curaj

De la frica la curaj este doar un pas!

Author:

9 august 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Te vezi ca pe o persoană curajoasă? Ce înseamnă pentru tine să fii curajos?

Curajul este ceva pe care toată lumea îl dorește – un atribut care ne face demni de respect în ochii noștri și în ochii celorlalți.

Curajul crește în alegerile pe care le faci și în acțiunile pe care le întreprinzi în fiecare zi. Curajul vine din autenticitate, iese la iveala doar dacă știi cine ești: când ești dispus să-ți spui adevărul, să împărtășești o perspectivă sau o observație importantă, să fii sincer atunci când contează sau provocator când este necesar, te vei forta atunci treptat sa iesi din zona de comfort și, în timp, nu numai că îți vei extinde curajul, dar o vei face fără să te gândești prea mult la asta.

 

Toată viața mea a fost în umbra fricii din cauza felului în care am fost crescuta. Cu siguranță nu am fost o persoană îndrăzneață, mai mult pot spune că am fost atât de timidă încât o poți vedea chiar și în pozele alb-negru de atunci. Așadar, nu mă pot defini ca fiind o persoană cu mult curaj pentru că nu am experimentat asta în educația mea, dar mai mult încercările mele timide de a face ceva ușor diferit in copilarie, sau adolescenta au fost brusc impiedicate pentru linistea si siguranta părinților mei. 

 

Totuși, se pare că am făcut din când în când câteva transformări interesante în viața mea, care pot fi numite curajoase, așa că este, cred, o chestiune de percepție la sfârșit și un mod de a simți asta zilnic.

 

Cum se măsoară curajul?

Curajul este o virtute atât de admirată în fiecare cultură, iar indivizii curajoși au supraviețuit de-a lungul timpului devenind eroii generațiilor următoare. Cât de curajos trebuie să fii pentru a deveni erou? Vrei sau trebuie să fii erou? Pentru cine ești curajos: pentru tine însuți,pentru ceilalți? Curajul este asociat doar cu punctele forte fizice sau în zilele noastre este si o componentă mentală? Dar să vedem ce este curajul și ce nu? „Abilitatea de a face ceva care te înspăimântă „.

 

Ce ești tu în stare să faci și altora le este frică? Cum te face asta să te simți? Îți recunoști curajul?

 Filozofii au meditat asupra acestor întrebări încă din antichitate. Dar psihologii, care au început mai târziu, s-au concentrat mai mult pe frică decât pe curaj.

Diferite feluri de curaj:

  • Simțirea fricii și alegerea de a acționa: frica, care însoțește curajul fizic se referă la vătămarea corporală sau moartea. De asemenea, este posibil ca frica de rușine sau umilințe similare să stimuleze curajul fizic, producând ceea ce se numește popular „curajul născut din frică”. Desi de multe ori ne este frica de ceva anume totusi trebuie sa actionam in pofida ei, de exemplu frica de dentist este nu doar comuna dare u fiind 20 de ani dentist am vazut-o de multe ori si am incercat sa ajut pacientii sa se simta mai confortabl chiar si cand tremurau de frica. Faptul ca erau deja pe scaunul stomatologic insemna ca au ales sa actionize si asta era cel mai important. Din acest punct de plecare incercam diferite variante de „tratare a fricii„ in functie de personalitatea fiecaruia. Pot spune ca umorul era castigator in 90% din cazuri. Umorul combate frica.
  • Urmându-ți inima: pasiunile tale sunt un combustibil pentru viața ta și mai devreme sau mai târziu vei dori să ai asta în viața ta,sa iti urmezi menirea. Este infricosator sa faci ce iti spune inima, sa iti urmezi pasiunea mai ales daca traiesti printre oameni care nu au facut asta niciodata si atunci nu vei avea sustinerea necesara, ba mai mult vei adauga la temerile tale si spaimele celor din jur. Doar ca odata ce ai ajuns sa deschizi aceasta usa a inimii este greu sa te mai intorci inapoi si cei care reusesc sa isi invinga teama vor avea ocazia unei alte vieti.
  • Perseverență în fața adversității: și curajul moral poate fi legat de teama de opiniile adverse ale altora. A arăta prostesc în fața colegilor sau șefilor, de exemplu, este o teamă obișnuită. Dar curajul moral permite unei persoane să facă ceea ce crede că este corect, în ciuda fricii de consecințe.
  • Extinderea orizonturilor; Eliberarea de ceea ce ne este familiar: în fiecare zi, există oportunități de a fi mai curajos. Încercați un mic test din ultimele zile: Cât de des ați fost conștienți de ceva important pe care trebuia să îl împărtășiți cu o altă persoană, dar, în schimb, ați făcut un pas înapoi și l-ați lăsat deoparte? Sau poate că ați fost supărat de o anumită situație, dar, mai degrabă decât să o discutați, ați evitat conversația. Acestea sunt oportunitățile zilnice de a alege curajul în locul confortului, de a vă înclina în acele momente care contează – și care creează atât de des creșterea altora.

 

Ce stă în calea curajului? Este zona noastră de confort? Amâni momentul pentru a fi îndrăzneț? A-ți trăi viața pe deplin înseamnă că ești curajos?

Barierele pentru a fi mai curajoși sunt diferite pentru fiecare dintre noi, dar iată câteva dintre lucrurile comune:

  • Nu părea atât de important.
  • Nu simțeam că este momentul potrivit.
  • Nu am vrut să jignesc.
  • Nu era locul meu sa spun asta.
  • Ce se va întâmpla dacă voi fi mai îndrăzneț?

 

Vreuna dintre acestea rezonează cu tine?

Proiectează-ți propriul exercițiu de curaj prin revizuirea unui obiectiv de viață pe care il ai dar l–ai uitat undeva si s-a pus praful pe el . Frica te reține? Cum ai putea descompune acest obiectiv în pași mai mici, fiecare pas necesitând o cantitate progresiv mai mare dar treptata de curaj?

 

Aliniaza ce vrea inima la curajul tău: Când ne aducem inima într-o conversație curajoasă, creăm o siguranță psihologică. Atunci când putem lega curajul de inimă, facilităm transmiterea mesajului nostru și este mai probabil să fim auziți și înțelesi de alții.

 

Adu curaj în propria ta viață: Stabilește un nou obiectiv – ceva mic, dar important în rutinele tale zilnice. Fii responsabil pentru cee ace stabilesti, cere feedback și sprijin din partea familiei, a coach ului sau prietenilor și ai compasiune pentru tine.

 

Numărați momentele voastre curajoase și recunoașteți rezultatele: petreceți următoarele zece zile urmărind micile acte de curaj și observați impactul acelor momente create pentru dvs. și pentru ceilalți. Șansele sunt, veți începe să observați ce diferență face un pic mai mult curaj.

 

Vrei sa iti gestionezi mai bine frica? Vrei sa ai mai mult curaj in ceea ce intreprinzi?

 

Hai sa discutam despre asta: contacteaza-ma si stabilim impreuna o noua abordare a curajului!

 

Pentru detalii click aici.

 

Custom Design
x