Me2

Interviu cu Ioana Radulescu Mindset, Leadership & Career Coach

Author:

27 iulie 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Ioana Radulescu Mindset, Leadership & Career Coach.

 

Care este citatul tau favorit?

“Curajul nu este absenta fricii, ci triumful asupra ei. Omul curajos nu este cel care nu simte frica, ci acela care cucereste acea frica.” – Nelson Mandela

Cum ai descoperit coachingul?

Am descoperit coachingul cultivand autodezvoltarea si pasiunea pentru oameni. Am lucrat si lucrez foarte mult cu mine si simt ca asta m-a ajutat sa cresc si sa fiu fericita. Imi doresc sa duc acest lucru mai departe si sa ajut si alti oameni pe acest drum. Coachingul este pentru mine o metoda de a face o schimbare in lumea si de a-mi aduce contributia la ea.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Unul dintre principiile de coaching este “Embody a coaching mindset”. In rolul de coach suntem acolo pentru clientii nostri pentru a le facilita cresterea si pentru a le sustine evolutia fara judecata, fara a aduce din bagajul nostru in acest proces, cu iubire si deschidere, cu acceptare si ascultare.
Cred ca este foarte importanta chimia dintre coach si client insa in acelasi timp cred ca mentalitatea de coach profund integrata transcede aceasta notiune de chimie, cel putin din perspectiva coachului. Cred ca ii arata mai degraba unde mai are de lucrat cu sine. In ceea ce priveste clientul cred ca este foarte important ca acesta sa simta chimie fata de coach pentru a se putea deschide si comunica dar chiar si aici atitudinea coachului transmite incredere clientului.

Care este filozofia ta de coaching?

Iubire fata de oameni, prezenta, ascultare, conectare, provocare si orientare catre schimbari profunde de mindset si solutii.
Atunci cand sunt in procesul de coaching sunt profund conectata la client si la toata interactiunea. Sunt foarte prezenta cu tot ce aduce clientul atat din punct de vedere emotional cat si la nivel de ganduri si body language. Abilitatea ridicata de empatie ma ajuta sa inteleg procesul clientului iar atentia la detalii si intuitia ma ajuta sa vad in spatele a ceea ce este spus, sa vad patternuri si sa provoc comportamentele si modul de gandire ale clientului pentru al ajuta sa vada noi perspective.
Am o inclinatie deosebita spre a vedea patternuri in comportamente si de a aduce asta in atentia clientilor mei pentru ca mai apoi sa putem explora daca si ce schimbari acesta isi doreste sa abordeze.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Autocunoastere, Deschidere, Dorinta de a face bine, de a aduce bucurie in viata oamenilor, de a-i ajuta.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Este un proces asa ca ai incredere in el si practica coachingul cat de mult poti, cu cat mai multi oameni. Practica iti aduce foarte multe invataturi si evolutie.
Fii client la randul tau, primeste coaching, este extrem de important sa experimentezi procesul din partea cealalta si sa vezi cum se simte.
Niciodata nu te opri din a lucra cu tine si la tine, atat prin cursuri de coaching cat si prin orice alte metode consideri ca ti se potrivesc. Cu cat esti tu un om mai “bun” cu atat vei putea oferi mai multa valoare si ii vei putea motiva si inspira pe clientii tai.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Mi-e greu sa aleg, toti au avut si au rezultate extraordinare pentru ei iar pana la urma asta este ceea ce conteaza cu adevarat, ce considera clientii despre rezultatele lor si orice progres este un progres.
Daca ar fi totusi sa aleg o poveste care m-a inspirat foarte tare ar fi cea a unui client care a venit la mine fara un obiectiv foarte clar in minte ci pur si simplu din dorinta de a lucra cu sine si pentru ca ma stia si ma aprecia ca persoana si ca evolutie personala si profesionala.
Dupa ceva explorare am gasit o arie de lucru asupra carei sa ne focusam atentia si anume zona financiara.
Clientul meu era intr-o etapa foarte dificila si provocatoare a vietii sale, trecand prin probleme in relatie acest lucru generand episoade depresive.
Mentionez ca in paralel cu sesiunile de coaching clientul meu facea si terapie de cateva luni pentru episoadele depresive si problemele din relatie.
Rezultatele pe care le-am avut pe parcursul a 12 sesiuni (3 luni) de coaching au fost absolut uimitoare. Am reusit sa schimbam mindsetul si sa aducem constientizare asupra faptului ca investitiile financiare veneau sa acopere niste emotii neplacute, am discutat despre emotiile neplacute si naturaletea lor si despre mecanisme de gestiune.
Pe langa asta clientul a reusit sa iasa din relatia care-i dauna, sa inceapa cu succes un nou rol de leadership la locul de munca, sa isi ia permisul de conducere, sa inceapa sa iasa la intalniri si sa depaseasca episoadele depresive.
Acest client m-a inspirat profund si desi toti clientii mei ma inspira si au rezultate exceptionale am ales sa spun aceasta poveste pentru ca este un exemplu despre cum niste profesionisti pot lucra impreuna chiar si atunci cand nu se cunosc motivati de iubirea pentru oameni si de a-i ajuta sa fie fericiti si sa-si redobandeasca echilibrul.
Multi oameni ma intreaba cum ar functiona terapia cu coachingul, iata cam asa, cu rezultate foarte bune si rapide si transformari uimitoare.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Recomand ca prima data sa te asiguri ca coach -ul este profesionist, lucreaza conform unor principii si ca motivatia lui principala este clientul si binele lui. Si da ar fi ideal sa aibe o certificare care atesta faptul ca lucreaza cu un cod de etica si principii si valori desi exista coachi foarte misto care nu au investit efort in zona de certificare.
Aceasta informatie o poti obtine vizitandu-i pagina de LinkedIn, Facebook, Website si prin a avea o discutie cu coach -ul de cunoastere. Te sfatuiesc ca in aceasta conversatie sa pui toate intrebarile care iti trec prin minte si sa fii foarte atent la cum te simti in prezenta coachului si la energia cu care pleci din discutie.
Sa te asiguri ca iti este foarte clar procesul si daca coachingul este ceea ce iti trebuie.
Mai departe nu mai trebuie decat vointa si evident munca, oricat de mici pasii acestia trebuie facuti si in calitate de client trebuie sa-ti asumi sa faci acesti pasi pentru a avea rezultate.
Nu am sa mentionez atat de mult nisa pentru ca coachingul in sine este un proces transformational indiferent de nisa dar e bine totusi sa te asiguri ca coachul poate lucra in zona in care tu ai nevoie.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

In plan personal
● Am intrat în contact cu emoțiile mele și am invațat să le accept și să le gestionez
● Mi-am dezvoltat un mindset flexibil care m-a ajutat să gestionez cu ușurința provocarile și situațiile din viața mea
● Mi-am lărgit cercul de prieteni
● Mi-am descoperit pasiunea pentru oameni
● Călătoresc mai mult
● Sunt mult mai echilibrată
● Mi-am dezvoltat un set de unelte personale care mă ajuta sa mă reconectez cu mine ori de cate ori ritmul vieții mă îndepărtează
In plan profesional
● Am trecut de la Senior Project Manager la Head of Project Management și mai apoi la Senior Manager of Agile Program Management Department
● Am devenit un lider mai bun și am reușit sa formez o echipă performantă de peste 60 de oameni
● Am trecut de la executant la strateg
● Mi-am deschis propria afacere de coaching
● Am terminat școala de coaching și specializarile în Leadership, Cariera, Team & Group Coaching
● Am obținut certificarea Associate Certified Coach de la International Coaching Federation și am devenit membru ICF

 

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Evolutie

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Cred ca va evolua foarte mult. Deja vad companii deschise spre a angaja coachi care sa lucreze cu angajatii. In Compania in care lucrez am pus la punct un astfel de program si colegii sunt extrem de incantati.
Colegii care au auzit ca fac asta si in afara companiei m-au contactat ca sa lucreze separat.
Suntem intr-o perioada in care lumea incearca sa se auto-dezvolte si auto-cunoasca mai mult. Atat terapia cat si coachingul vor creste foarte mult.
Totusi in contextul in care in Romania oamenii inca mai cred ca trebuie sa ai o problema ca sa mergi la psiholog coachingul este o optiune mai abordabila pentru oamenii care isi doresc evolutie personala si profesionala.

 

Pentru detalii, va invit sa vedeti profilul, click aici.

 

Custom Design
x