coach-loredana-vladareanu

Interviu cu Loredana Vladareanu

Author:

23 mai 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Loredana Vladareanu.

Care este citatul tau favorit?

Nu pot spune ca am un singur citat favorit, sunt foarte multi cei care ma inspira si in care ma regasesc partial. Totusi, pot spune ca am o credinta puternica conform careia toti ne dorim sa fim mai buni (mai performanti in tot ceea ce facem, profesional si personal). Este nevoie doar de cateva minute de atentie, de a privi in noi insine profund si a ne gasi motivatia de a face ceva in acest sens. Adica de a transforma dorinta aceasta frumoasa in actiuni concrete.

Cum ai descoperit coachingul?

Am descoperit coachingul in urma cu mai bine de 5 ani, cand am fost promovata Head of Recruitment Services si am apelat eu insami la un coach pentru a ma pregati si a prelua noul rol intr-un mod cat mai performant.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Din perspectiva mea, chimia dintre coach si coachee este esentiala, cu atat mai mult cu cat relatia de afinitate nu se poate naste fara a exista chimie si comunicare eficienta intre cei doi. Increderea si respectul pe care coachul il acorda coacheeului sunt conditiile care il fac pe coachee sa se deschida, sa se accepte si sa se dezvolte. Dar numai daca increderea si respectul coachului sunt autentice.

 Care este filozofia ta de coaching?

Tot ce crezi astazi despre tine este adevarat. Tot ce iti doresti astazi poate deveni adevarat. Intre ele este doar coachingul: descoperire, acceptare, provocare, actiune. Si multa emotie.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Increderea in oameni, dorinta autentica de a-i sprijini, optimismul.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Pentru coaching, ai nevoie de reguli si de disciplina. Ai nevoie de daruire si intelegere. Ai nevoie de obiectivitate si iubire (iubire fata de oameni). Ai nevoie de etica. Dar mai ai nevoie si de a le pune pe toate in practica simultan – aici este excelenta.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Pot vorbi despre o clienta care la inceputul procesului credea ca este o persoana slaba, care nu are incredere in propria persoana si care nu poate sa-si sustina parerea in cadrul unei discutii (unu la unu sau in grup). Dupa 3 sesiuni de coaching si-a imbunatatit imaginea despre sine si a capatat increderea ca poate sa clarifice toate relatiile importante din viata sa (profesionala si personala), propunand discutii deschise persoanelor respective, fara temeri sau indoieli ca nu ar putea face fata.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Atunci cand vorbim despre coachi individuali, nu cred ca este vorba despre criterii specifice, rigide. Coachingul consider ca este o „meserie” selectiva in sine pentru cei care o practica. Adica, daca esti un coach bun, atunci rezisti pe piata. Cand clientii tai au rezultate, atunci tu ai rezultate si continui sa existi. Dimpotriva, cand clientii tai nu au rezultate, atunci este putin probabil ca tu sa mai poti rezista intr-o piata competitiva si intr-o societate in care totul costa.

In concluzie, cu exceptia pregatirii in domeniul coachingului (acreditarea), consider ca atunci cand o persoana isi cauta un coach, nu ar trebui sa se ghideze dupa criterii foarte stricte. Chimia este esentiala. Ceea ce simti atunci cand comunici cu respectivul coach. Desi pare mai costisitor ca si timp, i-as recomanda sa aiba scurte intalniri cu cativa coachi si sa isi faca propriile evaluari dupa aceste intalniri. Iar o intrebare esentiala pe care ar trebui sa si-o adreseze: „Caruia dintre acesti oameni simt ca i-as putea spune, la urmatoarea intalnire, cel mai jenant/provocator aspect din viata mea (profesionala sau personala)?”

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Coachingul este ceea ce as putea face pentru tot restul vietii! Imi ofera tot ceea ce am nevoie in viata mea profesionala: satisfactie, inspiratie, motivatie! Intr-un echilibru perfect efort – rezultate. Si intru-totul autentic (adica fara ipocrizie, fara „jocuri politice”, fara competitii nejustificate).

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Implinire.

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Vor mai aparea multe scoli de coaching si multi coachi. Iar cererea va fi din ce in ce mai mare. Insa va creste si gradul de expertiza de ambele parti: coachi si clienti. Iar acesta va fi momentul in care se va produce o selectie naturala: vor rezista numai cei care practica un coaching autentic, care au rezultate.

 

Custom Design
x