mihaela gavrilescu coach

Interviu cu Mihaela Gavrilescu – Associate Power Coach® (CLI)

Author:

26 January 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviews

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Mihaela Gavrilescu – Associate Power Coach® (CLI).

Care este citatul tau favorit?

„We must be willing to let go of the live we’ve planned, so as to have the life that is waiting for us” Joseph Campbell

„Trebuie sa renuntam la viata pe care ne-am planificat-o, astfel incat sa avem viata care ne asteapta.”

Cum ai descoperit coachingul?

Am avut parte de o serie de sincronicitati si intamplari care, puse cap la cap m-au dus catre coaching. Acum 5 ani am intalnit un coach minunat la o petrecere privata cu care am discutat ore in sir despre dezvoltare personala – eram foarte interesata la acea vreme despre subiecte legate de NLP, inteligenta emotionala, psihoterapii, etc. Un an mai tarziu i-am devenit client, dorind pe de-o parte sa aduc schimbari importante in viata mea si pe de alta parte sa cunosc coachingul din perspectiva clientului, sa-l testez pe propria-mi piele. Si a functionat intr-un mod surprinzator pentru mine la acea vreme, la finalul procesului luand deja decizia ca „atunci cand voi fi mare, voi deveni coach”. Din fericire, n-a durat atat de mult!

In clipa in care am decis sa urmez o formare in acest domeniu, lucrurile s-au legat frumos, am cunoscut oameni, am gasit resurse si mai devreme decat anticipam am pasit pe acest drum.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

As spune ca este fundamentala. Procesul de coaching este unul profund, te pune fata in fata cu fricile, emotiile, blocajele si tiparele tale mentale, te face vulnerabil, te expune, drept umare este necesar ca acest lucru sa se intample intr-un cadru sigur, bazat pe incredere, intelegere, lipsa de judecata si iubire neconditionata. Daca aceasta chimie de la inceput, intarita apoi de sentimente de incredere, confort si siguranta nu exista, clientul nu se va deschide indeajuns si nu se va angaja complet in proces.

In plus, ca si coach atragi acei clienti care iti sunt oglinzi pentru diverse aspecte ale vietii tale, rezolvate sau de rezolvat. De fiecare data exista un punct comun, chiar daca in prima faza acesta nu este vizibil, astfel incat constientizari si lectii sunt de ambele parti – evoluam impreuna. Iar daca aceste oglinzi, aceste puncte comune lipsesc,  ar trebui sa ne intrebam daca suntem cel mai potrivit coach pentru persoana din fata noastra.

Care este filozofia ta de coaching?

Aspectele vietii noastre personale si ale celei profesionale nu sunt separate, ci sunt interconectate. Nu poti trece printr-un divort si in acelasi timp sa performezi la cel mai inalt nivel la serviciu, la fel cum nu poti trai intr-un ritm alert si stresant ani in sir si sa ai o sanatate perfecta. Deblocand anumite aspecte dintr-o arie a vetii noastre, acest lucru va avea un impact pozitiv si asupra altor arii, la finalul procesului putand sesiza o schimbare palpabila in intreaga noastra realitate.

Drept urmare, motivul pentru care ma atrage atat de mult Life Coaching-ul este pentru ca abordeaza viata in mod holistic, abordand toate ariile ei: cariera, familie, sanatate, finante, spiritualitate, relatii sociale, intelect. Privind lucrurile dintr-o perspectiva de ansamblu putem aduce acele schimbari de care avem nevoie ca sa construim viata pe care ne-o dorim.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Intuitie, prezenta, a fi in serviciu.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

In primul rand sa-si urmeze propriul lui proces, astfel incat sa se cunoasca, sa se vindece si sa evolueze el ca om.

In al doilea rand sa lucreze cat mai mult si constant, astfel antrenandu-si intuitia, intarindu-si increderea in fortele proprii si dezvoltandu-si competentele atat de necesare in coaching. Asa cum nu poti fi un sofer bun imediat dupa ce ai luat permisul, nu poti fi nici un coach excelent fara practica.

Sa nu se descurajeze la primele obstacole, pentru ca „acolo unde se inchide o usa, se deschide o fereastra”.

Povesteste pe scurt despre un client al tau care a obţinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching.

Exemplul la care ma gandesc vine din Life coaching. Este vorba de o clienta care a ajuns la mine cand era in prag de divort. Avea dificultati de exprimare a emotiilor si sentimentelor, o lipsa de incredere in propria ei feminitate cauzata atat de educatia din familie cat si de abuzurile sexuale din copilarie si o profunda neimplinire data de faptul ca nu a putut fi mama. Compensa aceste lucruri printr-o atitudine masculina accentuata de meseria din domeniul IT, in acelasi timp cheltuind sume importante de bani pe acte de caritate, contrabalansand astfel absenta maternitatii din viata ei.

In urma procesului de coaching, aceasta doamna a hotarat sa isi refaca relatia cu sotul ei, exprimandu-si emotiile si sentimentele in mod asertiv, setand limite si comunicand deschis propriile nevoi. A putut depasi blocajele aparute in urma abuzurilor fizice, avand astfel o viata intima implinita. In plus, si-a redescoperit pasiunea din copilarie, pictura, in prima faza dedicand timp din programul zilnic pentru aceasta activitate, apoi aducand-o la locul de munca prin pictarea unui perete dintr-o sala de sedinte, iar in prezent lucrand la primele ei expozitii si seminarii de pictura. Isi doreste ca in viitor sa faca o schimbare de cariera, folosind pictura ca terapie de dezvoltare personala in lucrul cu copiii defavorizati.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Formarea este un criteriu important pentru alegerea unui coach, insa nu suficient. Valorile coach-ului, in schimb sunt esentiale, la fel si respectarea eticii si a principiilor pe care aceasta meserie le presupune sau dedicarea si atentia cu care coach-ul lucreaza. Inainte de luarea oricarei decizii, recomand o intalnire cu viitorul coach in care clientul sa ii adreseze intrebarile pe care le doreste, sa inteleaga ce presupune procesul de coaching si eventual sa testeze metodele de lucru.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Coachingul m-a determinat sa lucrez cu mine pe toate planurile, nu doar la nivel mental, emotional, ci si fizic si spiritual. Am adus schimbari in toate ariile vietii mele, evoluand constant si descoperind noi si noi valente ale fiintei mele. Coaching-ul mi-a adus in primul rand claritate, incredere in resursele proprii, curajul de a actiona pentru a obtine ceea ce imi doresc, constientizari si un nivel mai profund de intelegere a lucrurilor. Continui sa lucrez cu mine constant, avand mereu in minte misiunea mea.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Evolutie

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

In prezent se observa o nevoie tot mai mare a oamenilor de a aduce sens in vietile lor, de a se cunoaste si de a fi fericiti. Numarul seminariilor si cursurilor din domeniul dezvoltarii personale, de asemenea a crescut, la fel ca si participarea celor interesati, iar toate acestea duc la o deschidere catre lucrul cu sine si la o mai buna intelegere a proceselor implicate.

De asemenea, prezenta in numar tot mai mare a scolilor de coaching de pe piata si formarea de noi generatii de coachi bine pregatiti intr-un cadru structurat si profesionist, vor contribui la o educare a publicului tinta, la promovarea unui standard inalt in practicarea acestei meserii si la o pozitionare clara a coaching-ului in randul proceselor de dezvoltare personala. Toate acestea vor conduce la cresterea si maturizarea pietei.

 

 

Custom Design
x