenta (uneori vehementa) a diferitelor persoane din viata noastra si sa devenim mai sinceri cu noi insine, sa ne stabilim calea proprie si sa ne asumam consecintele deciziilor proprii.

O alta perspectiva asupra limitarilor noastre ar fi: daca nu le-ai testat niciodata, de unde stii care si unde sunt limitele/limitarile proprii? Numai infruntandu-le vei stii de ce esti capabil cu adevarat si poate vei ramane surprins de propria ta persoana si de forta ta proprie.

Cum ai descoperit coachingul?

In urma cu cativa ani am cautat o metoda de dezvoltare personala care pune accentul pe persoana, o colaborare intre doua persoane la acelasi nivel, unde nu se ofera solutii, ci esti ajutat sa-ti descoperi propriile tale raspunsuri.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Este extrem de importanta. Chimia intre cei doi este baza pe care se poate cladi o relatie de coaching. Cu totii interactionam cu diferite persoane, unele ne plac de la inceput, fara a putea explica acest lucru, iar cu alte persoane nu suntem „pe aceeasi lungime de unda”. Procesul de coaching se desfasoara mai usor in situatia in care „chimia” aceasta exista.

Care este filozofia ta de coaching?

Suntem cu totii unici, situatiile din vietile noastre sunt unice, solutiile testate de altii nu ni se potrivesc in totalitate. Trebuie sa ne gasim propriile noastre solutii. A gasi solutii inseamna sa stabilesti unde vrei sa ajungi apoi sa alegi caile si pasii prin care obiectivul final poate fi atins.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

1.ascultare activa, 2. intrebari de efect, 3. pastrarea linistii.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

1. Cu totii facem greseli. Este foarte important sa invatam din ele si sa mergem mai departe.
2. Onestitatea este la fel de importanta, nu poti cladi o relatie de incredere fara a fi onest.
3. Increderea reciproca intre coach si client trebuie cladita si asta se poate face doar in timp. Acorda-ti timp pentru a cladi acesta incredere.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

M-am dezvoltat ca persoana, am invatat o mutime de lucruri despre mine si despre ceilalti, am dezvoltat un sistem propriu de evaluare a situatiilor in viata mea.

Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Schimbare

Custom Design
x