inima

Cum ne putem schimba viata schimband metaforele pe care le folosim zilnic

Author:

13 martie 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Acest articol este continuarea articolului „Cum ne pot schimba viata metaforele pe care le folosim zilnic” și il gasiti aici.

 

Metafora NU este realitatea însă noi răspundem la metafore ca și cum ele ar fi realitatea.

Este bine să fim conștienți de impactul metaforelor pe care le folosim în viața noastră și să le alegem în mod conștient. Poate te gândești că tu nu folosești metafore. S-ar putea să nu fii conștient însă cu siguranță folosești, ele fac parte din viața noastră.

Te invit acum să răspunzi la întrebarea “Ce/Cum este viața?” completând propoziția următoare: Viața este…..

Unii s-ar putea să răspundă că „Viața este ca un război/luptă.”  Dacă adopți o asemenea metaforă despre viață odată cu ea adopți și o serie de credințe care îți vor afecta modul în care gândești despre viață și modul în care vei simți viața însăși, o serie de lucruri pe care ți le dorești să le faci sau să nu le faci, o serie întreagă de reguli, idei și preconcepții care vin împreună cu metafora.

Viața este ca un război/luptă.” ar însemna că viața este dură, este despre moarte, eu împotriva celuilalt, cine este mai puternic supraviețuiește, vor fi bătălii și s-ar putea să fii rănit. Toate aceste filtre îți vor afecta deciziile, emoțiile și sentimentele.

Viața este un test.” Ce set de credințe ar putea veni la pachet cu această metaforă? Viața este dură, poate ar fi bine să studiezi, să fii pregătit, s-ar putea să nu iei examenul, o să eșuezi și atunci vei fi stigmatizat.

Viața este un joc.” Ce set de credințe ar putea veni la pachet cu această metaforă? Viața este amuzantă, competitivă, multă distracție sau îți trebuie abilități speciale ca să câștigi jocul, numai unul câștigă ceilalți pierd. Totul depinde de ce credințe atașezi de cuvântul “joc”.

Folosim metafore și despre serviciu. Am auzit pe cineva spunând că “Trebuie să merg la scârbiciu.” Cum credeți că îl afectează pe acest om modul în care simte și modul în care acționează când merge la locul de muncă? Ce rezultate credeți că are în viața profesională?

Folosim metafore și despre copii, despre soție/soț, etc. Știu pe cineva care se referă la soția sa spunând „ A apărut Jandarmul.” Vă dați seama în ce regim de teroare trăiește acea persoană, fiind permanent lângă un jandarm care impune regulile și sancționează imediat cea mai mică abatere?

Care este metafora ta despre viață? Te invit acum să scrii: Viața este (ca) …..viata-11

Dacă viața este cum am scris mai sus, ce înseamnă asta pentru mine?  Care sunt consecințele pozitive? Care sunt consecințele negative?

Care este metafora ta despre relația cea mai apropiată (căsătorie)? Te invit acum să scrii: Prietenul/Prietena (Soțul/Soția) mea este …..  sau Căsătoria este (ca)  ……

Care este metafora ta despre copii? Te invit acum să scrii: Copiii sunt (ca)…

Care este metafora ta despre serviciu? Te invit acum să scrii: Serviciu meu este (ca)  …

Care este metafora care te descrie pe tine cel mai bine? Te invit acum să scrii: Eu sunt …

Este spre binele nostru să fim flexibili în folosirea metaforelor. Dacă vezi că nu funcționează în avantajul tău, schimb-o. Găsește una care să-ți dea energie să te simți motivat, să-ți placă. Gândește strategic și nu adopta o metaforă care să te ajute numai pe termen scurt și apoi să te încurce pe termen lung.

Dacă nu ne alegem în mod conștient metaforele, mediul în care trăim va alege pentru noi.

De fiecare dată când identifici o metaforă care te limitează schimb-o cu una care să te energizeze, care să te ajute în ceea ce ți-ai propus să faci. Oferă-ți o nouă posibiliate, întrerupe comportamentul vechi și adoptă unul nou.

Decide să alegi acele metafore care rezonează cu cine ești tu și cu ceea ce îți dorești cu adevărat. Decide să trăiești după aceste metafore următoarele 30 de zile și vezi ce schimbări ai produs în viața ta.

Îți doresc succes!

Vrei să lucrezi cu un Coach pentru a reusi să-ți transformi visele în realitate? Contacteaza-mă acum pentru a stabili o primă sesiune în care sa ne cunoaștem.

Alexandru FRUMOSU
Associate Certified Coach (ICF)
Associate Power Coach® (CLI)

 

Custom Design
x