Executive Coach
28 martie 2012 Coaching
Executive coachul este persoana care ofera sprijin unui angajat cu autoritate si responsabilitate manageriala, folosindu-se pentru aceasta de o diversitate de tehnici si metode comportamentale pentru a atinge o serie de obiective de crestere a performantelor personale care sa se reflecte in eficienta organizatiei sale.[1]
Interventia unui executive coach este un proces de invatare personalizat ce cuprinde, printre altele, formarea liderilor, formarea aptitudinilor de comunicare si prezentare, negociere, mangementul conflictului, managementul prioritatilor multiple, etc., in functie de nevoile specifice ale managerului si organizatiei.
In esenta, agenda executive coachului este formata din sarcinile de concepere si de facilitare a schimbarii, precum si de imbunatatirea permanenta a performantei. Pentru aceasta el trebuie sa aiba o buna intelegere a imperativelor organizationale si sa posede o „serie de aptitudini care sa contribuie la formarea unei culturi in care preocuparea pentru oameni sa fie impletita cu preocuparea pentru indeplinirea obiectivelor”[2].
La nivel individual sarcina executive coachului implica atat intelegerea si valorificarea punctelor forte, cat si recunoasterea si depasirea obstacolelor din calea performantei unui manager. Coachul lucreaza cu acesta pentru a-l ajuta sa se cunosca pe sine, pentru a identifica dezechilibrele din viata sa sau sa-si imbunatateasca stategiile existente.
Rolul coachului este de a-l ajuta pe manager nu numai sa-si stabileasca prioritatile in privinta valorilor si angajamentelor lui, ci sa si inteleaga ca echilibrul implica in mod necesar alegeri. Impreuna, ei identifica cele mai importante nevoi ale managerului care sa reflecte propriul sistem de valori, cum ar fi sa acorde mai mult timp pasiunilor sale sau familiei.[3]
Se naste de aici o controversa cu privire la limitele coachingului pentru manageri, daca acesta ar trebui sau nu sa abordeze viata particulara. Cum cele doua aspecte alcatuiesc un tot unitar in viata unui individ, lipsa sau dezechilibrul intr-una din zone are efecte negative asupra celeilalte. Evenimentele din familie sau starea sanatatii, spre exemplu, pot afecta modul in care se comporta un manager la locul de munca. Un executive coach poate lucra cu un manager pentru a-l aduce catre o stare de echilibru si satisfactie, insa indeplinirea acestor deziderate presupune un proces evolutiv.
In esenta, executive coachul este o resursa activa pentru manager pentru autocunoasterea, dezvoltarea si maximizarea potentialului acestuia in contextul indeplinirii obiectivelor organizationale.