Raluca Savu

Interviu cu Raluca Savu – Personal Efficiency Coach

Author:

24 mai 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Raluca Savu – Personal Efficiency Coach

 

Care este citatul tau favorit?

Am mai multe citate favorite, dar unul dintre ele, care e cumva definitoriu pentru mine, ii apartine lui Heraclit: „Schimbarea este singura constanta in viata”. Sunt nenumarate situatiile din viata mea in care aceasta afirmatie si-a demonstrat validitatea.

Cum ai descoperit coachingul?

Am fost dintotdeauna curioasa sa aflu cat mai multe despre natura umana. In plus, cu niste ani in urma am trecut printr-o experienta traumatizanta pentru mine, care m-a impins intr-o stare de blocaj. Dorinta de a gasi solutii pentru a depasi acea situatie, m-a condus catre coaching. Altfel spus, inainte de a decide sa devin coach, am experimentat chiar eu beneficiile acestui proces.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Cred ca toate relatiile din viata noastra se bazeaza pe un soi de chimie, de unde si  faptul ca din miile de oameni cu care interactionam la un moment dat in viata, pastram legatura in timp doar cu anumite persoane. Prin urmare, cred ca e important pentru client sa simta un anumit nivel de conexiune cu coachul, materializata in relatia de incredere care se creeaza intre ei.

Care este filozofia ta de coaching?

Schimbarea nu inseamna sa devii altcineva, ci sa devii mai mult din ceea ce esti deja. Aunci cand ne dam seama de acest lucru ajungem sa privim cu mai multa deschidere si detasare provocarile cu care ne intalnim in drumul nostru prin viata.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Din perspectiva mea, capacitatea de asculta cu adevarat, adica de a fi prezent in totalitate in timpul sesiunii de coaching, capacitatea de a fi empatic si talentul de a-l provoca pe client, fara ca acesta sa se simta invalidat.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

1. Exercitiu. 2. Exercitiu. 3. Exercitiu. Iar cel mai important in acest exercitiu mi se pare sa invete sa isi gestioneze propria minte, propriul joc interior. Atunci cand ai ajuns ca in mintea ta sa fie liniste deplina in timpul unei sesiuni cu un client, te poti numi cu adevarat coach.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Extraordinar mi se pare un termen relativ. Pentru fiecare extraordinar inseamna altceva, in functie de standardele proprii. Un rezultat extraordinar pentru un client, poate sa nu insemne nimic pentru un altul.

Am lucrat la un moment dat cu o clienta care, desi avea un job care ii placea si care ii asigura un nivel de trai confortabil, isi dorea mult sa inceapa o mica afacere pornind de la o pasiune de-a ei. Nu avea insa curajul sa o faca avand o serie de temeri si argumente prin care se convingea singura sa nu faca ce isi dorea de fapt. Am lucrat impreuna, iar astazi are o mica afacere, pe care o gestioneaza atat de bine, incat si-a putut pastra si jobul – asa cum si-a dorit. Pentru clienta mea acesta a fost un rezultat extraordinar.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Mi se pare ca un client poate face alegerea corecta numai experimentand. I-as recomanda sa aleaga 2-3 coachi in functie de obiectivele sale si sa mearga sa ii cunoasca. Va simti cu siguranta care este cel cu care vrea sa lucreze.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Unul major. Asa cum am povestit mai devreme, am experimentat coachingul mai intai pe mine si ceea ce am obtinut a fost de fiecare data uimitor.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Un singur cuvant… ce sarcina grea mi-ai dat… Daca e vorba de un singur cuvant, atunci aleg CRESTERE.

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Cred si sper ca procesul va deveni mai cunoscut. Mi se pare ca astazi nu facem destul de mult pentru a duce mesajul catre oameni. Sunt inca foarte multi care nu stiu ce inseamna coaching, altii care confunda coachingul cu alte procese de dezvoltare (training, mentoring, consiliere, psihoterapie), altii care cred ca este ceva foarte elitist. Si mi-as dori ca situatia sa se schimbe in viitorul apropiat.

 

Custom Design
x