
Interviu cu Irina Mihaela Andrei – Certified Power Coach® (CLI)
12 noiembrie 2014
Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Irina Mihaela Andrei – Certified Power Coach® (CLI).
Care este citatul tau favorit?
„Fii tu insuti schimbarea care vrei sa o vezi in lume” – Mahatma Gandhi.
Cum ai descoperit coachingul?
Am avut sansa sa cunosc un Master Coach si in momentele cheie, de cotitura din viata mea, am beneficiat de cateva sesiuni care au facut o diferenta majora, mi-au adus claritate si echilibru emotional. Desi am fost in permanenta interesata de dezvoltarea personala, nu m-am gandit ca as putea ca eu sa devin coach pana in momentul cand am aflat de o scoala extraordinara de coaching- Coaching and Leadership International (CLI) – ale carei metodologii Power Coaching® with Mind-Kinetics® (PCMK™) au fost premiate la nivel mondial.
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
E unul din elementele esentiale. Clientul are nevoie de un spatiu de siguranta si comfort psihic astfel incat sa aiba curajul si determinarea de a investiga si analiza sentimente, frici si de a cobori pana la nivel de subconstient pentru a identifica acele idei ( pattern-uri) neconstructive care-l limiteaza in viata sa si de a le inlocui cu altele noi, pozitive, pentru o schimbare permanenta de comportament.
Care sunt cele mai importante trei calitati ale unui coach?
Dragostea si dorinta de a contribui oamenilor, ascultarea activa si integritatea fata de propria persoana si de clienti.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Primul pas ar fi sa utilizeze coachingul, prin selfcoaching si sesiuni cu colegii, pentru a se „slefui” pe sine.
Apoi sa lucreze cat mai mult posibil, inclusiv sesiuni pro-bono si sa se implice in proiecte sustinute de fundatii, universitati, ONG-uri.
Si sa fie constient ca lucrurile nu se intampla peste noapte, sa abordeze cu rabdare si responsabilitate noul drum.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obtinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
Am avut un client care isi dorea sa se lanseze in lumea antreprenorilor, insa nu reusea sa renunte la serviciul actual. Am lucrat impreuna si a descoperit ca la nivel subconstient avea credinte preluate de la parintii sai de genul „ca sa ai bani, trebuie sa mergi la serviciu”, „banii se obtin cu greutate” sau acumulate in urma unor experiente personale din copilarie precum „e riscant sa iesi in fata, sa iei initiativa”.
Mintea subconstienta este de un milion de ori mai puternica decât mintea constienta pentru ca proceseaza in jur de 20.000.000 de stimuli pe secunda versus 40 de stimuli pe secunda in cazul constientului. De aceea, credintele negative sau fricile ce exista la nivel subconstient despre capacitatea de a dezvolta si creste un business, vor atrage acele frici si le vor manifesta.
Pe masura ce am lucrat impreuna si clientul s-a dezvoltat la toate cele trei nivele – intelectual, emotional si spiritual – a avut curajul de a face pasul decisiv in mod natural, cu incredere, iar acum rezultatele din afacerea sa sunt promitatoare.
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Consider ca sunt esentiale atat formarea si scoala de coaching urmata, cat si persoana in sine. De aceea, inainte de decizia finala, i-as recomanda sa stabileasca o intalnire cu coach-ul cu care ar vrea sa lucreze.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
Asa cum mentionam mai sus, am beneficiat de coaching si inainte de a deveni coach, dar si acum lucrez cu mine constant. Principalele beneficii sunt: claritate si noi constientizari, cresterea performantelor si elevare pe toate cele trei planuri: corp, minte si suflet.
Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Elevare.
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in urmatorii 3 – 5 ani?
Se remarca deja un interes crescut atat la nivel personal, cat si din partea companiilor pentru procesul de coaching. Cred ca in urmatorii ani vom asista la o crestere si maturizare a pietei, care se va concretiza intr-o intelegere mai profunda a procesului de coaching si a beneficiilor aferente (sa nu mai fie confundat cu alte procese gen training, psihoterapie, mentoring etc.) si la o triere a coachilor.
11.11.2014