
Interviu cu Maria Magdalena Blidarus – ACC
21 martie 2012
Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Maria Magdalena Blidarus care a obtinut titlul de Asociate Certified Coach de la International Coach Federation.
Care este citatul tau favorit?
„Out beyond ideas of wrong or right, there is a field, I’ll meet you there.” Rumi
Cum ai descoperit coachingul?
Cautand programe de dezvoltare manageriala, in acea vreme fiind Technical Project manager intr-o firma de IT.
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Studiile si experienta arata ca 90% din succesul unui proces de coaching se datoreaza raportului ce se creaza intre coach si client; chimia usureaza cumva stabilirea acestui raport.
Care este filozofia ta de coaching?
„Be the change you want to see in the world”. Cu alte cuvinte lucrul cu tine insuti este ceea ce ai de facut pentru a reusi in viata. Nu ii poti schimba pe ceilalti, nu poti schimba lumea, in schimb poti schimba modul in care privesti si astfel sa actionezi in acord cu ceea ce este natural si cu ordinea superioara a lucrurilor.
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Autenticitatea, curajul, empatia.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
1. Practica 2. Practica 3. Practica
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Recomandarile ar fi primul criteriu si aici nu ma refer neaparat la testimonialele de pe site, ci la culegerea informatiilor in mod direct de la oamenii care au lucrat cu coach-ul vizat.
Intuitia este un alt criteriu, mai ales prin faptul ca ne va conduce direct la persoana de care avem nevoie in acel moment.
Certificarea si apartenenta la asociatii profesionale locale si/sau internationale.
Si bineinteles, rezultatul pe care il obtine in urma primei intalniri.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
Cand ma uit la Magda de acum 5 ani si Magda din prezent constat doua persoane total diferite. Cea actuala este libera, autonoma, increzatoare, responsabila, calda si intelegatoare, mult mai constienta de ea insasi si de potentialul ei. Aceste lucruri se manifesta in exterior prin calitatea relatiilor personale si profesionale, un mod de viata bazat pe ceea ce-mi doresc cu adevarat in fiecare moment si prin numarul de clienti veniti din recomandari.
Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Prezenta.
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in Romania, in următorii 3 – 5 ani?
Comunitatea de coaching din Romania incepe sa se maturizeze incet-incet si prin urmare calitatea serviciilor va creste considerabil. In plus cei ce apelau la coaching doar pentru a fi in pas cu moda vor trece acum la alta noutate, ceea ce lasa loc pentru cei care doresc cu adevarat sa lucreze. Si aici ma refer atat la coachi cat si la clienti.
In concluzie vad o crestere, cu o viteza moderata totusi, ca in cazul oricarui lucru de calitate ce se dezvolta in mod organic.