
Interviu cu Gabriela Gruianu
28 martie 2012
Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Gabriela Gruianu.
Care este citatul tau favorit?
In aceasta perioada a anului 2012 rezonez cu “If you think something is missing in your life, it is probably YOU…” – Robert Holden
Cum ai descoperit coachingul?
Eu sunt antreprenor din anul 1992. Primele seminte ale coaching-ului au fost plantate prin anul 2005 cand am citit un articol in revista Capital despre un coach roman, format la Londra. L-am admirat, am avut un simtamant puternic atunci ca intr-o buna zi mi-ar place si mie sa fac asta. I-am si multumit personal cand l-am intalnit in toamna anului trecut, a fost un „gradinar” bun… Ulterior, dupa un parcurs de 5 ani de formare in Silva Ultramind System, intr-un interval de numai o saptamana in primavara anului 2009, i-am intalnit personal pe Robert Dilts si pe Daniel Bichis la Bucuresti si pe Gerard O’Donovan, Gabrielle Roth si Jean-Pierre Barral la Londra, cu totii avand un puternic mesaj si o influenta in zona coaching-ului profesionist si a dezvoltarii personale. A fost parca mi-as fi reamintit atunci ca am o misiune personala in aceasta sfera de activitate. Astfel, mi-am inceput parcursul formarii in coaching putin atipic, cu Robert Dilts la seminarul „Coaching la nivel de identitate” si am fost fascinata de contributia extraordinara pe care poate sa o aiba prezenta umana de calitate in sustinerea unui om aflat intr-un proces de schimbare. Atunci am inceput pregatirea formala in NLP si ulterior in coaching NLP in Romania, in scoala Competent Consulting cu Daniel Bichis si in paralel in scoala Noble Manhattan, fiind in continuare preocupata de procesului meu de dezvoltare personala. Apoi am intrat in echipa de voluntari pentru evenimentele lui Tony Robbins in Europa si am urmat cu ei in Elvetia, la Montreux, o formare in „Z-factor coaching”, un program destinat adoptarii unui stil de viata datator de energie si vitalitate, cel care ii asigura si lui Tony starea interna pentru evenimentele sale live si in viata sa de zi cu zi. In 2011 m-am imbarcat in calatoria coaching-ului generativ, facand parte din prima generatie din lume cu aceasta formare, cu Robert Dilts si Steven Gilligan. In total pana acum, in 2012, peste 1000 de ore de formare in coaching cu mentori „live” …
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Chimia este liantul profund intre coach si client, este acel „ceva” care ne face sa alegem un coach dintr-o lista sau dintr-un grup, explicatiile ulterioare de ordin rational sau emotional venind doar sa sustina alegerea. Se spune ca fiecare client isi gaseste coach-ul potrivit momentului, si ca fiecare coach este cautat de catre clientul potrivit momentului. Este un proces de rezonanta care conduce la o evolutie in doi, depasind la nivel subtil cadrul formal, contractual, in care coach-ul este furnizor si clientul este beneficiar. Verificarea chimiei este deosebit de importanta inaintea inceperii unei relatii de coaching. Eu ofer o „chemistry meeting” initiala gratuita, in care ne cunoastem, discutam despre asteptarile clientului de la o posibila viitoare relatie de coaching, precum si despre mine, despre metodele si filozofia mea de coaching. Bem un ceai impreuna si petrecem cca.1 ora stand de vorba intr-un cadru relaxat, fara a ne asuma in aceasta faza nici un fel de obligatii ulterioare. In aceasta intalnire relatia incepe sa se formeze, punand bazele unei eventuale colaborari viitoare. Dupa aceasta intalnire in care clientul a testat chimia, a primit raspuns la intrebarile sale legate de coaching, si-a verificat „feeling”-ul despre felul in care intentiile sale legate de coaching se pot realiza cu sprijinul meu, isi aduce ratiunea si emotiile laolalta, verifica chimia si alege daca intra (acum sau la momentul cel mai potrivit pentru el) intr-o relatie de coaching cu mine, eu urmand sa confirm daca simt ca sunt coach-ul potrivit pentru respectiva persoana.
Care este filozofia ta de coaching?
Imi place mult metafora lui Joseph Campbell, aceea a calatoriei eroului: eroul este clientul, iar coach-ul il insoteste… Ca si client de coaching, a-ti duce viata la un nou nivel inseamna sa iesi din zona de confort si sa pasesti pe teritorii necunoscute. Acolo te intalnesti in primul rand pe tine si infrunti provocarile menite sa iti asigure initierea in noua etapa a vietii. Este un proces evolutiv, uneori revolutionar, in care de obicei ai de infruntat proprii demoni, propriile temeri, care sunt inevitabile pentru a face pasul spre o noua treapta a vietii, fie ea privata sau profesionala. Realizarile clientului sunt ale clientului, noi in calitate de coach-i suntem acolo pentru a-l insoti, pentru a-i lumina calea atunci cand are nevoie, fara a-i arata drumul…
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Presupunand ca are formarea si experienta necesare desfasurarii unei activitati de coaching, optez pentru: prezenta in moment, intentia curata si relationarea autentica.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Sa aleaga acest drum doar daca simte o chemare profunda spre a-si insoti semenii catre o viata mai valoroasa intr-un mod non-directional si non-judicativ. Sa urmeze o scoala buna, care sa includa multa practica live sub indrumarea unor traineri/coach-i cu experienta. Sa isi accepte si sa isi sustina propriul parcurs de dezvoltare personala continua, inclusiv prin mentorat si supervizare.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
Extraordinarul ia infatisari diverse… Imi vine in minte un exemplu recent: un client care a venit in coaching cu o agenda zilnica foarte structurata, incarcata 100% (sau chiar mai mult!) cu activitati programate, vesnic grabit, stressat, cu probleme de somn, tulburari somatice ca urmare a stress-ului, energie scazuta. In urma coaching-ului si-a descoperit solutiile, iar acum a decis sa isi mentina agenda libera in proportie de min. 50%, si totusi realizeaza la finalul zilei mai multe activitati utile decat inainte, doarme natural de la 23 la 06 si se trezeste odihnit si plin de energie, si-a echilibrat dieta, face miscare fizica cu placere pentru ca simte nevoia si nu pentru ca „trebuie”, simte ca isi urmeaza chemarea, este prezent si centrat, 100% angajat in fiecare activitate pe care o face. Isi traieste „din inima” misiunea si simte acest lucru moment de moment. A realizat toate aceste schimbari intre doua sesiuni de coaching.
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
1. Chimia- de explorat de preferat intr-o „chemistry meeting” initiala (asa cum spuneam anterior, eu o ofer in mod gratuit si nu incep o relatie de coaching fara aceasta intalnire);
2. Recomandarile: daca coach-ul este recomandat de catre persoane (eventual cunoscute potentialului client) care i-au fost clienti;
3. Experienta: daca are experienta relevanta in domeniu;
4. Specializarea: ce scoli a absolvit, ce acreditari are, care este aria sa de expertiza (daca are o specializare anume).
Eu cred ca oamenii au nevoie de conectare reala, cu ei insisi si cu ceilalti oameni. Coaching-ul (in acceptiunea mea) se concentreaza pe conexiunea esentiala- aceea pe care clientul o are (sau o descopera) cu el insusi, cu lumea sa interioara, si exploreaza lumea de acolo. Apoi, coaching-ul se concentreaza spre alinierea acelui ceva unic si special dinauntrul fiecaruia cu actiunile sale si cu rezultatele pe care si le doreste, astfel re-creind lumea sa exterioara. Aceste lucruri sunt facilitate de catre un coach cu care clientul simte ca are conexiune, are chimie, un coach care impreuna cu clientul co-creaza un cadru in care acesta sa simta ca poate evolua.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
In primul rand am descoperit impactul pe care il are alinierea tuturor nivelurilor fiintei umane catre trairea misunii personale. Intentiile autentice, foarte clar formulate duc la rezultate imediate, simt cand sunt pe calea mea. Am mai descoperit ca este in natura umana profunda sa ne bazam unii pe altii, sa ne sprijinim unii pe altii. Desi viata este un proces individual, traim in grupuri care au un rol extraordinar de sustinere. Am descoperit ca lumea in care doresc sa traiesc depinde in mare proportie de felul in care contribui eu la construirea ei- si acest lucru se intampla concret, in fiecare zi, cu fiecare alegere si decizie care imi apartine.
Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Evolutie.
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?
Cred ca in urmatorii ani piata romaneasca de coaching se va dezvolta si va cunoaste o structurare mai clara. Acum pare ca toti coach-ii fac de toate. Nisele si specializarile nu sunt foarte clar delimitate. Nu exista foarte multe reglementari. Nu exista o intelegere clara si unitara a ceea ce este, de fapt, coaching-ul, atat in randurile clientilor cat si, paradoxal, in randurile coachilor. Vom asista la o profesionalizare a coaching-ului si la o decantare a valorilor.