pocket-watch-611127_960_720

Daca ar fi sa-ti retraiesti trecutul, ce-ai face diferit?

Author:

20 aprilie 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

un articol de Camelia Onu, life – coach

 

Vedem deseori filme sau citim povestioare care reiau această temă; pare interesant deoarece dezvoltă în noi alte posibilități: alte trăiri, alte etape, însă… cu același final! Căci da, dacă analizăm cu atenție, finalul e mereu același, indiferent de drumul parcurs! Persoana iubită moare în alte circumstanțe (căci pe primele le-am evitat!), copilul care promite inițial, ajunge în cele din urmă infractor / dependent de droguri / sociopat deoarece chiar dacă am putut evita prima traumă, au apărut altele pe parcurs… Se pare că nu putem evita ”dezastrele” vieții! Căci dacă anumite circumstanțe sunt evitate, apar altele menite să ne facă să retrăim aceleași evenimente iar și iar: adică să ne învețe!

 

V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă viața noastră ar fi lină, fără urcușuri sau coborâșuri? Dacă nu ne-am confrunta cu evenimente nedorite, dacă n-am primi pe parcursul evoluției noastre un număr consistent de refuzuri? Dacă totul  ar fi ”în roz”? În primul rând, ar dispărea o serie de profesii: de medic, de avocat, de psiholog, de coach! În al doilea rând, totul ar fi teribil de anost!!! Cred că, dacă nu am avea probleme reale, ni le-am crea singuri! Și-așa, oamenii fac asta tot timpul: se gândesc și interpretează realitatea fără a avea o bază solidă pentru asta (”oare ce cred ceilalți despre mine pentru că am făcut asta?” – și, evident, ne vin în minte doar presupoziții negative; ”oare am procedat bine?”; ”oare cum ar fi fost dacă…?”)! Uneori am impresia că necazurile ne sunt date pentru a ne face să acționăm și a ne pune o stavilă gândurilor!

 

Aud deseori întrebarea ”de ce mi se întâmplă tocmai mie?” Pentru că mai trebuie să ”crești”! Pentru că încă nu ți-ai îndeplinit misiunea pe lumea asta! Pentru că mai ai nevoie să înveți, să te dezvolți, să te perfecționezi! Pentru că uneori e necesar să înveți să mergi mai departe fără anumiți oameni! Pentru că uneori e necesar să înveți să accepți un refuz cu fruntea sus (și să-ți dai seama ulterior că e cel mai bun lucru care ți s-ar fi putut întâmpla)! Pentru că numai așa devenim oamenii care trebuie să fim! Tot ceea ce ni se întâmplă ne formează caracterul, personalitatea: toate evenimentele (plăcute sau mai puțin plăcute), toate ”derapajele” vieții, toate persoanele care ne iubesc sau care refuză să ne iubească în felul dorit de noi…

 

Căci, în fața stihiilor vieții, nu-ți mai rămâne altceva decât să faci pace cu trecutul tău și cu tine! Acceptă prezentul și privește cu încredere în viitor! Evenimentele negative te-au transformat în persoana minunată care ești!

 

Așadar… dacă ar fi să-ți retrăiești trecutul, ce-ai face diferit? Care sunt evenimentele din viața ta care se tot repetă sub o alt formă? Dacă ar fi să extragi o învățătură de acolo, care ar fi aceea? Când vei învăța să mergi mai departe fără anumiți oameni? Când îți vei lăsa trecutul în urmă? Când te vei bucura de lucrurile mărunte din viața ta? Și, mai ales, când vei accepta faptul că fericirea reprezintă o călătorie și nu o destinație?

 

 

 

Custom Design
x