
Interviu cu Mihaela Bejenaru
24 octombrie 2012
Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Mihaela Bejenaru.
Care este citatul tau favorit?
„Daca visele tale nu te sperie atunci nu sunt indeajuns de mari” Anonim
Cum ai descoperit coachingul?
Una dintre marile placeri ale mele este sa-mi acord timp pentru a citi. Asa am descoperit si coaching-ul…
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Cred ca este esentiala, intrucat succesul unui proces de coaching depinde in mare masura de gradul de incredere in propriul coach si implicit de atitudinea pozitiva si deschiderea clientului in prezenta acestuia
Care este filozofia ta de coaching?
Filozofia mea de coaching…pentru mine coaching este foarte simplu, in esenta este procesul de a aduce tot ceea ce pare complicat si imposibil de atins la simplu si la indemana oricui
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Cred ca toate sunt la fel de importante… primele trei care imi vin acum in minte sunt: dorinta de a-si ajuta clientii sa aiba succes, empatia, sa stie sa taca atunci cand trebuie si sa adreseze intrebari puternice atunci cand e necesar.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Sa investeasca continuu in dezvoltarea lui, sa practice cat mai mult si sa-si aleaga un mentor coach de la care simte ca are ce invata.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
Imi aduc aminte in mod particular de un client care era angajat la o companie romaneasca. Isi dorea sa renunte la acest statut si sa-si dezvolte propria afacere insa avea foarte multe temeri. Dupa 6 sedinte de coaching a reusit sa-si schimbe perspectiva, sa descopere avantajele statutului de antreprenor si sa isi asume riscuri calculate. Acum a gasit ceea ce cauta: libertate – isi gestioneaza timpul asa cum doreste si in plus castiga mult mai mult decat atunci cand era angajat incheind o colaborare inclusiv cu fostul angajator.
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Formarea profesionala, recomandarile si inainte de a lua decizia finala: chimia
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
Unul fatal as putea spune: mi-a dat incredere ca pot face lucrurile la care odata doar visam si certitudinea ca urmand niste pasi simpli zi de zi cu perseverenta imi pot realiza cele mai indraznete visuri.
Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Descoperire
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?
Va evolua cu siguranta… cum? Depinde mult de noi, profesionistii in domeniu si de rezultatele pe care din ce in ce mai multi clienti le vor obtine de pe urma unei experiente de coaching. Totodata, sunt multi manageri de companii care cred ca daca ar apela la un coach extern ar admite cumva incapacitatea lor de a a face coaching. Nimic mai gresit. Chiar si cei mai straluciti manageri care adopta stilul de coach cu proprii angajati nu pot inlocui un coach extern. Ganditi-va doar la modelul de angajat care simte ca nu se poate intelege cu propriul sef. Si avand in vedere ca cel mai des motiv pentru care un agajat isi da demisia este relatia cu propriul sef, atunci cu siguranta un coach extern poate face diferenta.