ramona-ungureanu_3

Interviu cu un coach – Ramona Ungureanu, Life & Business Coach | Change Vector

Author:

9 iunie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri,Resurse

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Ramona Ungureanu, Life & Business Coach | Change Vector.

 

Care este citatul tau favorit?

„Everything you want is on the other side of fear” – Jack CANFIELD

Cum ai descoperit coachingul?

În 2009, cautand diverse resurse de training pentru firma în care lucram, am început sa dau peste o sumedenie de informații despre coaching. M-am interesat despre școli, despre ce înseamnă ICF, cum te ajuta coaching-ul și tot așa. Probabil ca deschiderea a fost cu atât mai mare cu cât tranzitam o perioada foarte întunecata din viața mea (cu un an înainte îmi pierdusem tatăl, personal eram în deriva, profesional nu eram deloc mulțumită cu ce făceam, simțeam nevoia de o schimbare completă de directie).

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Din experiența mea, esentiala. Este ca la psiholog, la doctor sau orice alt specialist cu care interacționezi pentru a rezolva o problemă foarte personala. Nu exista chimie, nu va exista încredere, deschidere, comunicare, toate atât de necesare reusitei unui parteneriat în coaching.

Care este filozofia ta de coaching?

Văd în coaching un stil de viața. Văd în coaching o modalitate de a te ajuta singur înainte de orice, și, apoi, cu atât mai ușor pe ceilalți. Pentru mine coachingul a însemnat evoluție, înțelegerea profunda a unor aspecte de viața, a comportamentelor mele, a limitarilor auto-impuse, a însemnat un impuls pentru „înainte”, a însemnat depasirea fricilor care ma paralizau din atâtea puncte de vedere. Dincolo de frica se afla tot ce îți dorești 🙂

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Ascultarea, adresarea de întrebari de explorare focusate, lipsa de judecată.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Lucrează cu tine înainte de a lucra cu oricine. Așa înțelegi profund ce transformari poate aduce coachingul și exemplul propriu te va face cel mai bun promotor al afacerii tale. 2. Acorda-ti pauze ca sa descarci ceea ce preiei de la clienți (sentimente, frustrari, limitari, și tot felul de alte energii) și sa te realimentezi cu resursele de care ai nevoie. Acorda-ti timp și grija ție, așa cum acorzi clientilor tăi. 3. Învața, învața, învața. Cu cât vei citi mai mult, cu cât vei explora mai mult despre coaching, psihologie, NLP, design thinking, spiritualitate, orice consideri ca te ajuta sa înțelegi mai bine natura umana, cu atât vei fi mai pregătit și pentru clientii care duc greutati mai mari și complexe pe umeri, cu atât vei intui mai bine întrebările de care au nevoie ca sa vadă solutiile.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Pot spune doar atât: sora clientei m-a întâlnit întâmplător, după câteva sesiuni, cu aceasta. Mi-a spus doar atât: „Nu știu ce faceți voi în sesiunile voastre, dar continua să faci pentru ca se schimba extraordinar de frumos!” Era un impact colateral al coachingului. Direct, puteți găsi testimoniale pe site-ul meu 🙂

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Nu cred ca renumele spune despre un coach ca este cel mai bun pentru tine. Dar o discuție libera cu aceasta persoana ca sa ii înțelegi motivația pentru a face coaching, cum s-a pregătit pentru meseria asta și dacă se mai pregătește în continuare, valorile sale ca profesionist și ca om, sunt lucruri pe care eu le-as cauta la coach-ul meu.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Am înțeles puterea transformarii și a autenticitatii. Am înțeles ca am toate resursele posibile sa fac ce îmi doresc în viața, dar ca asta presupune munca, disciplina și rabdare. Ma uit la mine, cea de acum 8-9 ani, și la cine sunt și cum m-am transformat azi. E uimitor câte am reușit sa realizez. Și m-am bucurat sa văd ca 95% din visele mele au căpătat viața după ce am experimentat coaching-ul. Cred ca responsabilitatea personala și asumarea a cine sunt și ce pot face au fost principalele elemente descoperite și dezvoltate în self-coaching.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Metamorfoza.

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Va crește, pentru ca nevoia de schimbare, de transformare este din ce în ce mai vizibila și simtita din ce în ce mai acut, atât la nivel personal cât și la nivel de organizații.

 

Pentru a intra in legatura cu Ramona sau pentru a afla mai multe, click aici: Ramona Ungureanu, Life & Business Coach | Change Vector.

 

Custom Design
x