sunrise-la-munte

Drumetia montana si… coachingul?

Author:

26 februarie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Fără categorie

 

Alaturi de oameni de incredere (precum cei de la Coaching Partners, sau cei din Asociatia Montana Pathos) de la care am dobandit si mai am de invatat, oricat de aproape mi se pare mie ca le-am ajuns si le-am calcat pe urme, am fost fericit sa „gust” din ambele cele de fata chestionate si… incurcate. Pana la un punct. Si-acum, oarecum, de la capat.

 

Ce au oare in comun, activitatea de coaching si cea de cutreierat cararile muntilor? Nimic si tot. Cum asa? Pai…

 

…atata un fel de gandire contra-intuitiva…

Coaching-ul provoaca automatismul, defetismul, ramanerea in sabloane, resemnarea, renuntarea. Oricat de bine cred ca-mi este, coaching-ul ma invita sa ies din cutie. Sa vad lucrurile dincolo de zidul pe care-l am in fata. Oarecum, precum in… alegoria lui Platon, „Mitul pesterii” (https://lectiadepsihologie.wordpress.com/2013/11/29/mitul-pesterii-alegoria-lui-platon/).

Drumetia montana combate cu succes gandul de acasa ca nu ma tine, ca nu pot, ca e prea frig, ca nu am echipament, ca nu.. Dar oare, cine si-a propus sa ajunga direct, din prima, imediat ce a iesit din pijamale, din casa, pe pamanteanul Everest hymalaian? Sau pe romanescul Moldoveanu fagarasean? Fara alte si alte varfuri intermediare?!

 

…incita la schitarea si realizarea unui PLAN…

In coaching, am un proiect pe care mi-am propus sa-l duc la i/m/nde/plinire. Dupa ce ma luminez, pe mine, si de-s si altii interesati, pe tot atatia posibil avantati.

Odata cu fiecare documentare de dinainte de drumetia montana, se iveste o anticipare. Care impune ceva (daca nu chiar o buna) organizare.

 

…sunt „principiale”, se afla sub domnia principiului straturilor…

Coaching-ul propovaduieste abordarea in… „straturi”, precum cele din clasicul T.G.R.O.W., din indrazneala D.U.M.B., ori din alte modele de coaching (a se vedea cele de pe https://coachcampus.com/coach/coaching-model/ sau de oriunde altundeva.

Drumetia montana pesupune stiinta si arta stratificarii echipamentului. Articole vestimentare foita dupa foita, ca o ceapa (dar nu degerata), astfel incat, drept protagonist, sa fiu gata oricand pentru un minimum de confort termic. Cand e frig, sa am suficiente pe mine, si in plus, si deplasarea ma va determina sa ma auto-incalzesc pana la un punct. Cand e cald, sa am ce sa dau jos de pe mine si sa mai raman totusi protejat, imbracat, adaptat. Cand ma ploua, sa raman functional-uscat.

 

…promoveaza un SCOP: actiunea, realizarea, miscarea, ascensiunea, deplasarea catre un VARF…

Coachingul este despre faptuire. Antrenarea pentru actionare si obtinerea de rezultate. Descoperirea, dezvaluirea si dezlantuirea potentialulu-mi propriu.

Drumetia montana inseamna abordarea in sus si-n jos, pe trasee marcate, ori chiar si nemarcate. Un traseu studiat si apoi calcat. Sau adaptare pentru o alta reluare. O alta data. O alta ruta. Continuu.

 

…invita la „complicitati” si angajamente alaturi de un aliat…

Fie acesta Specialistul in Activitatea de Coaching, fie partenerul de drumetie, cel cu care „ma leg in coarda” pe pasajele expuse, la care veghez si in care ma incred la fiecare pas. Cu care celebrez, si atingerea obiectivului serbez.

 

Si poate mai sunt… „comune”. Dar altora li se pot arata altele. Iar altii-s mai cititi si poate mai umblati, asa ca randurile de fata novice sa li se para ar putea.

 

Eu doar am o modesta experienta si o indrazneata pana la un punct gandire. Si-asa mi-a aparut, candva, ideea de COACHING in ASCENSIUNE.

Urmeaza! (-ma…)

Custom Design
x