Interviu cu Costel Coravu – Presedinte ARC, 2012-2013
12 iunie 2012 Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
De data aceasta va invit sa cititi un interviu cu Costel Coravu – Presedinte Asociatiei Romane pentru Coaching, 2012-2013 care este si Asociate Certified Coach la International Coach Federation.
Ce este Asociatia Romana pentru Coaching (ARC) si care este rolul ei?
Asociatia Romana pentru Coaching este o organizatie profesionala care si-a propus urmatoarele scopuri:
– sa promoveze activitatea de coaching in Romania
– sa sprijine comunitatea ce coachi din Romania sa creasca in profesionalism si vizibilitate
– sa vegheze la respectarea profesionalismului si a codului etic al profesiei de coach
– sa constituie un cadru neutru in care cursanti si/sau absolventi ai diferitelor scoli de formare in coaching sa se dezvolte si sa impartaseasca experienta lor cu alti profesionisti din domeniu
Care sunt principalele beneficii ale unui coach care devine membru ARC?
Beneficiile membrilor ARC pot fi incadrate in doua categorii: tangibile si intangible
Beneficiile tangibile sunt:
– participarea gratuita la 6 evenimente de pregatire si antrenament in practicarea coaching-ului, inclusiv la evenimente de intervizare
– reduceri de taxe de participare la evenimente organizate de ARC sau de alte organizatii cu care ARC are stabilite parteneriate
– posibilitatea de a intra in legatura, de a colabora sau de a face schimb de experienta cu alti coachi, fie cu mai multa experienta fie cu experienta diferita
– prezentarea pe site-ul asociatiei a profilului propriu ( pentru membrii acreditati )
– potentialul de a fi contactati de persoane sau organizatii interesate de a beneficia de un proces de coaching, prin mentionarea lor pe site-ul asociatiei
Beneficiile intangibile sunt legate de imaginea pe care membrii asociatiei o proiecteaza in afara si de apartenenta la un grup profesional important si de perspectiva.
La sfarsitul lunii martie a avut loc adunarea generala a asociatiei si s-a ales un nou Colegiu Director. Ce si-a propus sa faca noul Colegiu Director? Care este strategia pentru urmatoarea perioada?
Inainte de a raspunde la intrebare vreau sa fac o precizare: sedintele Colegiului Director sunt deschise. Oricare membru al asociatiei poate participa la ele si isi poate expune punctul de vedere. De regula, aceste sedinte au loc in prima marti din luna. Cei care vor sa participe nu au decat sa trimita un mesaj pe adresa asociatiei ( contact@coaching-arc.ro ) prin care sa isi exprime aceasta dorinta, pentru a ii informa la timp despre data, locul de desfasurare si agenda intalnirii.
Revenind la intrebarea ta, in prima intalnire pe care noul Colegiu Director a avut-o, ne-am pus doua intrebari:
1. ce poate face asociatia pentru membrii ei ?
2. ce poate face asociatia pentru societatea romaneasca in general ?
Pentru a gasi raspunsul la prima intrebare, am pornit de la beneficiile pe care membrii asociatiei le au si ne-am uitat la masura in care asteptarile membrilor fata de manifestarea in practica a lor au fost implinite. Astfel s-a conturat un prim proiect, si anume sa aflam parerea membrilor despre ce a functionat in activitatea asociatiei si cum a functionat, si despre ce anume ar dori sa se intample in viitor.
Din punct de vedere strategic, s-au conturat mai multe directii:
– cresterea vizibilitatii si a nivelului de recunoastere a coaching-ului ca proces si ca profesie
– cresterea vizibilitatii si atractivitatii asociatiei
– o mai buna comunicare si colaborare cu membrii asociatiei si cu alte organizatii interesate de coaching
As mentiona doar doua proiecte pe care Colegiul Director, impreuna si cu alti membrii ai asociatiei, si-a propus sa le duca la bun sfarsit in acest mandat:
– introducerea in nomenclatorul ocupatiilor din Romania a profesiei de coach, cu variante distincte (de ex: coach de cariera, coach personal … )
– certificarea de catre organizatiile internationale de reglementare a profesiei de coach ( ICF, IIC …. ) a programului de intervizare din cadrul asociatiei
Stiu ca ati lansat un chestionar in randul membrilor asociatiei. Care a fost scopul acestui chestionar si care sunt concluziile la care ati ajuns?
Chestionarul l-am gandit ca o unealta care sa ne ajute sa aflam doua lucruri:
- care este parerea membrilor asociatiei despre ce a facut asociatia si cat de utile sunt evenimentele organizate pana acum de ea
- ce anume pot sa aduca membri asociatiei pentru imbunatatirea activitatii ei
O prima observatie este ca raspunsurile primite nu au fost foarte numeroase ( 15 raspunsuri din circa 100 de persoane invitate sa ia parte la aceasta evaluare ).
In ceea ce priveste raspunsurile date, peste 70% dintre respondenti au spus ca sunt multumiti sau partial multumiti de activitatea asociatiei si ca apreciaza si vor sa participe la evenimentele organizate de ea.
In ceea ce priveste oferta respondentilor de a contribui la bunul mers al asociatiei, ea a fost bogata, pornind de la dezvoltarea proprie si ajungand pana la constituirea si coordonarea de filiale ale asociatiei si dezvoltarea de relatii cu alte organizatii din tara si din Europa.
Care sunt principalele evenimente organizate de ARC?
Pana acum asociatia a organizat si organizeaza 3 tipuri de evenimente:
- Knowledge Cafe – un eveniment lunar deschis tuturor persoanelor care sunt interesate de coaching si vor sa isi imbogateasca nivelul de cunostinte specifice domeniului
- Intervizarea – un eveniment lunar adresat celor care vor sa isi imbunatateasca abilitatile de coach si sa se antreneze in practicarea coaching-ului ( coachi formati sau in curs de formare )
- Challenges of Coaching – conferinta anuala a asociatiei, care are drept scop promovarea profesiei de coach, schimb de experienta de cel mai inalt nivel intre coachi si alte persoane si organizatii interesate de coaching, precum si comunicarea rezultatelor unui studiu anual care are drept scop evaluarea stadiului in care se afla coaching-ul in organizatiile din Romania
In ce proiecte mai este implicata ARC?
Unul din proiectele in care ARC s-a implicat este „ Educatie prin Coaching „, un proiect pilot prin care 12 coachi, in cea mai mare parte membri ai asociatiei, s-au implicat voluntar pentru a antrena, printr-un proces de coaching de echipa care s-a dovedit eficace in mai multe tari din lume de pe mai multe continente, echipe din 6 licee din Romania ( din Bucuresti, Brasov, Iasi, Sibiu si Campulung Muscel ) cu un grad de promovabilitate foarte scazut la examenul de bacalaureat, pentru a imbunatati performantele scolare ale elevilor.
Un mesaj pentru membri ARC.
Doar impreuna putem face coaching-ul cunoscut si apreciat asa cum ne dorim.
Un mesaj pentru coachii care nu sunt inca membri ARC.
Veniti si profitati de o structura de profesionisti menita sa-si ajute membrii sa creasca si sa se dezvolte. Cu cat vom fi mai multi in asociatie, cu atat capacitatea asociatiei de a-si sprijini membrii va fi mai mare.