Esenta Coachingului – un articol de Vali Cojocaru
28 mai 2012 Coaching
„You cannot teach humans anything.
You can only help them discover it within themselves.”—Galileo
Cuvintele lui Galileo reflecta esenta a ceea ce este coaching-ul. Trainingul, mentoringul, consilierea … sunt toate diferite activitati pe care oamenii tind sa le asocieze cu coaching-ul. Cu toate acestea, nici una dintre acestea nu descrie corespunzator ce este coachingul.
Deci, ce este coachingul?
In esenta, coaching-ul este un parteneriat intre doi oameni, in care antrenorul ajuta clientul sa creeze o viata mai implinita. Intregul proces se bazeaza pe schimbul de experiente si cunostinte.
Este asemanator trainingului, nu-i asa?
Nu, nu este! Spre deosebire de training, accentul aici nu este pe a preda anumite competente specifice clientului, ci faciliteaza gandirea astfel incat clientii sa poata accesa idei noi, sa faca alegeri puternice si sa descopere noi atitudini si perspective. In esenta, perspectivele unui program de coaching sunt mai largi decat trainingul.
Mentoring si Coaching sunt acelasi lucru?
Multi oameni confunda adesea coaching-ul cu mentoringul. Exista, totusi, o diferenta cheie —- mentorul si invatacelul nu mai sunt egali în relatia respectiva.
Pentru a va da un exemplu, daca te-ai decis sa lucrezi cu un antrenor pentru a-ti imbunatati atitudinea ta fata de succes si bani, vei impartasi experientele tale cu antrenorul si el/ea te ajuta sa accesezi o perspectiva diferita si constructiva in directia dorita. Lucrand impreuna, accentul va fi pus pe a te ajuta sa evoluezi si sa iti atingi obiectivul.
O relaţie mentor – invatacel pe de altă parte, implica invatare din experientele mentorului. In acest caz, mentorul tau va fi ghidul tau si consultant, nu un partener.
Cum este coaching-ul diferit de consiliere?
Consilierea este un alt cuvant, care de multe ori se amesteca cu coaching-ul. Punctul cheie de diferentiere aici este faptul ca in consiliere se incepe cu o problema pe cand in coaching focusul este pe atingerea anumitor obiective. In timp ce antrenorul poate sa te sfatuiasca ocazional, ce trebuie sa retineti este ca aceasta nu este principalul lui rol. Ideea de coaching este de a-ti da putere de a-ti gestiona problemele si provocarile prin forte proprii. Mai mult, coaching-ul este un proces continuu, spre deosebire de consiliere, care este bazat pe o nevoie imediata.
Cum poate ajuta coaching-ul?
Coaching-ul te poate ajuta sa iti descoperi potentialul adevarat, sa devii constient de resursele si propriile abilitati si de a-ti spori calitatea vietii in general. Filozofia de bază a coaching-ului este ca fiecare dintre noi este capabil sa-si construiasca viata pe care si-o doreste; tot ce trebuie sa facem este de a indeparta „ochelarii de cal” si a vedea vastul ocean de posibilitati pe care le putem explora.
Mai specific coaching-ul ne poate ajuta in urmatoarele domenii cheie:
• Gestionarea situatiilor critice de viata cu usurinta
• Consolidarea aptitudinilor noastre
• Descoperirea sistemului de valori
• Depasirea barierele de conditionare si debarasarea de convingerile limitative
• Alegerea unui nou sistem de idei (valori) si credinte care te pot ajuta sa creezi viata pe care doresti
• Te va ajuta sa descoperi acele pasiuni latente / ascunse
• Sa iti „golesti” mintea, astfel incat sa ai posibilitatea sa iti determini prioritatile si sa iti dai seama ce vrei cu adevarat
Cu totii ne dorim sa ducem o viata care sa insemne ceva, sa lase ceva in urma. Coaching-ul nu ne poate da ce ne dorim ca prin magie, ne ofera insa instrumentele necesare pentru a crea viata pe care o vrem. Astfel, coaching-ul, este despre a ne da putere, a ne mobiliza pentru a ne construi drumul catre o viata de succes.
Vali Cojocaru,
Fondator S.M.A.R.T. Coaching
Coach & International Development Manager for Noble Manhattan Coaching
Descarca gratuit 5 Rapoarte de Coaching:
http://www.coaching-reports.com/?Refer=CEE