cameliatarau2

Interviu cu Camelia Tarau – Life & Business Coach – Consilier vocational

Author:

19 octombrie 2023 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.
Va invit acum sa cititi interviul cu Camelia Tarau – Life & Business Coach – Consilier vocational

Care este citatul tau favorit?

„Stop thinking outside the box. Grow out of it!” Prima parte am citit-o in Harvard Business Review acum ceva timp, iar partea a doua (“Grow out of it”), mi se pare extrem de potrivită pentru modul cum vad eu lucrurile, fiind o completare personala. Este textul care apare pe cartea mea de vizita.

Cum ai descoperit coachingul?

Raspund cu bucurie la aceasta intrebare si as fi povestit indiferent daca as fi fost sau nu intrebata. Eu am descoperit coaching-ul in anul 2019 si recunosc ca atunci mi s-a parut a fi ceva… greu. La momentul respectiv am alocat studiului coaching-ului mult mai putin decat am facut-o in urmatorii ani, iar dorinta de a studia a crescut gradual si anual. Adoram sa citesc si sa invat despre coaching.

Pe masura ce am acumulat teoria, anul 2023 a inceput cu practica facilitata de programul “Coach pentru campioni” urmat in cadrul scolii Coaching Partners. Practica reala, pe ceas, fata in fata cu omul. Omul, acest artizan al schimbarii din viata sa.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Ca in orice parteneriat, aceasta potrivire este importanta, insa eu o vad mai degraba importanta din partea clientului. De multe ori afirm ceva extrem de simplu, auzit la un curs al Facultatii de Filosofie, si care suna asa: “judecand, imi pierd calitatea de martor”. Eu nu pot judeca aceasta potrivire sau „chimie”, decat in cazul in care imi aduce o atingere pe care o gasesc incompatibila cu un parteneriat.

Codul ICF ne vorbeste complet despre asta. Intorcandu-ma la „chimie”, daca omul din fata mea nu se simte confortabil, nu poate fi implicat 100% in procesul de coaching. Discutam, clarificam si acceptam.

Valoarea coachingului este data de faptul ca niciunul dintre noi nu ne putem transforma gandirea singuri, iar coaching-ul presupune un „impreuna” bazat pe incredere, siguranta, autenticitate si confidentialitate.

Care este filozofia ta de coaching?

O sa-ti spun cateva lucruri despre mine, pentru ca mi se par foarte important bagajul cu care venim in aceasta profesie. Eu sunt sociolog si mi-a placut extrem de mult tot ceea ce am studiat la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. A fost o fereastra de cunoastere, deschidere si de creatie, un mediu academic proaspat si dinamic.

Ulterior am lucrat in domeniul cercetarii de piata si al studiilor de marketing, unde am avut tot omul sub lupa cunoasterii. Omul si ceea ce ii poate imbunatati calitatea vietii. Am o pasiune pentru psihologie si filosofie, pe care le studiez si mai mult acum, intorcandu-ma din nou, cu bucurie, pe bancile scolii.

Concluzionand, filozofia mea de coaching este de „a nu apasa butoane” si de a avea rabdare. Avem in fata un om si nu stim despre el decat foarte putin. Va spune despre ce va dori, in ritmul lui. Nu judec clientul, il respect. Va actiona dupa cum considera ca este bine pentru el. Nu alerg dupa „declaratiile” clientului, totul se intampla in ritmul dat si nu este rolul meu sa-i verific „tema”. Daca eu sunt prezenta in parteneriat, va fi si el.

Care sunt cele mai importante trei calitati ale unui coach?

Cele mai importante trei calitati: sa fie atent, un bun ascultator si sa aiba rabdare. Restul detaliilor se rafineaza in timp. As putea vorbi la nesfarsit despre asta, insa cred ca totul pleaca de la a fi prezent in proces.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Avem in fata un om si atentia catre acesta este importanta. Omul nu este o suma de cuvinte pe care le rosteste, este mult mai mult. Sfatul meu este urmatoarea intrebare: cat de pregatit esti sa ai in fata ta un om si nu o suma de cuvinte?

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obtinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

As spune despre toti clientii mei ca au rezultate extraordinare, pentru ca a dori sa schimbi ceva este in sine un rezultat extraordinar uneori, insa as mentiona un client care dupa ani in care a amanat o anumita actiune (5 ani), a reusit in 2023 sa „actioneze”. Am lucrat impreuna 4 luni, in total 12 sedinte individuale. Legat de acest aspect, am citit acum ceva vreme urmatorul lucru: „daca un ou este spart din exterior, viata se sfarseste, insa daca este spart din interior, viata incepe”. Schimbarea incepe de la noi in primul rand.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

In timp mi-am format un mecanism de selectie a tuturor parteneriatelor si colaborarilor destul de complex, cu atentie la mai multi factori, un mix intre o cercetare proprie, recomandari de la persoane cu autoritate din domeniu, dar si modul in care „furnizorul” sau „partenerul” raspunde solicitarii mele. Nu ma mai grabesc in procesul de selectie. As recomanda un coach care acorda atentie modului in care pune definitii in declaratiile sale. Daca face judecati de valoare in declaratiile sale sau este atent la a nu cataloga si la a nu da sfaturi. Un coach profesionist, dupa cum stim, nu da sfaturi clientilor sai.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Coachingul este un proces de insotire a unui om, nu a problemei. Simplu si nimic mai mult in opinia mea si a altor coachi, printre care si Marcia Reynolds, pe care o admir mult. Coachingul este o arta a unei conversatii creative. Dupa parerea, omul nu este doar „life” si „business”, iar procesul de insotire te ajuta sa nu fii singur atunci cand iti doresti o schimbare si nu stii cum, ce, cand, unde si cine. Pe mine m-a ajutat coachingul, intrucat sunt o fire analitica si ma concentrez pe a intelege anumite procese si actiuni. Eu consider ca in coaching nu este despre cat de buna este intrebarea, ci despre cat de „prezenta” a fost intrebarea adresata?

 

Daca ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Autodescoperire.

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in Romania, in urmatorii 3 – 5 ani?

Piata de coaching este o piata interesanta si nereglementata, ca de fapt multe domenii. Eu nu spun acum ca este bine sau rau sa fie „reglementari”, intrucat este un domeniu greu de controlat, insa consider ca va fi pe un trend ascendent, cu accent pe calitate, experienta relevanta si acreditari. Desi coachingul este prezent de ceva timp in Romania, eu consider ca este inca la primele file si ca tine de noi ce anume vom scrie in continuare in carte.

 

Pentru detalii de contact click aici.

Custom Design
x