eneagrama coaching

Eneagrama, o contribuție în coaching.

Author:

14 septembrie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Coaching folosind Eneagrama | program internațional de coaching la București | 27 Nov – 1 Dec 2012

 

Eneagrama, o contribuție în coaching.

 

 Chestiunea coaching-ului.

„Nu există nimic mai practic decât o teorie bună.” – Kurt Lewin, părintele psihologiei sociale moderne

Coaching-ul în general și coachingul organizaţional în particular, sunt metode de vârf în dezvoltarea personală şi profesională dar se poate spune că există la fel de multe abordări de coaching câţi coach sunt. Acest lucru este în parte un rezultat al numeroaselor tipuri  de coaching disponibile – de exemplu, coaching-ul de performanţă, coaching-ul executiv, life coaching şi altele – precum și paletei largi de abordări în coaching, cele psihologice şi cele bazate pe experienţă. De-a lungul ultimelor două decenii, coaching-ul a devenit profesia cu cea mai rapidă creştere în domeniul resurselor umane. 

 

 

Pe lângă coach-ii “profesioniști” (cei care fac asta continuu, ca profesie de bază), o varietate de oameni au suplimentar şi rol de coach – de exemplu, manageri, mentori şi membrii departamentului de resurse umane, formatori, psihologi și consultanţi pentru organizaţii. Aceștia sunt responsabili pentru dezvoltarea altor persoane, oameni diferiți care au nevoie de coaching specific, persoane care se află la niveluri diferite de dezvoltare și inteligență emoțională, cu stiluri distincte de personalitate. Cu răspândirea numărului de coachi la nivel mondial, este deosebit de important ca persoanele care îşi asumă un rol de coach să înţeleagă ceea ce este coaching-ul şi cum funcţionează, pentru a se asigura că vor produce rezultatele dorite.

Un coach bun caută constant modalități prin care să poată sprijini mai bine clienții săi în dezvoltarea lor continuă, în obținerea de rezultate tangibile și în realizarea scopurilor propuse. Cei mai buni coachi recunosc că din fiecare relație profesională de coaching ei invață și se dezvoltă la fel de mult cât clienții lor.

 

Chestiunea Eneagramei

„Căutăm cheia împlinirii noastre totale în locul greșit.”-  C. Naranjo, părintele Eneagramei în psihologie și psihoterapie.

Deopotrivă un sistem foarte vechi, puternic și profund dar și unul modern cu aplicații foarte elaborate, Eneagrama sprijină coach-ii, mentorii, managerii, psihologii și consultanții să obțină exact acest lucru: o dezvoltarea accelerată și  profundă a lor și a clienților pe care îi antrenează. Întrucât Eneagrama personalității umane oferă o hartă profundă a conștienței umane și descrie în detaliu cele nouă arhitecturi diferite ale tipologiei umane, ea oferă cunoștințe valoroase pentru dezvoltarea personală şi profesională.

Fiind din ce în ce mai larg utilizată în diverse discipline asociate dezvoltării umane, Eneagrama se dovedește a fi sistemul cel mai puternic şi practic pentru creșterea inteligenței emoționale și a abilității de conștientizare de sine. 

Mult mai mult decât un simplu instrument de evaluare, Eneagrama oferă o înțelegere în detaliu a celor 9 tipologii ale caracterului uman, fiecare cu propria ei viziune asupra lumii, cu propriile ei structuri motivaționale și tipare de gândire, simțire și comportament. Ea oferă 9 trasee distincte de dezvoltare, cu activități și practici transformaționale corelate fiecărui domeniu de dezvoltare personală și profesională.

  

Ce aduce Eneagrama în coaching?

„ ‘Rezistența’ este doar clientul făcând ceea ce el este cu adevărat motivat să facă” – Clarence Thomson, coach și scriitor.

Înțelegerea Eneagramei duce la dezvoltarea unei dimensiuni verticale în coaching, ea sprijină metodele și tehnicile de coaching existente să dobândească profunzime și claritate asupra dinamicii interioare a ființelor umane. 

Pentru unii coachi, obișnuiți cu abordarea „one size fits all”, explorarea Eneagramei și a beneficiilor ei în domeniul coachingului poate părea disruptivă în raport cu practicile și teoriile cu care ei sunt familiari. Dar practica ne arată că nu toate metodele, abordările sau tehnicile de coaching dau rezultate asemănătoare cu toți oamenii. În realitate, nu funcționează nici abordarea „one size fits all” nici cea „one size for each one”. Pe de o parte, ființele umane sunt foarte diferite în experiența lor de viața, în pregătirea și abilitățile lor. Pe de altă parte, Eneagrama arată că oamenii au în comun 9 moduri în care își structurează o paradigma proprie despre lume și viață, care le influențează și le definește dramatic experiența de viață moment de moment.

Experiența de coaching și mentoring dovedește că factorii motivaționali intriseci sunt mult diferiți de la un individ la altul. Pentru unii succesul și rezultatele sunt cei mai eficienți factori motivaționali. Alții sunt inspirați să-și depășească limitele și ‘status qou-ul’ vieții lor doar când găsesc o semnificație valoroasă pentru ceea ce doresc să creeze. Un coach are nevoie să recunoască mecanismul individual de recompensare și motivare al comportamentului clientului său, și ulterior să-l sprijine să devină conștient de acest mecanism.

Cunoașterea Eneagramei oferă un instrument util coach-ilor, mentorilor, managerilor, formatorilor, psihologilor și consultanților organizaționali pentru că descrie ce factori motivaționali funcționează cu adevărat pentru fiecare tipologie umană și care sunt tehnicile de coaching cele mai eficiente pentru un anumit Eneatip. Prin utilizarea Eneagramei împreună cu metodologii și tehnici de coaching eficiente și actuale, cei care oferă coaching pot obține rezultate practice, într-un timp scurt, de mare impact și chiar transformaționale.

 

Programul „Coaching folosind Eneagrama”.

EnneaGroup.org vă invită la Coaching folosind Eneagrama”, un program internațional de coaching la București cu Ginger Lapid-Bogda, PhD, pe 27 Noiembrie – 1 Decembrie.

Programul este acreditat ICF și integrează deplin Eneagrama cu cele mai bune teorii și practici de coaching pentru coachi, manageri și mentori. În acest program îți vei forma cunoștințe și abilități atât în coaching cât și în domeniul Eneagramei, vei experimenta dinamica Eneagramei aplicată în coaching, te vei angaja în propriul tău proces de dezvoltare și vei primi o certificare în coaching de la ‘The Enneagram in Business’ (35.5 credite ICF CCEUs). Cunoaștere prealabilă a Eneagramei este utilă în acest program, însă aceasta nu este o condiție de participare. Cei care abordează Eneagrama pentru prima oară vor putea lua parte la sesiuni suplimentare gratuite de dimineață, când va fi prezentată Eneagrama și aplicațiile ei.

Programul se bazează pe mai multe perspective asupra coaching-ului. Cel mai important este acesta: chiar dacă expertiza, experiența, abilitățile sunt foarte importante, ceea ce contează și mai mult sunt caracterul și calitățile persoanei care oferă coaching-ul. Aceasta include autenticitatea lor, nivelul de măiestrie de sine, prestanța lor, claritate asupra motivațiilor pentru care doresc să ofere coaching și capacitatea lor de a asculta fără a judeca.

Acest program are o mare parte teoretică și informațională, și acest conținut este întotdeauna combinat cu detalii și aplicații practice, care iți permit să aplici ușor partea cognitivă în practica curentă. Vei afla despre sistemele și procesele actuale de coaching și cum să alegi care abordare este mai bună pentru tine și clientul tău. Chiar mai mult, vei învăța despre cum să evaluezi nivelul de dezvoltare al unui client în cadrul tipului său de Eneagrama și de ce diferite abordări de coaching funcționează mai bine la diferite nivele de dezvoltare. Fiecare metodă și tehnică utilizată în acest program este fundamentată teoretic, astfel încât vei învăța de ce aceste lucruri funcționează, cum funcționează, când să le folosești și în ce situații alte tehnici funcționează mai bine.

Tehnicile bune, utilizate avantajos și la momentul potrivit, pot face o diferență mare în profunzimea și în accelerarea experienței de învățare a clientului. Dar, cea mai bună tehnică este ca antrenorul să apară că nu folosește nici o tehnică, chiar dacă antrenorii excelenți sunt foarte bine pregătiți și folosesc o varietate de abordări. Un muzician rafinat cunoaște gamele, și-a însușit tehnica și pare să cânte fără a face efort. În mod similar, un coach excelent care știe cum să fie centrat și prezent, lucrează aidoma unui artist rafinat.

Acest program nu este în principal despre tehnici, ci este despre a dobândi excelență în coaching folosind Eneagrama. Vei învăța peste 20 de tehnici de coaching, plus cum și când să le folosești. Tehnicile din acest program sunt extrase dintr-o varietate de discipline: conștientizarea Gestalt, Programare Neuro-Lingvistică (NLP), modele psihoterapeutice, metoda vizionării, teoria Eneagramei și multe altele. Adesea mai puțin (tehnică) este mai mult (impact pozitiv).

Ginger Lapid-Bogda PhD este trainer și consultant cu renume internațional în domeniul dezvoltării organizaționale și al utilizării Eneagramei. Este autoarea a 4 cărți de referință despre aplicațiile Eneagramei în organizații și în coaching, susține anual în multe țări, programe de formare în utilizarea Eneagramei în coaching și în dezvoltarea organizațională. Ginger va veni la București pentru a oferi acest program internațional de coaching în Europa. Mai multe amănunte despre Ginger Lapid-Bogda și despre activitatea ei în domeniul aplicării Eneagramei găsiți la theenneagraminbusiness.com.   

 

 

Custom Design
x