Anda Luiza Stefan

Interviu cu Anda – Luiza Stefan

Author:

16 iulie 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Anda – Luiza Stefan.

Care este citatul tau favorit?

Adevărul nu-l vedem decât cu sufletul. Esenţialul scapă privirii.”  Micul Print – Antoine de Saint-Exupery

Cum ai descoperit coachingul?

Am descoperit coaching-ul acum multi ani, cand am devenit leader de echipa. Imi doream sa stiu mai multe decat managementul invatat in facultate si cursurile pe diverse teme de leadership. Era ceva nou, interesant, dar nu mai stia nimeni din jurul prea multe despre asta si am lasat tema de-o parte. Mi-a aparut din nou in cale si m-a atras complet de data asta acum 2 ani, la o rascruce de viata profesionala. Am testat pe mine „reteta”, am trecut prin toate stadiile – coachee, programul de formare si apoi coach. Acum face parte din mine si din drumul meu si vreau sa il fac cunoscut cat mai multor oameni.

Cat de importantata este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Sigur ca a alege un coach presupune o „chimie” initiala intre ceea ce citeste/aude/vede clientul despre coach si propriile lui preferinte.  Dar relatia si potrivirea se creeaza ulterior. Intre cei doi apare un cerc virtuos: pleaca de la baza pe care o cladeste coach-ul prin incredere si prezenta, la care clientul raspunde cu sinceritate, dorinta de progres si acceptarea provocarii. Un coach bun stie si simte cat spatiu are nevoie clientul; isi foloseste intuitia, experienta si ambii sunt in aceeasi masura responsabili in proces.

Care este filozofia ta de coaching?

In filosofia mea de coaching sunt ghidata de doua directii majore: una care ma defineste pe mine ca om – umorul. Rasul este cel care demonstreaza cel mai repede cat de benefica este o alta perspectiva, ce important este sa iti schimbi starea si cum gasesti resurse in ceea ce credeai ca sunt limitele tale. Cealalta directie vine din profesie insasi: fiecare „tema/agenda” cu care vine un client este unica. Chiar daca vorbim cu totii de „fericire” sau „performanta” – fiecare o gandeste sau o simte altfel si are propriile sale sisteme de referinta.Cu aceste doua ingrediente la baza creez solutii personalizate si programe de coaching adaptate situatiei fiecarui client.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Starea de prezenta, intuitia si o buna gestionare a timpului.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Pasul 1: Invata. Pasul 2: Exerseaza. Pasul 3: Repeta pasii 1-2.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Coaching-ul este o stare de gratie. Un proces cu o oareacare doza de magie, care face ca rezultatele oricarui client sa fie extraordinare. Unul din exemplele mele cele mai graitoare este cel al unei cliente, care era hotarata sa gaseasca o noua directie profesionala pe care sa o urmeze. Dupa cateva sedinte a descoperit ca, de fapt, cauta o directie gresita. Era un tipar pe care voia sa il urmeze si nu o reprezenta ca om. Si-a diminuat masiv credintele limitative si falsele valori si a descoperit ce voia cu adevarat sa faca – drumul catre sine.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Cred ca trebuie ales un coach care este etic, pozitiv, realist, provocator. Recomand sa citeasca ce scrie coach-ul, cum se prezinta, sa solicite o sedinta preliminara (fata in fata sau telefonic) in care sa puna ce intrebari considera ca sunt necesare pentru a lua o decizie finala.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Impactul a fost unul major si pozitiv si continui sa ma descopar si sa evoluez. Am capatat o alta perspectiva despre mine insami, mi-am descoperit resurse valoroase. Cea mai importanta mi se pare puterea de a fi prezent si a asculta. Pentru cei activi ca mine, a asculta era parca incompatibil cu firea lucrurilor… Experientele traite in tacerea activa a procesului de coaching au fost cele mai valoroase momente din viata mea actuala.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Emotie.

 

 

Custom Design
x