Daniela Costea

Daca ai putea sa-ti construiesti o relatie perfecta, cu cine ai incepe?

Author:

9 octombrie 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Iubirea…..auzim acest cuvânt peste tot în jurul nostru; a fost un termen important în toate limbile din momentul în care ființele umane au devenit conștiente de sentimentele și emoțiile lor. A fost și va rămâne titlul și tema numeroaselor cântece, poezii, romane, picturi, sculpturi, simfonii și sonate, diverse opere de artă.
Titlul articolului ridică o întrebare la care oameni diferiți vor da răspunsuri diferite. Care ar fi răspunsul tău? Cu cine ai începe pentru ca să-ți poți crea o relație perfectă? Ai căuta un partener perfect, ar fi vorba de cel mai bun prieten sau de cineva care te poate face să te simți valoros și important? Ce ai zice dacă ți-aș spune că ai putea începe și apoi cultiva o relație perfectă cu tine însuți?

Prima și cea mai importantă regulă pe care trebuie să o aplici pentru a crea o viață plină de relații semnificative, de durată și mobilizatoare este: ÎNCEPE PRIN A TE IUBI PE TINE. Sunt sigură că există oameni care ar putea spune că asta înseamnă să fii egoist și preocupat doar de propria persoană. Dar nu este deloc așa…. Ține minte că a te iubi pe tine într-un mod pozitiv și sănătos înseamnă că, în același timp, îi poți iubi și prețui și pe alți oameni. Relația pe care o ai cu propria persoană este cea mai semnificativă dintre toate relațiile din viața ta, este relația fundamentală pe care se vor dezvolta toate celelalte.

Să te iubești pe time înseamnă să crezi că ești o ființă umană valoroasă, frumoasă pe interior și pe exterior. Această iubire de sine implică și o tendință permanentă de a-ți face viața mai bună în toate domeniile, o grijă activă pentru tine și tot ce însemni TU. Poți începe să iubești o altă persoană doar după ce practici iubirea de sine.
Trebuie să treci printr-un proces în care să reușești să te cunoști mai bine, să-ți aplauzi victoriile, să lucrezi cu punctele tale slabe pentru a le întări, să-ți folosești abilitățile și competențele și să-ți creezi o viață împlinită.

Asigură-te că știi cine ești și care este valoarea ta. Nu permite nimănui să planteze în mintea și în inima ta sămânța îndoielii; acești oameni nu te cunosc, ei se simt doar răniți și nesiguri pe ei…..nu este deloc vorba despre tine. Am citit recent niște vorbe de înțelepciune care m-au făcut să mă simt mai liniștită la gândul că toți, inclusive eu, îmbătrânim: “Pe măsură ce îmbătrânești, vei înțelege tot mai mult că nu este vorba despre felul cum arăți sau ce bunuri materiale ai, este vorba doar despre persoana care ai devenit.”

Fă tot posibilul ca să devii cea mai bună versiune a ta. Niciodată să nu te mulțumești cu mai puțin decât totul. Acceptă-te așa cum ești și nu te învinovăți sau pedepsi pentru lucruri pe care crezi că nu ar fi trebuit să le faci sau pentru niște greșeli și păcate imaginare. Toate acestea sunt niște programe negative, neproductive, care ți-au fost insuflate de către alții, de către societate. Ești perfect exact așa cum ești, ești o ființă minunată!

Haide să ne gândim la situația contrară: nu ai o părere prea bună despre tine, nu crezi că ești o ființă unică și valoroasă. O astfel de situație apare atunci când:
• Crezi că nu meriți prea mult, toți ar trebui să se bucure de ce este mai bun, în afară de tine. O astfel de credință negativă ar putea fi rezultatul unei programări din trecut care te face să simți că nu ai nicio valoare;
• Crezi că nu ți poate întâmpla nimic bun în viață din cauză că ești pesimist și ai întotdeauna așteptări negative. Aceasta se întâmplă mai ales oamenilor care se înconjoară de persoane care gândesc negativ și, ca urmare, vor începe și ei să vadă viața dintr-o astfel de perspectivă;
• Nu te accepți deloc pe tine sau doar într-o măsură prea mică și crezi că nimeni nu te va iubi așa cum ești tu cu adevărat. De aceea vei juca tot felul de jocuri și vei purta măști diferite, dar lipsa sincerității și minciunile au tendința de a ieși la suprafață și de a te lovi în plin;
• Nu ai deloc sau foarte puțină stimă de sine și crezi că toți ceilalți sunt mai buni decât tine, crezi că nu ești la fel de deștept, de atractiv sau de sociabil ca și alții pe care îi cunoști. Când este dusă la extreme, o stimă de sine scăzută poate cauza o respingere sau sabotarea unei relații de iubire excepțional de bună cu o altă ființă umană;
• Unii oameni sunt chiar siguri că nu merită să fie iubiți și ei nutresc diverse sentimente de vină și rușine și, din aceste motive, nu le dau voie altora să-i iubească, oricât de mult ar încerca acești posibili parteneri.

Deci, care alternativă este mai bună și mai productivă? Să te iubești pe tine sau să aștepți ca alții să înceapă să te iubească prima dată? Să te susții și să te respecți sau să aștepți ca alții să te respecte așa cum ai vrea? Să crezi în tine însuți și să faci întotdeauna tot ce poți sau să fii tot timpul dependent de bunăvoința și disponibilitatea celorlalți?

Crede din toată inima că ești important și valoros; privește-te ca pe o ființă umană plină de iubire și demnitate; așteaptă-te doar la ce este mai bun de la tine și pentru tine; poartă-te cu tine cu blândețe și respect și nu te abandona niciodată; cinstește-te ca și cum ai fi cel mai bun prieten și companion al tău, persoana cu care ai o relație perfectă.

Dacă vei face pentru tine toată această muncă grea, dar frumoasă tot timpul, zi de zi, în curând vei observa că toate relațiile tale s-au îmbunătățit, că toți ceilalți oameni care fac parte din viața ta, într-un fel sau altul, se vor purta cu tine exact așa cum te poți tu cu tine. Cei din jurul tău sunt oglinzi care reflectă înapoi către tine felul în care te vezi și ce crezi despre propria ta persoană.

Tu ești tovarășul tău permanent, douăzeci și patru de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, toată viața ta. Între timp, de ce să nu fii cel mai bun prieten al tău, cel mai înfocat admirator și susținător?

images

Custom Design
x