alina buzatu coach

Interviu cu Alina Buzatu

Author:

21 aprilie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Alina Buzatu.

Care este citatul tau favorit?

Secretul fericirii este libertatea, iar secretul libertatii este curajul.
Thucydides (471 BC- 400 BC)

Cum ai descoperit coachingul?

Am descoperit coaching-ul pentru prima data in toamna anului 2009, la o sedinta de consiliere in cariera cu Ion Cosmovici. La finalul celor trei ore de discutie, am stiut ca am gasit ceea ce cautam. Țin minte și acum cum, dupa prima ședinta de consiliere, tot drumul de intoarcere acasa am trait un sentimentul pregnant de liniste sufleteasca dar si de incitare si curiozitate pentru calatoria in lumea coaching-ului pe care simteam ca o voi incepe. Pana sa ma decid sa incep formarea in coaching in octombrie 2010, am experimentat de-a lungul unui an coordonarea unui grup de suport pentru persoane aflate in cautarea jobului dorit, am citit mult pe tematici diferite legate de coaching si, cel mai important, am trecut printr-un proces de coaching in postura de client.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Foarte importanta. Procesul de coaching este o relatie foarte personala pentru client, poate una dintre cele mai speciale. Cati dintre oamenii din viata clientului nu il judeca pentru alegerile facute si il sustin neconditionat pentru a-si atinge obiectivele? Sau la fel, as putea sa ma intreb, cat de provocat este clientul in viata de zi cu zi, astfel incat mereu sa-si antreneze abilitatile de a fi mai bun, mai performant, mai impacat si multumit cu sine? Tocmai datorita acestor specificitati cred sincer ca relatia dintre coach si client este o relatie speciala pentru client. Si, la fel ca in orice relatie, ca sa poata functiona, are nevoie la baza de chimie, de potrivire si compatibilitate.

Care este filozofia ta de coaching?

O intrebare buna insa cred nu pot sa dau un raspuns la care sa nu simt nevoia sa ma mai intorc. Cred ca folosofia de coaching este in deplin acord cu filosofia de viata a omului coach si este legata de propriile cresteri si evolutii personale, deci pentru mine, filosofia de coaching este intr-o continua schimbare si dinamicitate. In prezent, as putea spune ca filosofia mea de coaching se bazeaza mult mai mult pe intuitia mea decat o faceam la inceputul practicii. In prezent am incredere in urmatoarea intrebare pe care o voi adresa clientului, fara sa o constientizez in avans. La fel, sedintele de coaching pe care le-am avut pana in prezent, m-au ajutat sa cred mult mai mult in potentialul oamenilor si evident acest fapt m-a ajutat sa am mai multa incredere in potentialul meu. Cum spuneam, transformarea este continua. Daca insa as cristaliza aceasta filosofie intr-un singur cuvant, atunci acela ar fi cu siguranta crestere, atat pentru client, cat si pentru mine.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

1. Sa asculte dincolo de cuvinte. 2. Sa fie dedicat clientului, adica deplin prezent in sedinta de coaching. 3. Sa aiba incredere in client si in capacitatea si abilitatile lui de a-si realiza obiectivele sau de a-si depasi blocajele.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Nu as da sfaturi, ci as impartasi din experienta mea sau as adresa probabil o intrebare de coaching: “Primind deja cele mai bune sfaturi, ce ar face diferit in sedintele de coaching?” sau “Daca ar avea nevoie de sfaturi legate de coaching de unde le poate obtine?”. Din experienta mea, i-as impartasi ca este important sa treca, mai intai de toate, printr-un proces de coaching pentru a putea experimenta din postura de client ce inseamna coaching-ul. Apoi, i-as impartasi cat de important cred ca este sa-si ia timp de gandire la finalul fiecarei sedinte pentru o mini-sesiune de self coaching si reflexii. Este diferenta care face diferenta alaturi de sedintele de mentorat si de supervizare. La final, l-as provoca sa exerseze abilitati de coaching in viata de zi cu zi si evident, in cat mai multe sesiuni de practica de coaching.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Profil client: tanar antreprenor, cu obiectivul de a-si defini strategia si a pune bazele unui business sustenabil in domeniul serviciilor online in termen de maxim 6 luni de la inceperea procesului de coaching. Durata procesului de coaching: 6 luni. Numarul total de sedinte de coaching 20. Cele mai relevante beneficii obtinute de client: intocmirea unui plan de business si punerea lui in aplicare (obiectiv intermediar obtinut in primele 3 sedinte de coaching), obtinerea marjei nete in raport cu profitul net si vanzari de peste 15% dupa primele 4 luni de la lansarea business-ului, constientizarea tendintei de a procrastina si abilitatea de a trece la actiune, infruntarea fricilor la nivel personal, cresterea nivelului de incredere (6 la inceputul procesului de coaching, 9 la final, pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este minim-ul si 10 este maxim-ul), increderea in abilitatea de a lua decizii in termen scurt.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Sa-si urmeze instinctul in ceea ce priveste alegerea, sa cunosca coach-ul in persoana, sa-si aleaga un coach dedicat si pasionat de ceea ce face.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

M-a disciplinat si m-a ajutat sa gandesc in termeni de rezultate. De exemplu, mi-a propus sa termin formarea in coaching cu distinctie si am reusit. Apoi, mi-a oferit un extraordinar palmares de experiente umane la care m-am conectat si care m-au imbogatit. Cu alte cuvinte, am simtit de multe ori in sedinte de coaching ca mi s-a ridicat mingea la fileu si mie prin prisma provocarilor prezente din viata clientului.  M-a invatat sa fiu responsabilia si sa-mi asum deciziile si hotarile luate. Poate nu intamplator toamna trecuta am facut pasul mare peste presiunea de a renunta la o pozitie de munca sigura si am ales sa ma dedic coaching-ului ca si activitate full time. Cum spuneam, coaching-ul m-a invatat sa traiesc asumat si constient. Si cel mai important, sa-mi pastrez o curiozitate vie pentru felul in care gandesc, sa identific mult mai usor pattern-uri de gandire si sa nu iau lucrurile asa cum ar parea la o prima vedere.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Se pare ca intuitia mea chiar functioneaza. Am prevazut intrebarea ta, raspunzand deja prin cuvantul crestere.

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Este suficient sa vedem cat de multe titulaturi care includ particula “coach” au aparut peste noapte, ceea ce denota ca deocamdata coaching-ul este vazut de marea majoritate ca fiind incitant, adaugand “ceva extra”, daca vrei, un bonus la pachetul de servicii, la nivelul de experienta sau la cel al cunostintelor. De mult ori insa, acest bonus este mentorat, sau consiliere sau consultanta si nicidecum coaching. Cu timpul, sunt convinsa ca lucrurile se vor cerne si ca atat oferta cat si cererea de coaching nu numai ca vor fi exersate la un nivel profesionist, dar vor avea loc intr-un spatiu si cadru de intelegere fara echivoc a ceea ce este coaching-ul si ceea ce poate oferi ca instrument de crestere, suport si dezvoltare umana.

 

Custom Design
x