eficienta relatiei de coaching

Eficienta relatiei de coaching: minim 4 criterii importante

Author:

28 iunie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

1. Relatia de coaching inseamna deschidere si transparenta, inseamna incredere si respect. Pentru ca tu – COACHEE-ul sa poti vorbi despre preocuparile tale, despre provocarile intalnite sau despre orice altceva … dificil de abordat …, coachul trebuie sa iti castige respectul si increderea.

2. Relatia de coaching inseamna, de fapt, acel „spatiu” in care tu – COACHEE-ul, progresezi in mod autonom catre obiectivul dorit. In acest spatiu tu trebuie sa te simti in siguranta, trebuie sa fii incurajat si provocat, astfel incat sa ajungi sa explorezi, sa te dezvolti, sa creezi, sa-ti definesti ambitiile si proiectele, dar si identitatea dorita.

3. In aceasta relatie, „postura” coachului consta in a te asculta, concentrandu-se atat asupra continutului dialogului, asupra relatiei, dar mai ales asupra ta. Atunci cand te asculta, coachul urmareste (dincolo de problema sau obiectivul descris de tine) sistemul tau de credinte, perceptiile, valorile, structura emotionala, potentialul si limitele, schemele de gandire etc. Cu alte cuvinte, coachul trebuie sa se concentreze asupa identitatii tale si a felului in care abordezi problema pe care o resimti.

4. Totodata, pentru a metine etica procesului, coachul trebuie sa fie atent la propriile sale sentimente. Dupa fiecare sedinta de coaching, coachul isi rezerva timp pentru a reflecta asupra modului in care s-a simtit pe durata sedintei si a modului in care se simte acum. El stie ca orice sentiment de neliniste reprezinta o problema care trebuie rezolvata imediat. Si tu – COACHEE-ul, ar fi util sa ai aceste cateva momente de reflectie (coachul ar trebui sa iti spuna despre acest lucru), chiar sa le notezi si sa le discuti in sedinta urmatoare, cu atat mai mult cu cat simti ca ele te preocupa un timp indelungat sau iti creeaza anumite emotii intense (indiferent ca acestea sunt pozitive sau negative).

Fiecare relatie de coaching are propria sa dinamica, in care exista reguli stabile, dar si multa flexibilitate, in care fiecare isi asuma un anumit rol, care se poate schimba atat pe parcursul procesului de coaching, cat si in cadrul aceleiasi sedinte.

Concluzia, in ceea ce priveste relatia de coaching: tu – COACHEE-ul vei progresa atunci cand vei simti ca nu ai nimic a te teme din partea coachului, iar coachul simte acelasi lucru in ceea ce te priveste. Iar aceasta inseamna: RECUNOASTERE si RESPECT RECIPROC.

 

Custom Design
x