serviciu-tenis

Coachingul si avantajul strategic

Author:

22 februarie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

In tenis, avantajul strategic este al celui care este la serviciu. In functie de cum serveste, va puncta. Celalalt este la primire, iar reactia sa poate intoarce serviciul. Prin aceasta, poate puncta pe serviciul celuilalt.

 

In lupta electorala, ceea ce face diferenta dintre cel cu sorti de izbanda si restul celorlalti, este dobandirea si apoi detinerea avantajului strategic – capacitatea de a actiona astfel incat ceilalti sa reactioneze – sa se justifice, sa clarifice, sa se apere, sa comenteze (iar cei ce trebuie, sa inteleaga, sa te aleaga), si nu invers; sa depasesti momentul si conditia celui care reactioneaza la actiunile si declaratiile adversarului si sa-l determini pe acesta sa reactioneze el in functie de actiunile tale; sa-i iei fata, cum s-ar zice, si voturile, cum ar veni. Dar, legal si moral. Si ai cele mai mari sanse sa fi castigat, sa fi fost ales, sa ii reprezinti pe cei care te-au votat. Curat.

 

Si… gata? Ai terminat? Sau esti mai degraba la jumatatea drumului? Caci greul abia acum incepe: ai a(-ti) respecta promisiunile, a confirma asteptarile; ai a face fata, a-i reprezenta pe cat mai multi; ai a comunica, a relationa si a interactiona. Cel putin a reconfirma, daca nu chiar a (te) depasi. Si-apoi ai putea iar… candida?

 

In ascensiunea montana, pregatirea si experienta confera un avantaj strategic celor asumat avantati. Astfel, vremea capricioasa, pasajele dificile ale traseului, iarna care nu-i ca vara, toamna care-i altceva ca primavara, nu mai prezinta surprize imprevizibile. Constrangerile sunt anticipate si surmontate.

 

Echipamentul adecvat tuturor conditiilor iti poate facilita accesul cat mai sus, dar si mai important, te poate teafar aduce inapoi. Iar camaraderia este maxima masura a acestui avantaj. A fi OM, inainte de performer, este vital. Strategic, chiar. Iar muntele il scoate pe 1395859_10151650006591065_423507632_nOM din om, il reanimeaza, il remodeleaza.

 

Si viata este o ascensiunea asemenea, indiferent de locul vizat: in comunitate, pe culmile politicii; in natura, pe culmile muntoase, in societate, pe culmile implinirii personale; in general sau in particular. Oricare-ar fi, oricum ar fi, viata este o arena. Cu vrute si nevrute. Ca vrem, ca nu vrem. Iar orice arena este gazda unor lupte, unor competitii. Cu propriul eu, cu propriile limite, cu propriile amagiri; cu asteptarile celorlalti si cu prejudecatile multora; cu dezamagirile destulora. Pentru supravietuire. Pentru implinire. Pentru dezvoltare. Pentru propasire. Pentru autodepasire. Pentru BunaStare.

 

Cei adecvat echipati au un avantaj strategic. Fac sa faptuiasca, pregatesc culegerea roadelor. Sunt proactivi, mai degraba decat reactivi. Iar coachingul actual le este un util mijloc, un necesar activ ce poate deveni un exploziv reactiv.

 

Coachingul care a pornit din lumea sportului, pe la sfarsitul secolului XIX, fiind adoptat in zona afacerilor in anii 70 ai secolului XX, pentru ca acum, in aceste zile ale secolului XXI, sa fie un instrument pentru sustinerea atingerii obiectivelor in oricare dintre domeniile vietii: personal, profesional, sanatate, prieteni si familie, distractie si relaxare, dezvoltare, mediu domestic, relatii, cariera, hobby samd.

 

AVANTaj! Strategic. Coaching.

 

Custom Design
x