
Acest articol este continuare la „Din misterele coaching-ului de grup si de echipa (1)” pe care te invit sa-l citesti daca nu ai facut-o pana acum.
Rolul relaţiilor
La nivelul echipelor, membrii acestora au relaţii întrei ei înainte de începerea procesului de coaching, în timpul acestuia iar relaţiilor vor continua şi după finalizarea procesului de coaching. Echipele există ca să producă rezultate. Ca urmare, relaţiile între membrii echipei sunt un punct important în procesul de coaching.
S-ar putea să nu fie aceiaşi situaţie şi în cazul coachingului de grup. Membrii gupului s-ar putea să se cunoască unul pe celălalt însă au un nivel diferit al poziţiilor şi relaţiilor. În foarte multe situaţii nu există relaţii anterioare între membrii unui grup de coaching şi nu vor exista nici după finalizarea procesului. De exemplu, un grup de antreprenori care nu se cunosc între ei şi care sunt focalizaţi în primul rând pe dezvoltarea propriei afaceri.
Rolul leadershipului
În procesul de coaching de grup nu există rolul de leader formal sau informal (cel puţin la început) care există la nivelul echipei. La nivelul echipei, unde există leader, procesul trebuie proiectat astfel încât să ţină cont de acest aspect.
Implicarea şi rolul leaderului
Un factor cheie de succes al procesului de coaching la nivel de echipă este implicarea şi rolul leaderului. Recomandăm să aveţi o conversaţie cu leaderul înainte de începerea procesului în legătură cu:
- Care va fi rolul lui de-a lungul procesului de coaching
- Care sunt domeniile pe care le consideră prioritare pentru coachingul de echipă
- Legătura între procesul de coaching de echipă şi obiectivele/priorităţile la nivel organizational sau la nivel de echipă
- Deschiderea leaderului şi a organizaţiei către schimbare
Ciclul de viaţă
Majoritatea grupurilor care participă la un proces de coaching se constituie pentru o perioadă scurtă urmând să se “dizolve” la finalizarea procesului. În opoziţie coachingul de echipă creşte capacitatea unei echipe care exista înainte şi va exista şi după finalizarea procesului de coaching. Foarte important în procesul de coaching este să însoţim echipa în crearea unor acorduri care vor dura şi după încheierea procesului. Acordurile de obicei sunt făcute asupra comportamentelor acceptate în echipă.
Care este miza?
Contextul coachingului de echipă poate fi perceput ca având o miză mai mare sau un risc mai înalt decât anumite contexte de grup. În contextul de echipă este mai dificil pentru un membru să se expună şi să devină vulnerabil în faţa colegilor, este nevoie de multă încredere în procesul de coaching şi nu vor face acest lucru decât dacă se vor simţi în siguranţă într-un mediu în care nu sunt „judecaţi”.
Esti interesat sa afli mai multe? Click aici.