inceputul descoperirii de sine

Inceputul primaverii si al descoperirii de sine

Author:

2 martie 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Evenimente

 

“Mesajele din spatele relatiilor tale” sau despre ascultare, acceptare si iubire

un articol de Corina Bunescu

Pornind de la relatia cu noi insine cladim relatiile cu cei din jurul nostru. Avem nevoie sa lucram cu noi constant, sa devenim o versiune imbunatatita a noastra in fiecare moment ca sa putem creste pe plan personal si ulterior pe alte planuri in calatoria pe care o intreprindem.

Nimic nu este intamplator, dupa cum ne spune Mihaela Gavrilescu, si o urmam in descoperirea legilor universale carora le gasim corespondenta in experientele noastre, dar pentru care acordam importanta doar daca suntem constienti de momentul prezent.

“Cand va surprindeti alunecand in asteptare…iesiti repede din ea. Intrati in momentul prezent. Fiti, pur si simplu, si bucurati-va de sentimentul vietii. Cand sunteti prezent, nu este niciodata nevoie sa asteptati ceva.” (Eckhart Tolle)

Conform legii iertarii, primul pas pentru crearea unei relatii constructive cu ceilalti este sa ai o relatie buna cu tine insuti. Iarta-te, accepta-te asa cum esti, doreste-ti sa lucrezi la dezvoltarea ta personala astfel incat sa-i ierti si sa-i accepti pe cei din jurul tau. Invata sa-ti recunosti vina, sa ceri iertare, sa te pui in locul celorlalti. Drumul incepe cu tine, din interior catre exterior si tu esti cel care-ti creezi realitatea. Aici intervine legea gandirii. Un gand pozitiv va genera aspecte pozitive in viata ta si vei atrage experiente pozitive care sa te ajute sa cresti permanent. Cand iti doresti sa indeplinesti ceva, vizualizeaza intai acel lucru pentru ca “imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.. Cunoasterea este limitata. Imaginatia inconjoara lumea”.(Einstein). De ce? Creierul nu poate face diferenta intre imaginatie si realitate. La simpla imaginare a unei actiuni, creierul declanseaza aproape aceleasi reactii ca si cum ar fi fost deja implicat la modul real.

Un alt aspect important legat de creier este ca acesta nu percepe negatia, de aceea nu este indicat sa te concentrezi pe ceea ce nu-ti doresti pentru ca exact acel aspect va fi atras in viata ta. Mai degraba schimba-ti focusul catre aspecte pozitive si schimba-ti vechile tipare, convingeri , credinte limitative in unele constructive, insotite de emotii pline de iubire. Secretul schimbarii sau instalarii unui obicei pozitiv este prin repetitie constanta in urma careia se creeaza noi retele neuronale, astfel incat noul comportament va fi exprimat natural, fara niciun efort

. Avem puterea de a alege in orice moment ceea ce ne ajuta sau nu sa crestem, sa evoluam. Din acest motiv legea alegerii ne indeamna sa alegem sa devenim mai constienti de emotiile noastre, de ce anume incearca sa ne transmita acestea si cum putem sa producem o schimbare.

Toate aceste procese constiente ne ajuta sa ne dezvoltam, motiv pentru care exista si o lege universala a  cresterii care spune sa invatam lectia din spatele fiecarei experiente care apare in calatoria noastra si sa crestem catre un alt stadiu al constientizarii. Cand noi suntem impacati cu noi insine, atragem in viata noastra persoane care rezoneaza cu noi si de la care invatam ceva nou care ne ajuta sa ne construim experiente constructive pe viitor.

Este necesar sa fim deschisi si sa ne intrebam: cum ma ajuta aceasta experienta?,  ce am de invatat?, ce mesaj vrea sa-mi trasmita? Odata ce am inteles lectia, temerile sunt inlocuite de iubire, pe care alegem sa o manifestam constient in relatia cu noi si apoi in relatia cu ceilalti. Nu-i poti iubi pe ceilalti, daca nu te iubesti intai pe tine, pentru ca vei crea o relatie de dependenta, in care nesiguranta de sine se va rasfrange asupra celuilalt.

Invata sa fii recunoscator pentru oamenii din viata ta, experientele pe care le traiesti, pentru ca apar in viata ta pentru a te ajuta sa-ti gasesti echilibrul, sa ai relatii armonioase, sa iubesti si sa daruiesti fara sa astepti ceva in schimb. Legea karmei spune ca ceea ce semanati, veti culege, veti oferi din inima si veti primi inzecit sub orice forma neasteptata.

Priveste-i pe ceilalti in mod egal, acorda-le atentie si vei descoperi ca au aceleasi temeri, nevoi, aceleasi dorinte ca si tine. Daca cei de langa tine au un comportament rece, de instrainare, de detasare, de agresiune, ei au cea mai mare nevoie de iubirea ta, pentru ca sufera. Fii alaturi de ei, intelege-i si ajuta-i sa-si inteleaga emotiile din spatele comportamentului apeland la  comunicarea deschisa.

Putem la fel de simplu sa ne cunoastem pe noi insine prin intermediul celorlalti, pentru ca ei sunt reflectia noastra (teoria oglindirii). Identifica acele aspecte care te deranjeaza la persoanele din jurul tau si vei realiza ca acestea sunt si provocarea ta.

Cheia este la tine, schimbarea incepe cu tine. Lucrand la caracteristicile pe care le percepi ca fiind negative, vei capata o intelegere mai buna a celuilalt si vei gestiona mai bine situatia in interactiunea cu el. Asadar, relatiile cu ceilalti ne cresc constientizarea de si  ne ajuta sa crestem.

Dupa intelegerea modului in care functioneaza legile universale, Mihaela ne-a aratat cum sa ne cunoastem mai bine si sa ne conectam cu noi prin aplicarea acestora in cadrul unei sesiuni de coaching cu una dintre norocoasele trase la sorti.

Observand procesul de coaching, mi-am adresat aceleasi intrebari si mi-am raspuns usor pentru ca raspunsul era in mine in tot timpul acesta, puternic ancorat in subconstient si abia acum l-am constientizat.

Prin imbinarea unor elemente de programare neuro-lingvistica, spiritualitate, identificarea legilor universale, Mihaela ne-a introdus in calatoria pas cu pas catre noi insine, moment in care am realizat ca noi detinem cheia catre schimbare in relatia cu noi si ce ceilalti. Sub indrumarea Mihaelei ca specialist, drumul catre noi insine a fost usor de parcurs si constientizarea de sine s-a marit.

Asadar cum sa ne imbunatatim relatiile cu ceilalti?

Prin ascultarea acestora cu atentie, cu deschidere, prin acceptarea si respectarea punctului lor de vedere, acceptarea faptului ca sunt diferiti si putem invata unii de la ceillati. Acesta este drumul catre iubire, iubirea neconditionata fara a-ti crea asteptari de la celalalt, iubirea aspectelor pozitive si mai putin pozitive care fac parte din complexitatea fiintei celui de langa noi.

 

 

 

 

Custom Design
x