cristina tudor coach

Interviu cu un coach – Cristina Tudor

Author:

1 septembrie 2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Cristina Tudor

Care este citatul tau favorit?

 « Alege meseria care iti place si nu o sa muncesti nicio zi in viata »

Cum ai descoperit coachingul?

Prima data cand am auzit de coaching eram intr-o firma de consultanta. Doi colegi seniori urmau acest curs. Imi amintesc si acum ca erau foarte incantati, era ceva scump, dar erau fericiti ca pot face asta. M-am gandit ca as vrea sa fac si eu cursul intr-o buna zi, desi nu stiam exact ce este, dar satisfactia lor era ceea ce mi-a atras atentia si m-a facut sa imi doresc cursul de coaching.

Apoi am avut prilejul sa fac o formare in Franta, in perioada in care am lucrat acolo, si toti colegii mei urmau un curs de coaching. Erau extraordinari ca oameni, ca mod de abordare, ca tip de proiecte in care se puteau implica, ceea ce stiau sa faca. Organizau super seri de coaching cu cate un invitat-coach cu o specializare, care faceau prezentari pe cate o tema sau ateliere de descoperie.

In plus, formarea pe care am facut-o alaturi de ei, avea ulterior ore de coaching pe care eu nu le puteam oferi. Hmm, ceva ce nu pot face si eu?  ia sa vedem cum rezolv asta! Si am inceput cautarile, selectia scolii care nu a fost usoara, cursul… si astazi sunt si eu coach.   

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Cred ca este esentiala. Ca sa poti ajuta o persoana, trebuie sa existe incredere, empatie, respect, dorinta de a obtine rezultate. Daca nu ai o asftel de relatie, nu vad cum ai putea crea ceva, ajuta persoana.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Profesionalismul, experienta, dorinta de a dezvolta / creste pe cei din jur

Daca vrei sa faci o meserie, invata de la cei mai buni si straduieste-te sa fi cel mai bun, in primul rand pentru tine. Invata cat mai mult de la multi, citeste sau testeaza cat mai mult. Obtine certificarile care iti atesta nivelul de performanta sau calitatea serviciilor tale.

In activitatea de coaching, experienta mi se pare esentiala. Nu vad cum ai putea face coaching la 20 de ani. Multe experiente imi vin in minte cand ascult clientul si ma ajuta sa gasesc intrebarile potrivite ca sa il pot ajuta. Sau sa il fac sa vada un alt unghi pe care nu il vede, dar pe care eu l-am identificat, din experienta proprie sau din greseala pe care si eu am facut-o vreodata. Trebuie sa poti face conexiunile potrivite si cred ca asta vine din experienta. E drept ca sunt cateva intrebari standard in coaching, dar daca te opresti doar la ele sau aplici mecanic o teorie, test etc. nu cred ca te ajuta prea mult.     

Coachingul presupune sa ajuti persoana sa fie independenta si sa merga mai departe. E ca si cand ai fi parinte si te bucuri ca ai un copil mare si independent.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Sa faca acesta meserie de placere, sa nu aiba un scop finaciar in spate pentru a putea pastra calitatea prestatiei de coaching. Ca sa fi un coach bun, as zice ca trebuie sa fi facut pentru asta sau sa ai cateva calitati cheie. Suna frumos, pare simplu ca „doar nu e greu sa stai de vorba cu cineva”, dar nu e usor sa practici.   

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Daca ar fi sa aleg uitandu-ma in urma, cred ca si cea mai placuta experienta in acelasi timp, a fost o doamna cu multe probleme, pe cand eram in Franta, chiar la inceputul experientei mele de coach. Eram inundata de informatiile si problemele pe care mi le povestea. Si am reusit sa mancam elefantul J Mi s-a parut coplesitor, dar doream sa o ajut cat mai mult si mai bine, si am reusit.

Am ramas in legatura si astazi, imi povesteste despre expozitiile de pictura pe care le are, acesta fiind un hobby ascuns care a iesit la iveala si a inflorit. Are o relatie fericita si mai ales  sanatoasa. Uff, multe probleme pe care le-a rezolvat cu rabdare si in timp.   

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Persoana sa ii inspire incredere. Ca peste tot exista si vorba multa, marketing, trebuie sa vezi mai departe de atat. Sa ceara mai degraba recomandari, tu cu cine ai lucrat sau pe cine sa intreb sa imi dea o recomandare. Uneori lucrurile bune sunt ascunse J. Sa fie o persoana cu experienta de lucru cu oamenii cat mai mare si mai complexa. Forta unui coach, sau reusita vine in timp, din proicte anterioare, din experiente anterioare, din greseli anterioare, din mai multe firme, din mai multe domenii.  

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Cred ca in primul rand mi-am capatat echilibrul personal. Si asta ma ajuta sa ii ajut si mai bine pe ceilalti. Pot fi un reper, un sprijin, un exemplu. Am inceput sa aud „as vrea sa fiu si eu ca tine” „ as vrea sa pot si eu ca tine”. La inceput nu intelegeam pana cand am realizat ca mi-au intrat in minte niste „obiceiuri sanatoase” pe care le-am automatizat si care ma ajuta acum foarte mult. Si imi place cand ii vad pe cei din jurul meu ca incearca sa „fure reteta”  

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Dezvoltare

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Desi nu faceam parte din categoria celor care tin de „nume” sau „brand”, astazi nu pot sa nu remarc ca sunt o multime de scoli care formeaza persoane, iar calitatea nu imi inspira de loc incredere. Am cunoscut diversi coachi, si cei pe care i-am considerat profesionisti, din intamplare?!, proveneau din scoli sa zicem de renume sau mai bine zis recunoscute prin calitate. Cred ca numarul de coachi va creste, dar nu stiu daca si calitatea prestatiilor. Cred ca ar trebui mai mult insistat pe ce este coachingul si ce este pseudo coachingul. Cum sa iti alegi eficient prestatia de coaching. Ce nu se face in coaching ca sa stie clientul ca daca i se propune ceva, acela nu mai este coaching. Ce obiective nu se accepta in coaching. De multe ori poti defini mai bine ce nu iti place decat ce iti place. Poate si aici ar trebui sa gandim putin din aceasta perspectiva care ar putea fi de ajutor clientilor cand aleg o prestatie. De aceea si spuneam ca trebuie sa fie facut de placere si nu ca o sursa finaciara in sine. Nu trebuie sa accepti obiective care nu sunt de coaching, nu sunt realizabile etc. sau oferi o alta prestatie, dar nu de coaching.

Daca ai putea defini o specializare personala in coaching, care ar fi?

Pentru ca tot spuneam anterior ca experienta este din punctul meu de vedere esentiala, cred ca cel mai bine am reusit in coachingul de cariera. Cunoscand mecanismele pietei muncii, cum sa abordezi probmelele de ambele parti ale baricadei, cred ca am putut asista mult mai eficient clientii. Am ajutat mai bine la definirea optiunilor si luarea unei decizii potrivite pentru un nou pas in cariera. Asta imi aminteste de o persoana care avea doua optiuni mari si late in cap si am gasit-o impreuna si pe a treia. Si ea a fost pana la urma si favorita. Imi place sa ii fac pe oameni sa gandeasca si sa ii vad incantati de ce optiuni descopa in situatii in care se cred blocati.

Am putut ajuta mai eficient persoane care vroiau sa lucreze in Franta sau invers, cei veniti de afara aici si care nu intelegeau de ce nu reusesc pentru ca fac totul ca la carte. Cunoscand bine mentalitatile diferite, abordarile diferite, am reusit sa fiu de un real ajutor.  

 

 

  

Custom Design
x