Interviu cu Dan Mocanu – Executive Coach, ICF
12 iunie 2012 Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Dan Mocanu – Executive Coach, ICF.
Care este citatul tau favorit?
„Cel mai sigur fel de a prevedea viitorul este sa il creezi.” – P. Drucker
Cum ai descoperit coachingul?
Printr-un prieten foarte drag.
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Cred ca chimia este o inventie convenabila si pentru client si pentru coach. Pentru client ca poate sa amane rezolvarea unor lucruri importante pana gaseste un coach cu care are chimie, iar pentru coach sa nu fie responsabil de valoarea si relevanta pe care are o aduce sau nu in relatia cu potentialul client…
Care este filozofia ta de coaching?
In primul rand fac coaching numai prin invitatie si la cererea clientilor, si intr-un spatiu relational care permite autenticitatea si deschiderea. Ma relationez la clientii mei ca la oameni sanatosi si de succes care au in mod intrinsec toate resursele pentru a depasi constrangerile circumstantelor in care se afla, pentr a-si atinge visele sau ambitiile. Rolul meu este sa ii acompaniez/insotesc din spatiul de coaching in universul lor, nu sa-i trag sau sa ii imping spre o solutie sau o perspectiva statica. In cadrul acestei insotiri ei descopera si creeza noi perspective de viitor care le ating sufletul, ii pun in actiune si ii inspira.
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Empatia: abilitatea de a-l asculta pe celalalt cu toata fiinta
Prezenta: abilitatea de a distinge cadrul de referinta, sistemul de sabloane si tipare care apar inprezent
Curajul: de a nu sti, de a fi in starea de „nimic”
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Sa fie adevarat sinelui sau, sa traiasca coachingul in viata personala si profesionala si sa se dezvolte ca fiinta umana plenar, sa invete constant ceea ce poate sa il duca la a trai viata cu maiestrie si eleganta.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
Cel mai bine ii las pe clienti sa spuna ei ce au obtinut. Pentru asta te invit sa urmezi linkul http://www.aperio.ro/testimoniale.php
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Pregatire profesionala in coaching, experienta in coach, rezultate clienti, si ambitia de viitor a coach-ului. Daca are acces direct la coach, sa il puna pe coach „in teren”, formuland cat mai simplu si concis intentia, obiectivul sau ambitia sa.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
In plan profesional mi-a permis sa imi creez si sa imi dezvolt cu succes afacerea proprie de coaching si consultanta prin crearea unui sistem propriu de transformare la nivel de individ si de organizatie care ofera clientilor perspective noi cu rezultate pozitive si durabile fara precedent. In plan personal coachingul ma ajuta sa creez si sa mentin o calitate a vietii frumoasa si ridicata, sa fiu in relatii bune cu ceilalti si cu mine si nu in cele din urma sa imi implinesc pasiunile printre care si cea de muzician si interpret de orga clasica. As putea sa continui…
Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Actiune
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?
In perceptia mea vad ca au aparut foarte multi asa zisi „coachi”, precum ciupercile dupa ploaie, cam asa cum erau consultantii de management acum 7-8 ani. Putini dintre acestia au experienta de viata si profesionala si/sau sunt antrenati si formati profesional la standarde internationale. Cred ca piata va creste, dar va creste cu ce? Poate ca este bine ca se face zgomot in jurul coachingului ca un demers relativ nou de formare, dar trebuie sa fie prezent un standard in cei care isi spun coach. Coachingul are un impact imediat si personalizat asupra coachee-ului asa incat este una dintre cele mai bune investitii pentru oricine interesat sa isi atinga obiectivele mai repede si mai bine.