Ina Dragoi

Interviu cu Ina Dragoi

Author:

5 august 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Ina Dragoi.

Care este citatul tau favorit?

Nu am un citat favorit, dar deseori ma gandesc la o adaptare pe care am auzit-o candva, intr-un interviu televizat al unei doamne aproape centenare – „oamenii vor uita ce am facut, vor uita ce am spus, dar nu vor uita cum s-au simtit in prezenta mea”. (Citatul original apartine poetei americane Maya Angelou „Oamenii uita ce ai facut, ce ai spus, dar nu vor uita niciodata cum i-ai facut sa se simta”). Restul au venit toate la timpul lor.

Cum ai descoperit coachingul?

Cred ca el m-a descoperit pe mine. La propriu si la figurat. Am incercat mai multe forme de a ma implini si a lucra cu oamenii – trainer, profesor, consilier, sfatuitor, medium – atat ca formator cat si ca beneficiar/ client. Singurul care a dat roade a fost coaching-ul – in ambele sensuri. Nu spun ca este unica alternativa si cred ca toate formarile pe care le-am urmat anterior au contribuit enorm la ceea ce am devenit.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Depinde de beneficiar (clientul), el este cel care decide care sunt calitatile pe care le cauta in coach-ul sau. Daca potrivirea (chimia) este un criteriu important pentru el, atunci da, este foarte importanta!

Care este filozofia ta de coaching?

Live and let live (traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca)

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Fairness-ul (incluzand respectul si maturitatea), interesul neabatut in dezvoltarea beneficiarului si capacitatea sa (a coach-ului) de a actiona productiv

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Asa cum spune un alt coach, membru al TopCoach, Leonard Manea – „Sunt coach, nu dau sfaturi”

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Exista oameni care sunt foarte bine structurati si stiu foarte bine ce vor. Isi folosesc resursele in cel mai potrivit mod cu putinta, sunt suficient de maturi sa astepte rezultatele preconizate in intervalul de timp pe care si l-au stabilit si actioneaza cu deferenta. Sesiunile de coaching cu o astfel de persoana sunt cel putin neasteptate, in sensul ca coach-ul nu are aparent nimic de facut. In cea mai mare parte a timpului, il asculta be beneficiar (client) cum isi pune ordine in ganduri, isi face „curatenie in sertare”, isi face planul de actiune si cam atat. De curand insa am avut cea mai mare bucurie sa vad ca un astfel de beneficiar a actionat in mod cu totul neasteptat in zone pe care nu se concentrase in sesiunile de coaching – le mentionase dar nu dorea sa le aprofundeze – dar care erau foarte importante pentru el si care il puteau aduce mai aproape de realizarea potentialului sau.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Exemplul personal al coach-ului, care este necesar sa fie inspirator pentru beneficiar. Scopul procesului de coaching este de descoperire a eului interior, de constientizare si de acceptare a acestuia, pe de o parte, si, pe de alta parte, de dezvoltare a abilitatilor de a actiona a noului eu intr-o maniera propice in primul rand beneficiarului, acestui eu nou. Daca un coach nu prezinta aceste calitati si nu permite acestui proces sa se desfasoare in primul rand pentru el, permanent, este greu de crezut ca va intelege ce se intampla cu beneficiarul si ca se poate alatura acestuia in propria sa calatorie de cunoastere, acceptare si manifestare.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Coaching-ul mi-a schimbat viata. Mi-a daruit o relatie pozitiva cu familia mea, ma ajuta sa am o relatie mai buna cu mine insami si ma invata sa ma echilibrez. M-a ajutat sa incerc lucruri noi si mi-a daruit bucurii. Din punct de vedere al carierei, coaching-ul este tot ceea ce mi-am dorit de la viata – imi ofera flexibilitate, lucrul cu oamenii, noutate si multe bucurii.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Re-creatie

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Avand in vedere interesul tot mai acerb al coach-ilor de a se instrui profesional, cred ca exista o nevoie, poate la un nivel mai profund si subliminal, care va fi necesar a fi implinita. Cred mult in tanara generatie care nu mai poate trai in tiparele impuse de cei care au trait inaintea ei si are nevoie de o schimbare in sensul de a gandi singura si de a se responsabiliza. Acesti copii isi doresc sa aduca lumina in lume si vor reusi. In literatura pentru educatia copiilor au aparut deja foarte multe metode alternative de a educa, de a creste copii, metode ce se bazeaza pe respect reciproc, pe imputernicirea copiilor si asumarea responsabilitatii din partea acestora, principii de baza in coaching. Toate aceste metode au dat rezultate foarte bune si copiii care au beneficiat de ele de la o varsta frageda si prin intermediul parintilor au fost copii fericiti si au devenit adulti responsabili si echilibrati. Ei isi aduc contributia la bunastarea lumii de azi in cele mai benefice moduri cu putinta, inclusiv la nivel inspirational si educational, chiar daca rezultatele nu sunt vizibile inca. Cred ca aceasta miscare corespunde mult cu ideea spirituala a aparitiei pe Pamant a unei noi energii mai puternice, mai plina de iubire si oportunitati creatoare, in care omul va intelege si va constientiza ca este parte creatoare din divinitate si va alege sa se comporte ca atare.

 

 

Custom Design
x