poza-profil

Interviu cu un coach – Fabiola Nica

Author:

12 noiembrie 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Fabiola Nica.

Care este citatul tau favorit?

“We are what we repeatedly do. Excellence is not an act, but a habit.” Will Durant, The Story of Philosophy: The Lives and Opinions of the World’s Greatest Philosophers

Cum ai descoperit coachingul?

Initial l-am descoperit ca si client. Am fost mereu interesata de autodezvoltare, drept urmare am testat si invatat mai multe modele. Insa de departe coachingul-ul a functionat cel mai bine atat din perspectiva clientului cat si ca abordare de transformare de echipe si persoane in proiectele in care am fost implicata.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Este super importanta, altfel colaborarea nu va functiona. Coaching-ul este un parteneriat care se bazeaza pe incredere si progres. Sugestiile si preferintele personale nu ar trebui sa fie factorul principal al deciziei de colaborare intre client si coach, insa colaborarea nu are cum sa functioneze daca clientul nu-l place pe coach.

Clientul trebuie sa se simta ascultat, conectat, respectat de catre coach, sa inteleaga metoda de lucru si sa aiba incredere sa se deschida. Coach-ul trebuie sa-i poata crea confortul unui cadru sigur pentru a putea dezvolta conversatii profunde, identifica oportunitati si construi planuri pentru progres.

Din punctul meu de vedere, intalnirea initiala intre client si coach este cea mai buna cale pentru ambii pentru a determina daca exista „chimie”, daca parteneriatul poate functiona pe termen lung.

Care este filozofia ta de coaching?

Actiune si rezultate.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Bun ascultator care comunica eficient cu toate tipurile de personalitate, empatic, nu judeca oamenii.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Practica, sa-si dezvolte abilitatea de a pune intrebari focusate pe solutii, sa creada cu adevarat in potentialul infinit al fiecarui client.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Unuia dintre clientii mei, ii era dificil sa socializeze atat in mediul de business cat si in cel personal. Prin tehnici de coaching si-a dat seama ca ii era teama ca daca va socializa va fi marginalizat de ceilalti. Problema venea din faptul ca nu avea incredere in el, deoarece in copilarie a fost limitat de catre parinti, nu i-au acordat credit, nu l-au incurajat sa ia decizii. Dupa constientizarea acestor lucruri, coaching-ul l-a ajutat sa inteleaga ca acest lucru este o convingere ascunsa, care insa nu are legatura cu realitatea, el nemaifiind baietelul care nu primea aprecierea parintilor. Finalitatea a fost ca a facut un pas, a vazut ca rezultatul a fost mai mult decat pozitiv (a mers la un eveniment de networking unde a gasit clienti noi pentru business-ul sau) si apoi a continuat sa se deschida cu incredere atat in mediul de business, cat si in cel personal.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Coach-ul sa aiba pregatire specifica, urmata la o scoala acreditata, pentru ca acest instrument are metodele lui specifice, nu este similar cu mentoratul, psihilogia, consultanta etc. Sa aiba o sesiune initiala de cunostere pentru a vedea daca exista chimie si daca pot lucra impreuna. Indiferent cum se desfasoara sesiunile, (live, online, telefonic) este foarte imporant ca cel pe care il alege ca si coach sa fie prezent si angajat in proces. Sa se intrebe: ce performante cauta, ce vrea sa imbunatateasca / sa schimbe si sa le discute cu coach-ul de la inceput.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Nu poti oferi ceea ce nu ai…asa ca, mi-am lucrat in coaching si autocoaching convingeri ascunse, frici, rezultatul fiind o persoana echilibrata, empatica, care stie sa ii asculte pe ceilalti fara sa ii judece, care a descoperit bucuria de a-i ajuta pe oameni sa ajunga la performante personale si profesionale. In mediul de business, prin cresterea increderii, focus pe lucrurile importante, comunicare eficienta, organizarea timpului, obiectivele au fost depasite.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Actiune

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

In Romania este o meserie relativ noua, a fost adaugata in nomenclatorul de meserii abia in 2013 si inca nu este foarte populara, lumea inca mai confunda coachin-ul cu terapia sau consultanta. In urmatorii ani, cu siguranta va creste notorietatea si asta prin puterea exemplului. Clientii de coaching, cu ajutorul acestui instrument ajung la performantele dorite si „word of mouth” functoneaza cel mai bine.

 

Pentru a o contacta pe Fabiola sau pentru a afla mai multe click aici: Fabiola Nica – Life & Business Coach 

 

Custom Design
x