
Interviu cu Gratiela Baias – Coach NLP Asociat & Master Practitioner NLP
15 mai 2012
Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Gratiela Baias – Coach NLP Asociat & Master Practitioner NLP.
Care este citatul tau favorit?
„Trezeste puterea propriei minti de a face lucrurile sa se intample.” Robin S. Sharma
Cum ai descoperit coachingul?
Am intalnit coachingul in urma cu multi ani, ca parte integranta in cadrul diferitelor programe internationale de management si antreprenoriat, pe care le-am urmat.
M-a atras de la inceput, dar directa implicare in dinamismul si provocarea lumii afacerilor, era tot ce-mi doream atunci.
Am redescoperit coachingul si am decis ca doresc sa pornesc pe acest drum, cu ocazia cursurilor de formare in programare neurolingvistica. Aceasta decizie a venit intr-un moment al vietii mele profesionale in care am inceput sa-mi doresc altceva, sa dau alta semnificatie misiunii mele, sa doresc sa contribui in alt fel la evolutia oamenilor.
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Este esentiala, vitala, as spune! Nu cred ca se poate inregistra un progres real in urma procesului de coaching, decat atunci cand aceasta chimie exista. Cand intre client si coach exista o apreciere si un respect aproape instinctiv al unuia fata de celalalt, o dorinta de cunoastere si deschidere in fata celuilalt, atunci se creeaza premisele unei relatii de coaching reusite, la sfarsitul careia clientul isi atinge obiectivul propus si, de cele mai multe ori, chiar mai mult decat atat (obiective adiacente celui pentru care a venit, de care nu este constient initial si care i se dezvaluie pe parcursul desfasurarii sesiunilor de coaching).
Care este filozofia ta de coaching?
Coachingul este insotirea, sustinerea, stimularea si provocarea clientului in a-si depasi limitele, in a-si descoperi potentialul latent si a-l pune la treaba, reusind sa-l maximizeze si sa atinga performanta dorita in viata personala si/sau profesionala.
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Capacitatea de a iubi, accepta si acorda incredere neconditionata clientului, intuitia si concentrarea pe obiectivul clientului.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Autodezvoltare personala si profesionala continua, practica si alegerea unui mentor/model.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
Decizia unui client de a face o schimbare radicala in cariera, a fost luata dupa 3 sesiuni de coaching si pusa in practica in decurs de 3 luni de zile, desi fusese planificata initial sa aiba loc peste cca 5 ani, ceea ce a adus multa bucurie, precum si cresterea semnificativa a calitatii vietii clientului respectiv.
Sau, in urma a numai doua sesiuni de coaching, clientul si-a gasit solutii la provocari la care nu a gasit raspuns in 3 – 4 ani de consultatii psihologice.
In concluzie, coachingul este o investitie extrem de rentabila, in timp si bani, pentru cel care este pregatit si isi doreste o schimbare evolutiva in viata lui privata, in cariera sau in afaceri.
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Sa-si foloseasca propria strategie functionala pe care o foloseste atunci cand face o alegere.
Eu, in calitate de client, caut sa obtin un minim de informatii si referinte, cercetez piata pentru a avea o imagine de ansamblu, dupa care merg foarte mult pe intuitie.
Daca dupa prima sesiune nu am un feeling ok in ceea ce priveste chimia, intrerup procesul de coaching si aleg un alt coach.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
Descoperire, constientizare, reinventare, evolutie.
Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Catalizator (al progresului).
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?
Va creste si se va maturiza.