Interviu cu Costel Coravu despre cursul „CAMPIONII au coach!”
14 noiembrie 2013 Interviuri
Te rog sa ne spui cateva cuvinte despre noul program de specializare in activitatea de coaching „CAMPIONII au coach!” .
Este un program prin care participantii invata notiunile de bază de coaching si exerseaza impreună in sesiuni de coaching cele învăţate si competentele specifice, sprijiniti de facilitatorii cursului, pentru a putea incepe sa folosească metodele şi tehnicile de coaching in viata reala, fie ca viitor profesionist fie ca un sprijin in conducerea oamenilor si/sau echipelor lor din companii sau alte organizatii.
Cui se adreseaza acest program?
Cursul se adreseaza atat celor care vor sa invete abordari si tehnici de coaching ca sa isi construiasca o cariera de coach, cat si managerilor/conducatorilor de echipe sau specialistilor de resurse umane, care vor doar sa le aplice in activitatea lor cotidiana de conducere si sprijin a echipelor si/sau angajatilor din companii si organizatii.
Care sunt principalele beneficii ale celor care vor participa la acest program?
Primul si, cred eu, unul din cele mai importante beneficii este ca participantii vor avea ocazia sa acceseze noi paradigme si moduri de a se intelege pe sine, in relatia lor cu cei si cele din jur, ca fiinte umane complete si integrate in sisteme diferite.
Apoi vor avea acces la o abordare profesionista a unui proces de coaching, facilitata de coachi recunoscuti si acreditati international.
Nu in cele din urma vor avea acces la metode si tehnici eficace si functionale folosite intr-un proces profesionist de coaching, pe care le pot aplica imediat in activitatea de zi cu zi.
Care este structura programului?
Structura programului este constituita in primul rand din 3 module de lucru in grup, a cate doua zile fiecare, in care sunt constientizate si exersate principalele competente de coaching, asa cum sunt ele precizate de organisme internationale de acreditare ( cum sunt ICF, EMCC, IIC .. ).
In al doilea rand sunt incluse in program sesiuni de coaching efectiv, supervizate de unul din facilitatorii cursului, in care participantii au ocazia sa exerseze intr-un mediu sigur, apreciativ si sustinator, tehnicile si abordarile de coaching invatate. Aceste sesiuni se intampla intre modulele de lucru in grup si au rolul de a creste experienta lucrului efectiv in procese de coaching reale.
Nu in ultimul rand, participantii vor scrie o lucrare scurta despre o carte din domeniul coaching-ului care i-a impresionat, vor scrie un eseu despre o abordare/tehnica de coaching la alegere si vor elabora si prezenta o lucrare de absolvire pe o tema de asemenea aleasa de ei.
Care este recunoasterea oficiala a diplomei pe care o acordati?
Conform legislatiei romane in vigoare, cursul este recunoscut ca un curs de specializare in ocupatia „ specialist in activitatea de coaching”, mentionata in Codul Ocupatiilor din Romania cu codul 242412. Diploma este emisa sub egida ministerelor care au in preocuparile lor formarea specialistilor, si anume ministerul educatiei si cel al muncii.
Cu cine colaborati pentru prezentarea acestui program?
Facilitatorii procesului de formare sunt persoane cu multa experienta in formare si coaching, acumuland impreuna mii de ore de lucru atat cu persoane individuale cat si cu organizatii, si avand abordari si experiente diverse, care vor contribui la bogatia si varietatea programului. Mai multe detalii despre ele se pot gasi la adresa www.avalonmanagement.ro.
De cat timp are nevoie o persoana pentru a deveni coach? Mai bine spus de cate ore de formare profesionala ar fi necesar pentru a spune ca esti coach?
Imi puneti o intrebare dificila. Este ca si cum ai intreba un medic de exemplu de cate ore de formare este nevoie pentru a deveni un Medic.
Cred ca raspunsul la aceasta intrebare il poate da fiecare persoana pentru sine, in functie de propria ei perceptie despre nivelul sau de profesionalism si de rezultatele obtinute in practica sa.
Comparatia cu medicina nu este intamplatoare, intrucat si in coaching si in medicina ( ca si in alte profesii vocationale) procesul de invatare si dezvoltare nu se opreste dupa absolvirea unui anumit program de formare, fie el universitar sau nu. In acest sens, va pot spune ca organizatiile de acreditare a coachilor profesionisti solicita demonstrarea continuarii procesului de invatare, pentru a putea mentine acreditarea (in acest sens sunt solicitate un minim de 40 de ore de pregatire in domeniu la fiecare trei ani, prin programe acreditate). Asta inseamna ca adevarata formare in coaching incepe odata cu practica „pe teren” si experienta acumulata prin lucrul efectiv si sesiuni de coaching reale si prin sesiuni de coaching supervizate de profesionisti cu experianta mai mare.
In cadrul Asociatiei Romane pentru Coaching ( ARC ), din care fac parte, care s-a ocupat de elaborarea analizei ocupationale si a standardului ocupational, au fost multe discutii pe aceasta tema, in final rezultand ca ceea ce putem face ca organizatie angajata in a promova profesionalismul in coaching este ca, pentru a recunoaste ca organizatie o formare profesionista si in consecinta un coach profesionist, sa recomandam/solicitam un numar minim de 144 de ore de formare, in concordanta cu standardul ocupational, care este in curs de aprobare.
Prin ce este diferit acest curs de celelalte de pe piata?
Vad ca aveti abilitatea de a pune intrebari provocatoare J. Pentru a va putea raspunde, ar fi necesar sa cunosc toate celelalte cursuri de pe piata. Si cum au inceput sa fie din ce in ce mai multe ( si probabil ca numarul lor va creste ), practic nu am informatiile necesare pentru a putea face o astfel de comparatie.
Ce pot sa va spun este ca noi, cei care am pus bazele acestui program, am reflectat indelung si am inclus in el tot ceea ce fiecare din noi are mai valoros in practica si cunostintele sale, pentru a livra o formare de cea mai inalta calitate ( nu de alta dar vrem ca acest program de formare sa constituie unul de referinta de pe piata romaneasca J) in concordanta cu cerintele si competentele internationale, la care si ARC a aderat.
Spune-mi trei motive pentru care cineva s-ar inscrie la cursul „CAMPIONII au coach!”?
La nivel international, industria de coaching este a doua ca viteza si rata de crestere, dupa industria IT. Studii facute de organizatii internatiionale specializate releva ca interesul oamenilor si organizatiilor fata de acest tip de abordare creste exponential pe an ce trece.
Asta datorita impactului pe care un proces de coaching profesionist il are in viata oamenilor si organizatiilor, al eficientei si eficacitatii cu care beneficiarii unui astfel de proces obtin rezultatele dorite.
Asadar, pentru cei care se gandesc sa faca o cariera din aceasta ocupatie, este o buna oportunitate de a o deprinde „ ca la carte” iar pentru cei care vor sa impacteze performanta oamenilor si echipelor din companii si organizatii, invatarea de la persoane avizate, cu multa experienta de lucru in mari corporatii si organizatii internationale, a acelor abordari si tehnici care ii pot sprijini chiar de a doua zi sa faca asta.
Cum se pot inscrie cei care doresc sa participe?
Prin contactarea urmatoarelor persoane:
Paul Adrian Costin
e-mail: paul.costin @avalonmanagement.ro
tel: 0744 36 55 69
Ionela Zaharia
e-mail: ionela.zaharia82@gmail.com
tel: 0745 07 22 99