Interviu cu Carmen Moisescu – Transformational Coach
29 martie 2012 Interviuri
Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc
sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in
formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care
doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Carmen Moisescu.
Care este citatul tau favorit?
„Viata este o calatorie intre cel care crezi ca esti si cel care esti cu adevarat.” Carmen Moisescu
Cum ai descoperit coachingul?
L-am descoperit inca din 2005 cand cei de la Institutul Kutschera din Austria, cu care faceam atunci Masterul in NLP Resonaz au decis sa inceapa in Romania pe o perioada de 2 ani si formarea in Coaching. In 2007 eram deja coach. A trecut ceva vreme de atunci… A urmat apoi formarea cu Alain Cardon.
Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?
Lucrurile functioneaza, „curg de la sine” atunci cand clientul rezoneaza cu coach-ul, cand ne potrivim unul cu celalalt. Aceasta energie care se creaza intre noi in mod subtil, sustine si hraneste procesul care se deruleaza, iar deschiderea si increderea care sunt esentiale in orice proces de lucru, se trezesc in mod natural.
Ceea ce am mai observat este ca, autocunoasterea si consistenta, care vin din „lucrul” cu tine insuti ca si coach, face ca aceasta „potrivire” sa existe cu marea majoritatea a clientilor.
Care este filozofia ta de coaching?
Ceea ce ma intereseaza este calitatea vietii pe care o traiesti, cat esti de implinit si multumit, cata vitalitate ai? Doar atunci cand faci ceea ce te implineste te poti incarca cu resurse, esti plin de energie, altfel este doar efort si consum energetic, incrancenare, rezistenta sau chin. Cei mai multi nu stim cum si ce sa facem, ca sa traim vieti implinite si pline de satisfactie, cum sa facem fata la ceea ce vine spre noi. Ceea ce fac cu clientii mei este sa-i insotesc sa descopere cine sunt, ceea ce vreau cu adevarat, sa invete sa-si conduca viata in directii implinitoare si in contexte in care sa-si poata manifesta fara nici un efort talentele, abilitatile, dar mai ales cum sa-si fie insotitori in celalalte 23 de ore ale zilei…pentru ca o ora de coaching cu mine, este doar o ora…si nu ma pot duce acasa.
In fiecare intalnire sunt acolo cu clientul meu…total prezenta…cu tot ceea ce sunt pana in acest moment…cu toate calitatile, experienta, intelegerea si deschiderea mea.
Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?
Empatie, prezenta, consistenta.
Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?
Sa faca meseria acesta din pasiune, pentru ca i se potriveste, nu din interes pentru ca e profitabil sau la moda.
Sa parcurga programe de autocunostere, sa lucreze cu el insusi, sa descopere cine este, pentru ca doar atunci va putea cu adevarat sa-si insoteasca clientii…altfel va fii doar o persoana care detine tehnici si metode, iar oamenii simt asta, cand lucrezi cu ei asa…si nu prea le place.
Sa-si castige experienta cu prietenii, cu cei apropiati, inainte de a lucra cu clientii, pentru ca asa la sfarsitul sesiunii de coaching va primi un feedback constructiv, va afla cum s-a simtit persona cu care a lucrat si va stii ce e nevoie sa imbunatateasca pe viitor.
Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.
O clienta de a mea lucra in Cercetare la o facultate din Cluj, pe un post care exista atat timp cat existau proiecte finantate, asa ca depindea de ea si de maniera in care le scria sa-si prelungeasca contractul de colaborare cu institutia respectiva si sa-si mentina acel post. Munca in sine ii placea destul de mult, insa se confrunta cu stres continuu datorat nesigurantei locului de munca dublat de o relatie dificila cu seful de catedra, de se simtea folosita si niciodata valorizata.
In vara anului 2011 seful ei, a scos la concurs un post de cadru universitar la acea facultate, „aranjat” pentru o cunostiinta de a lui si a apoi a ales cu grija membrii comisiei de evaluare la acest concurs, pentru ca „succesul” sa fie asigurat.
Clienta mea a simtit inexplicabil, ca vrea sa candideze pentru acest post cu toate ca stia ca este aranjat pentru altcineva. M-a sunat si mi-a spus ca s-a inscris si ca desi nu are nici o sansa, vrea sa se autoevalueze obiectiv in conditii de examen, sa-si testeze limitele in conditii de stres si sa castige experienta. Surpriza tuturor, dar mai ales a sefului ei, a fost in momentul in care persoana pentru care a fost scos postul, nu a indeplinit conditiile de eligibitate cerute si nu a putut sa participe. Dupa momentul de stupoare generala, seful clientei mele, a ales si sustinut fatis o alta persona pentru acel post. A urmat apoi un razboi al nervilor, iar clienta mea a simtit acum pe piele proprie ce inseamna sa te pui cu cineva ierarhic superior, a trait in avanpremiera cam ceea ce urma sa o astepte in viitor pentru ca si-a „sfidat” seful. A ajuns sa regrete cu toata fiinta „nechibzuinta” de a fii luat aceasta decizie, a trait groaza ca mai are job doar un an de zile, cat mai dura finanatarea proiectului, iar apoi se inchidea totul pentru ea, dupa 7 ani de munca aici.
Joi cu o zi inainte de examen m-a sunat. In momentul in care i-am auzit vocea, chiar inainte de a-mi povestii ce i s-a intamplat si prin ce trece, am stiut ca are nevoie imperioasa de ajutor, in acel moment. Ne-am intalnit pe trotuarul din fata facultatii si timp de 1 ora – 1. 30 am lucrat acolo, impreuna cu ea. Tot ceea ce m-a interesat era sa o duc din minte si din acele procese mentale pe care le derula incontinuu, care o secatuiau de energie si putere si sa o fac sa se reconectez la ea insasi, la energia ei si sa reacceseze starea de pace interioara si incredere din momentul in care a simtit ca vrea sa se inscrie la concurs. Sa o ancorez in acea stare resursa si sa o fac sa descopere ce activitati din dupamasa respectiva ii intaresc aceasta stare si sa-si propuna sa le faca.
A urmat apoi, un moment foarte puternic, un momentul de shift la nivelul constiintei ei, in care a inteles care a fost motivatia profunda a actiunilor ei … a fost momentul care a facut diferenta. Era din nou ea insasi, centrata, constienta, conectata cu ea si energia ei, zambitoare, increzatoare, umerii ei s-au indreptat si corpul ei a devenit din nou vertical.
M-a sunat vineri dupa examen. Era intr-o stare extraordinara, si-a intrecut contracandidata la toate probele…dar mai ales s-a intrecut pe sine si tot ceea ce credea ea despre ea, ca este si ca poate. Mi-a spus: Carmen draga, chiar daca nu o sa castig acest post sunt mandra de mine si de de prestatia mea, eu Stiu ca am castigat acest concurs si imi este suficient. Dupa alte 2 ore m-a sunat sa-mi spuna ca presedinta comisiei de evaluare a anuntat-o, ca in unanimitate, membrii comisiei au decis ca ea este cea care a castigat acest post. Nu-i venea sa creada ca este adevarat! A fost ceva incredibil si fara precedent!
Din toamna anului 2011 este cadru didactic universitar, a inceput sa-si tina cursurile, studentii sunt practic indragostiti de felul in care isi tine orele si de atmosfera de la curs. Se simte acum mai implinita si mai multumita ca niciodata, in job-ul in care poate sa-si fructifice talentele si calitatile.
Cat de importanta, cat de semnificativa a fost aceasta sesiune pentru clienta mea… pentru mine… chiar nu cred ca se poate cuantifica.
Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?
Gradul de potrivire/rezonanta este cel mai important.
Nu poti sa lucrezi cu oricine, nu te poti deschide in fata oricui. Clientul isi poate da seama intuitiv de asta, avand o scurta discutie telefonica cu coach-ul. Cu adevarat va stii doar dupa prima sesiune de coaching, daca i se potriveste maniera de lucru a coach-ului si daca pot sa lucreze impreuna. Cel mai important este sa tina cont de acel filling, chiar daca recomandarile fostilor clienti, sunt extraordinare.
Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?
Mi-a schimbat viata, a adus constienta, implinire, satisfactii, provocari, evolutie, m-a deschis catre mine insami si catre oameni. Este un proces care continua de atunci …si imi amintesc momentul cand a inceput totul.
Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Cheia/solutia
Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?
Va fii o crestere semnificativa a numarului celor care fac coaching, ceea ce va conduce inevitabil la nevoia de diferentiere in acest domeniu.
Vremurile si incercarile la care suntem supusi individual si ca societate ne obliga inevitabil sa ne deschidem spre o abordare holistica, in care totul este interconectat si care integreaza totul. Din ce in ce mai multi oameni se deschid spre spiritualitate si isi gasesc raspunsuri acolo, asa ca abordarea strict mental/rational- emotionala, din coachingul clasic, in solutionarea problemelor nu va mai fii suficienta. Foarte multi multi coachi sunt deschisi de mult spre spiritualitate, asa ca inevitabil in timp coachingul va avea o abordare spirituala indiferent daca va fii vorba de business, cariera sau viata privata.