coach-coravu-costel

De ce mi se intampla tocmai mie – un articol de Costel Coravu

Author:

26 martie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

“Experienta nu este ceea ce I se intampla cuiva, ci ce face acel cineva cu ceea ce I se intampla” Aldous Huxley

Probabil ca vi s-a intamplat cel putin o data in viata sa va puneti intrebarea “ De ce mi se intampla tocmai mie una ca asta ? “. Si la fel de probabil v-ati simtit fara putere in fata acelei situatii, care va depasea capacitatea de intelegere si de actiune pentru a o surmonta.

Si probabil ca nu de putine ori v-ati simtit fara putere in fata unor provocari ale vietii, fie ca erau evenimente pe care nu vi le doreati fie ca erau unele pe care chiar le doreati. Si, de obicei, rezultatul intr-o asemenea situatie este ca nu obtineti ceea ce va doriti, ci ceva mai mult sau mai putin diferit.

Pentru ca realitatea este ca oricum obtii ceva, oricare ar fi actiunile facute sau nefacute. Diferenta este daca obtii ceea ce vrei sau nu.

Daca oricum obtii ceva, intrebarea care apare ca fireasca este “ Ce vrei sa obtii ? “

Odata lamurita aceasta intrebare, apare iar ca fireasca urmatoarea: “ Cum sa obtii acel lucru ? “

In cazul in care raspunsurile voastre la intrebarile de mai sus nu sunt clare, avem o veste buna: exista procese si oameni care te pot sprijini nu doar sa afli raspunsurile la intrebarile pe care le ai, dar sa si actionezi cu putere pentru a obtine ceea ce vrei in viata.

Un astfel de proces este coaching-ul, practicat de oameni dedicati aducerii la lumina a energiei, puterii si intelepciunii existente in fiecare fiinta umana, pentru a se manifesta pe deplin, cu bucurie si usurinta in toate domeniile vietii importante pentru ea. Cu alte cuvinte, practicat de coachi profesionisti, antrenati si angajati in a facilita schimbarea dorita  in viata oamenilor.

Profesia de coach a aparut foarte recent , cu circa 20 de ani in urma, in contextul activitatilor sportive din SUA, ca o modalitate de a sprijini sportivii sa isi atinga obiectivele dorite.  Apoi, incet, incet s-a extins si la alte categorii de activitati, ajungand in prezent sa fie recunoscuta ca una din profesiile cu cel mai mare impact asupra rezultatelor obtinute de indivizi si de organizatii si asupra vietii oamenilor in general.

Exista mai multe definitii ale procesului de coaching si a profesiei de coach, create si adoptate de diferitele organizatii de reglementare din lume, dintre o puteti regasi mai jos pe cea data de Federatia Internationala de Coaching:

“ Coachingul profesionist este o relatie profesionala  evolutiva, care ajuta oamenii sa obtina rezultate extraordinare in viata, cariera, profesia sau in afacerea lor, sau in organizatia din care face parte. Prin procesul de coaching clientii aprofundeaza cunostinte, isi imbunatatesc performantele si  isi imbogatesc calitatea vietii “ .

Sau altfel spus: “ Coaching-ul este o conversatie devenita dialog cu un partener valoros “.

Ma inspira foarte mult ceea ce spune Gerard O’Donovan, fondator si CEO al companiei de coaching “ Noble Manhattan Coaching Ltd“:

“ We coaches are M.A.D. We are Making A Difference. We are empowering people . “

( “ Noi coach-ii suntem “ Nebuni “. Facem diferenta. Le (re)dam putere(a) oamenilor “ )

De ce coaching ?

Pentru ca aduce beneficii extraordinare oamenilor, printre care:

 • un nivel de constientizare ridicat despre sine sub toate aspectele
 • un nivel ridicat de stima de sine si de claritate
 • un nivel ridicat al puterii de a alege si de a influenta calitatea vietii proprii
 • o imagine corecta a propriilor abilitati si atitudini
 • abilitatea de asumare a  responsabilitatatii
 • cunoasterea valorilor, misiunii si aspiratiilor proprii
 • alinierea cu scopul autentic al vietii
 • abilitatea de a actiona decisiv
 • extinderea propriei zone de confort
 • rezolvarea dificultatilor de comunicare
 • relatii imbunatatite cu sine si cu ceilalti

Ca urmare a procesului de coaching, oamenii isi schimba perspectiva din “ De ce mi se intampla tocmai mie una ca asta ? “ in “ La ce imi poate folosi ceea ce mi se intampla ? “ , “ Ce pot face eu cu ceea ce mi se intampla “ si astfel schimba rolul de victima, neautentic si fals,  cu cel de creator, autentic si real.

Custom Design
x